Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

"Αλλιώς φανταζόμουν τη θητεία μου στο Κοινοβούλιο…" | Συνέντευξη του Γιώργου Κασσάρα στην Πρόοδο

-Κύριε Κασσάρα θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με το γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί εις βάρος των πολιτικών μετά και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ως νέος βουλευτής πώς αισθάνεστε γι’αυτό;

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό, υπάρχει πράγματι ένα αρνητικό κλίμα κατά των πολιτικών. Λέω δε δυστυχώς, γιατί αυτό εκφράζεται με προσωπικές επιθέσεις εναντίον των βουλευτών, που πολλάκις βάζει σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα. Εμείς κατανοούμε ότι τα μέτρα που ψηφίσαμε είναι σκληρά και πλήττουν όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό άλλωστε ζητήσαμε και δεσμεύτηκε ο Υπουργός Οικονομικών ότι θα προχωρήσουμε άμεσα σε ένα εθνικό φορολογικό σύστημα και θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις, ώστε να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των βαρών. Αυτό όμως δεν γίνεται με τη βία, ούτε με χουλιγκανισμούς που δεν οδηγούν πουθενά. Γίνεται με διάλογο, διάλογο που θα καταλήγει σε λύσεις για την βελτίωση της ζωής των ίδιων των ανθρώπων.
Σαν νέος βουλευτής δεν μπορώ να σας πω ότι νοιώθω καλά, τόσο από τις διαμαρτυρίες όσο και από τη γενικότερη συγκυρία. Αλλιώς φανταζόμουνα τη θητεία μου στο κοινοβούλιο.
Ήλπιζα ότι, μέσα σε ένα ήρεμο κλίμα, θα σχεδιάζαμε και θα υλοποιούσαμε τα έργα και τις υποδομές που λείπουν και έχουν ανάγκη τα νησιά μας και που θα βοηθούσαν στην επίλυση των προβλημάτων των συμπολιτών μας. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εγώ πάντως προσπαθώ τουλάχιστον, ταξιδεύοντας κάθε εβδομάδα στα νησιά μας, να είμαι δίπλα στους συμπατριώτες και να βοηθώ όσο μπορώ.

-Είστε ένας από τους βουλευτές που ψηφίσατε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Εκτιμώ ότι θα ήταν μια δύσκολη προσωπική απόφαση. Πόσο «βαρύ» ήταν το ναι που είπατε; Υπερίσχυσε η λεγόμενη κομματική πειθαρχία;

Δεν ήταν η κομματική πειθαρχία, ήταν η αναγκαιότητα. Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ήταν προϋπόθεση λήψης του δανείου και διασφάλισης της χρηματοδότησης της χώρας κατά τα επόμενα έτη. Δυστυχώς έτσι που τα έχουμε κάνει δεν μπορούμε να πορευθούμε ως χώρα χωρίς δανεικά. Όταν τόσα χρόνια και ειδικά τα τελευταία είχαμε ασύστολα δανειστεί, ήταν αναμενόμενο ότι ο λογαριασμός κάποια στιγμή θα ερχόταν και οι δανειστές θα ζητούσαν τα λεφτά τους πίσω. Όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με βαριά καρδιά ψηφίσαμε. Δεν είναι και το καλύτερό σου να ψηφίζεις μέτρα που πλήττουν τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις. Τους ίδιους τους συγγενείς σου, τους φίλους σου, τους συνεργάτες σου. Ούτε να νοιώθεις ότι όλοι σε λοιδορούν. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στο DNA των πολιτικών είναι να παίρνουν αποφάσεις που αρέσουν στον κόσμο. Νοιώθουμε όμως ότι είμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, που ή θα βουλιάξουμε ευρισκόμενοι εκτός ευρώ, στο περιθώριο της Ευρώπης ή θα μπούμε σε μια σειρά, δουλεύοντας όλοι μεθοδικά και σκληρά για να βγούμε γρήγορα από το αδιέξοδο. Με λόγια δεν γίνεται τίποτα.
Μας αδικούν όσοι ανοήτως ισχυρίζονται ότι ψηφίσαμε για τις καρέκλες μας, δεδομένου ότι τις καρέκλες τις δίνει ο λαός.

-Οι πολίτες αναρωτιούνται ποιοι ευθύνονται για το αδιέξοδο κύριε Κασσάρα και γιατί όσοι συμμετείχαν στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, του χρήματος των πολιτών δηλαδή, δεν έχουν βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ακόμα όπως είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

Όπως βλέπετε το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, έκανε για όλα τα σκάνδαλα εξεταστικές επιτροπές, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Καραμανλή που δεν δίστασε να κλείσει την Βουλή, για να παραγραφούν τα σκάνδαλα και να προστατεύσει τους εμπλεκόμενους. Από αυτές τις εξεταστικές παραπέμπονται επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όπου υπάρχουν ευθύνες δεν διστάζουμε να τις καταλογίσουμε.
Όμως είναι γεγονός ότι επιβάλλεται να αλλάξουμε τις σχετικές διατάξεις, του Συντάγματος και των νόμων, ώστε οι Υπουργοί και οι βουλευτές να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη όπως όλοι οι πολίτες. Μόνο έτσι θα καταλάβουν οι πολίτες ότι υπάρχει πράγματι ισονομία για όλους και θα εκλείψει η καχυποψία και αμφισβήτηση ακόμη και των προθέσεων μας.

-Η Δωδεκάνησος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στον τομέα υγείας, τα οποία γνωρίζετε καλά ως μέλος μέχρι πρότινος της 2ης ΥΠΕ. Γιατί σημειώνεται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην όποια απόδοση λύσεων;

Το έχουμε πει και γράψει πολλές φορές. Όσα δεν έγιναν σε καλύτερες, έστω και με δανεικά εποχές, σήμερα γίνονται με μεγάλη δυσκολία. Είναι δεδομένη η ανάγκη ενίσχυσης των νοσοκομείων μας με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά η οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο. Όμως γίνονται προσπάθειες και δίνονται λύσεις. Το Γ.Ν. Ρόδου το αδικούμε οι ίδιοι με τη συμπεριφορά μας και τον διαρκή θόρυβο. Έχει εξαιρετική Διοίκηση, ικανό αριθμό και ποιότητα ιατρών και ενισχύεται διαρκώς.

-Πώς βλέπετε το εγχείρημα του «Καλλικράτη»; Ο ενιαίος δήμος της Ρόδου έχει πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικά που δεν του επιτρέπουν να έχει την αναπτυξιακή πορεία που θα έπρεπε και φαίνεται τελικά ότι ο δήμαρχος εισπράττει τη δυσαρέσκεια ενός μεγάλου αριθμού πολιτών, χωρίς όμως να είναι εκείνος που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση.

Έχω ξαναπεί ότι είναι πολύ ενωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για την μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στη χώρα. Είναι φυσικό να χρειάζεται χρόνος για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Πολύ περισσότερο ισχύει αυτό για το Δήμο Ροδίων, που ενοποιήθηκαν δέκα Δήμοι με τεράστιο συνολικό χρέος και έτσι υπάρχει πέραν όλων των άλλων και οικονομικό πρόβλημα. Θεωρώ όμως ότι σιγά- σιγά που θα αρχίσει το σύστημα να οργανώνεται, να έρχονται και πόροι, όπως ο φόρος εισοδήματος που ήδη η πρώτη δόση εισέρρευσε στα ταμεία του Δήμου και με την τεράστια εμπειρία των ικανότατων στελεχών που εργάζονται νυχθημερόν στο Δήμο, το εγχείρημα του Καλλικράτη θα πετύχει. Ο δε Δήμαρχος είναι αυτονόητο ότι θα δέχεται την μεγαλύτερη πίεση, μιας και υπάρχει και η λαϊκή ρήση «τα παράπονά σου στον Δήμαρχο», αλλά είμαι σίγουρος ότι ο Στάθης έχει όλα τα προσόντα, την εμπειρία και τη γνώση για να ανταπεξέλθει στα δύσκολα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πρόοδο της Ρόδου την Κυριακή 10.07.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: