Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η χώρα χρειάζεται ηρεμία και πολιτική σταθερότητα

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατική" της Ρόδου την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011.

«Δεν αποτελούν τη σωτήρια λύση για την Ελλάδα οι εκλογές», σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Κασσάρα. Σε συνέντευξή του στη «δ» ο βουλευτής υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η χώρα χρειάζεται ηρεμία και πολιτική σταθερότητα, για να ξεπεράσει την κρίση.
Ο κ. Γιώργος Κασσάρας αναφέρεται και στις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τα νέα σκληρά μέτρα, που θα επιβληθούν. «Οι βουλευτές δεν είναι άβουλα πλάσματα, είναι υπεύθυνες πολιτικές οντότητες που ψηφίζονται από το λαό και απολογούνται σε αυτόν.
Αλίμονό μας αν η συνοχή μιας παράταξης, κινδύνευε από το διάλογο και τις διαφωνίες. Ελπίζω και πιστεύω πως όλοι συναισθάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και δεν βάζουν το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον πάνω από το συμφέρον της χώρας και των συμπολιτών τους», τονίζει ο κ. Κασσάρας. Όσο για τις αντιδράσεις των πολιτών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως θα γίνουν αφορμή για να σταλεί ένα μήνυμα στην Ευρώπη και στους δανειστές της χώρας μας ότι ο κόσμος δεν αντέχει περαιτέρω μέτρα.
«Με προβληματίζει όμως το γεγονός ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και δημιουργούν ακρότητες που οδηγούν σε βία και ίσως σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που μπορεί να βυθίσουν στο χάος τη χώρα», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Κασσάρας.
Η συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Κασσάρα αναλυτικά:
1. Ολοένα και ποιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση στη χώρα μετά τα μέτρα που επιβλήθηκαν και την νέα φοροκαταιγίδα που φέρνει μεταξύ άλλων το μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Αισιοδοξείτε ότι θα ξεπεραστούν σύντομα τα προβλήματα;
Γιώργος Κασσάρας.: Κατ’ αρχήν πολλά από τα μέτρα ήταν απαραίτητα και έπρεπε να είχαν παρθεί στα προηγούμενα χρόνια και πριν βρεθούμε σε αυτή τη δύσκολη θέση. Άλλα βέβαια επιβάλλονται σήμερα, από τον μηχανισμό που δανείζει την χώρα και που θέλει να διασφαλίσει τα χρήματά του. Για το τι φέρνει το μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα, ακόμη δεν γνωρίζουμε επακριβώς, αφού δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής σε κανένα θεσμικό όργανο. Η ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα είναι καθοριστική. Τα προβλήματα δεν είναι εύκολα και απλά για να ξεπεραστούν γρήγορα, χρειάζεται υπομονή, συστηματική δουλειά από όλους μας και ψυχραιμία για να φθάσουμε σε αίσιο τέλος.

2. Ποιες θα είναι οι συνέπειες της απόσυρσης των βουλευτών του ΛΑΟΣ όπως απείλησε να κάνει ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης;
Γ.Κ.:
Δεν θεωρώ ότι ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ εννοεί αυτό που λέει. Εξάλλου ο ίδιος είπε ότι το δήλωσε για να ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα. Σε περίπτωση βέβαια που θα το έκανε πράξη και εφόσον θα παραιτούντο όλοι μαζί με τους επιλαχόντες, ασφαλώς δεν θα αποφεύγαμε τις εκλογές.

3. Εδώ και ημέρες οι πολίτες έχουν ξεσηκωθεί και με συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις εκφράζουν την αντίθεση τους στα μέτρα που τους επεβλήθησαν. Ήταν αναμενόμενες οι αντιδράσεις του είδους αυτού και που θα οδηγήσουν τελικά;
Γ.Κ.:
Είδαμε όλοι ότι οι συγκεντρώσεις στις πλατείες της χώρας μας ξεκίνησαν από την πρόκληση που δεχθήκαμε από τους Ισπανούς και πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης. Από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχουν λόγοι σοβαροί που ενισχύουν αυτές τις συγκεντρώσεις, αφού υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και από τα μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας. Πιστεύω ότι η αφύπνιση των πολιτών θα στείλει μήνυμα στην Ευρώπη και στους δανειστές μας, ότι οι πολίτες δεν αντέχουν περαιτέρω μέτρα. Με προβληματίζει όμως το ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και δημιουργούν ακρότητες που οδηγούν σε βία και ίσως ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που μπορεί να βυθίσουν στο χάος τη χώρα.

4. Τα μέτρα όμως έφεραν και διαφωνίες ακόμη και στις τάξεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Πόσο επικίνδυνο για την παράταξη του ΠΑΣΟΚ είναι να χάσει την συνοχή της τώρα ;
Γ.Κ.:
Οι διαφωνίες και ο διάλογος στα πλαίσια των οργάνων του κόμματος ή της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι επιβεβλημένος. Οι βουλευτές δεν είναι άβουλα πλάσματα, είναι υπεύθυνες πολιτικές οντότητες που ψηφίζονται από το λαό και απολογούνται στο λαό. Εκφράζουν την αγωνία τους και ενδιαφέρονται για την καλύτερη εμφάνιση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος με το οποίο εξελέγησαν. Αλίμονο μας αν η συνοχή μιας παράταξης κινδύνευε από το διάλογο και τις διαφωνίες. Ελπίζω και πιστεύω πως όλοι οι βουλευτές συναισθάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και δεν βάζουν το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον πάνω από το συμφέρον της xώρας και των συμπολιτών τους.

5. Πιστεύετε ότι μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί;
Γ.Κ.:
Σίγουρα η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Βεβαίως κατά τη γνώμη μου οι εκλογές δεν είναι η λύση. Αντίθετα θεωρώ ότι η χώρα χρειάζεται ηρεμία και πολιτική σταθερότητα για να ξεπεράσει την κρίση. Μια πιθανή πολιτική αστάθεια αυτή τη στιγμή θα ήταν ότι χειρότερο. Εκλογές βλέπω μόνο στην περίπτωση που θα χάναμε τη δεδηλωμένη στη Βουλή.

6. Περιμένετε ότι θα είναι ήπιες οι αντιδράσεις στο περιεχόμενο του μεσομακροπρόθεσμου προγράμματος;
Γ.Κ.:
Πιστεύω ότι θα είναι ήπιες αν δεν πλήττει τα πλατιά λαϊκά στρώματα και αν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε οι βουλευτές και τα κόμματα και να πείσουμε τους συμπατριώτες μας για την αναγκαιότητα των μέτρων, που ταυτόχρονα μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση και να εγγυηθούν, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε.

7. Πως βλέπετε την πρόταση που έχει κατατεθεί από τη ΝΔ για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου;
Γ.Κ.:
Να πω κατ’ αρχήν ότι είναι καλοδεχούμενη κάθε προσπάθεια βελτίωσης των όρων του μνημονίου, από όπου και αν προέρχεται. Βέβαια η πρόταση της Ν.Δ. θεωρώ ότι είναι αόριστη αφού π.χ. δεν προσδιορίζει επακριβώς από πού θα προέλθει η αναπλήρωση των διαφυγόντων εσόδων από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Το να λες απλά και μόνο ότι αυτό θα γίνει από την αναζωπύρωση της αγοράς, δείχνει άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας και του κατεπείγοντος.

8. Ποια συναισθήματα προκαλούν τις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα οι παραινέσεις του ξένου τύπου περί πώλησης νησιών ή άλλων σημαντικών ακινήτων για την αποπληρωμή του χρέους;
Γ.Κ.:
Δεν είναι ότι το καλύτερο για κανένα μας. Πληγώνεται η τιμή και η εθνική μας υπερηφάνεια που την έχουμε στο μέγιστο βαθμό όλοι μας αλλά ταυτόχρονα μας πιάνει μια αγωνία για τα στραβά που κάναμε μέχρι τώρα και φθάσαμε ως εδώ. Ξεπερνώντας όλα αυτά στη συνέχεια, σκέπτεσαι ότι πρέπει να καθίσουμε όλοι κάτω και να δουλέψουμε μεθοδικά ώστε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με τις μικρότερες απώλειες.

9. Σημαντικά είναι και τα προβλήματα που παρουσιάζει ο Καλλικράτης γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των δήμων της Δωδεκανήσου και της Περιφέρειας. Γιατί δεν προβλέφθηκαν οι αδυναμίες της διοικητικής μεταρρύθμισης στη στιγμή που έγιναν και τόσες διαβουλεύσεις;
Γ.Κ.:
Το εγχείρημα ήταν τεράστιο και η θεωρία σε αυτές τις περιπτώσεις απέχει πολύ από την πράξη. Ευτυχώς έχουμε έμπειρους αυτοδιοικητικούς στους δήμους μας και στην περιφέρεια και το παλεύουν. Ο Καλλικράτης, κατά γενική ομολογία ήταν μία αναγκαιότητα και μία πρόκληση για όλους. Προϊόντος του χρόνου πιστεύω ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπισθούν και οι αδυναμίες θα ξεπεραστούν.

10. Εκτός από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Καλλικράτη που έχουν μπλοκάρει τα πάντα το κράτος δεν φαίνεται να είναι και τόσο πρόθυμο να αποδώσει τους αναγκαίους πόρους στους ΟΤΑ. Πως θα λειτουργήσει η αυτοδιοίκηση με όλα αυτά τα προβλήματα;
Γ.Κ.:
Έχετε δίκιο. Όταν το ταμείον είναι μείον υπάρχει πρόβλημα. Πάντως θεωρώ πως, μετά τις προσπάθειες του Δημάρχου κ. Κουσουρνά και βέβαια όλων ημών των βουλευτών του Νομού, σύντομα θα καταβληθεί η πρώτη δόση του 20% του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων Ν. Δωδεκανήσου, που αποτελεί έσοδο των ΟΤΑ Α΄ βαθμού του Νομού και που για πρώτη φορά ενσωματώνεται στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων.

11. Μειώθηκαν με τη τροπολογία που κατατέθηκε προσφάτως οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Ωστόσο όμως η πρόταση για το μεταφορικό ισοδύναμο μένει στο συρτάρι. Τι θα πράξετε προκειμένου να εφαρμοσθεί;
Γ.Κ.:
Πράγματι ψηφίσαμε πρόσφατα αυτήν την τροπολογία, με την οποία καταργήθηκαν τέλη και διάφορες κρατήσεις υπέρ τρίτων, που επιβάρυναν την τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και δεδομένης της κρίσης είναι θετικό ειδικά για τα νησιά μας. Βέβαια το μεταφορικό ισοδύναμο παραμένει ζητούμενο από όλους μας. Δυστυχώς όμως η οικονομική κρίση το πάει πίσω, αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εγκαταλείπουμε ως αίτημα. Σε κάθε ευκαιρία το διεκδικούμε. Στην ομιλία μου στην Βουλή, κατά την ψήφιση της παραπάνω τροπολογίας, προκάλεσα το Σώμα να δεχθεί να δαπανήσει ο κρατικός προϋπολογισμός στα τόσα που δαπανά και κάτι, χάριν της νησιωτικότητας.

12. Αρκετά όμως είναι και τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας Υγείας στη Ρόδο και τα άλλα νησιά. Γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί λύσεις;
Γ.Κ.:
Εδώ έχουν βάση τα πάντα. Και το ότι «η οικονομία βλάπτει σοβαρά την υγεία» και το «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» και το απόλυτο της αλήθειας που κατέχουν κάποιοι και η άγνοια(;) του τι συμβαίνει σε άλλα νοσοκομεία και η δυσπιστία στα όσα πράγματι είναι προγραμματισμένα ( λέγε με Γ΄ Ζώνη κ.α.) και το ότι το Νοσοκομείο Ρόδου χρωστούσε κάπου 65.000.000 ευρώ - πολλοί το ξεχνούν αυτό - και το ότι προ ετών απεντάχθηκε το νοσοκομείο από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και πολλά άλλα.

13. Ποιοι είναι ο περαιτέρω στόχοι σας για τα Δωδεκάνησα που αυτή την κρίσιμη περίοδο χρήζουν υποστήριξης;
Γ.Κ.:
Μετά από 5 μήνες βουλευτής καταλαβαίνετε ότι οι υποχρεώσεις μου και οι απαιτήσεις των συμπατριωτών μας από εμένα, έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Αγωνίζομαι λοιπόν και διεκδικώ τα πάντα. Από τα απλά καθημερινά προβλήματα των Δωδεκανησίων και τα συλλογικά προβλήματα των φορέων έως τα μεγάλα, σοβαρά και λόγω της κρίσης δυσεπίλυτα προβλήματα των νησιών, όπως τα ζητήματα της υγείας, του ακτοπλοϊκού και της επαρκούς στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών. Πίστη μου είναι ότι αν καταφέρουμε και λύσουμε έστω και κατά ένα μέρος τα 3 τελευταία, θα έχουμε βοηθήσει πολλαπλώς και πολλαπλασίως τα νησιά και τους συμπατριώτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: