Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

"Θα ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα;" | Ερώτηση του Γιώργου Κασσάρα για τα ταξί

Ερώτηση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ΤΑΞΙ στα νησιά κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γ. Κασσάρας, προς τον Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννη Ραγκούση, υπενθυμίζοντας το άρθρο 101 του Συντάγματος εδάφιο 4, «Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτέρες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους ».

Παρατίθεται το κείμενο της ερώτησης όπως κατετέθη στη Βουλή στις 12.7.2011

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννη Ραγκούση

ΘΕΜΑ: «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙ»


Με την ενεργοποίηση του Ν. 3919/2011 περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, επιχειρείται να ανοίξει η αγορά του ταξί.
Σύμφωνα όμως με το άρθρο 101 του Συντάγματος εδάφιο 4, «Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτέρες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους ».
Έτσι η απελευθέρωση των ταξί στα νησιά πρέπει να γίνει με προϋποθέσεις και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού.
Στα νησιά όμως, είναι πολύ έντονο το φαινόμενο της εποχικότητας, αφού τους θερινούς μήνες η δουλειά των ταξί πολλαπλασιάζεται, λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης, ενώ τους υπόλοιπους μήνες η δουλειά τους είναι περιορισμένη.
Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η χορήγηση αδειών ταξί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων που θα αφορούν χωριστά σε κάθε νησί, χρήσιμο δε θα ήταν να γίνεται από την αρμόδια Περιφέρεια, που γνωρίζει καλύτερα τις υπάρχουσες ανάγκες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Στα πλαίσια της εφαρμογής και στο επάγγελμα των ταξί, του Νόμου για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, με την χορήγηση νέων αδειών, θα ληφθούν υπόψη, και αν ναι, με ποιον τρόπο, η συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα και οι ειδικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα νησιά για τον συγκεκριμένο κλάδο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: