Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

"Ο θρασύς λόγος και η ασθενής μνήμη" | Άρθρο του Γιώργου Κασσάρα

Ο ΘΡΑΣΥΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΝΗΜΗ

Από την έναρξη εφαρμογής ΦΠΑ στην Ελλάδα εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές στο Ν. Δωδεκανήσου

Γράφει ο Γιώργος Κασσάρας

Στην πολιτική και μάλιστα στη Δημοκρατία, πράγματι ο καθένας μπορεί να προασπίζεται το κοινό συμφέρον, με τον τρόπο που αυτός θεωρεί πιο πρόσφορο και αποτελεσματικό. Αυτό όμως, όπως εγώ τουλάχιστον πιστεύω, δεν του δίνει το δικαίωμα να θίγει τον πατριωτισμό και την αξιοπρέπεια του «αντιπάλου» και μάλιστα προκαταβολικά. Βέβαιο πάντως είναι ότι όποιοι υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, σίγουρα έχουν κάνει και την επιλογή να υποστούν τη βάσανο της κριτικής του θιγόμενου.
Στο δια ταύτα λοιπόν:
Τον τελευταίο καιρό, κάποιοι καπηλευόμενοι την ανησυχία και τους φόβους των Δωδεκανησίων, από τη φημολογία για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, συκοφαντούν όλους τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποκαλώντας τους έως και προδότες. Διασπείρουν σκοπίμως ψεύδη, για μικροκομματικό όφελος, φθάνοντας στο σημείο να λένε ότι είναι οι μόνοι που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Δωδεκανησίων.
Επειδή ο θρασύς λόγος και η ασθενής μνήμη, η απόκρυψη της αλήθειας ή ακόμη χειρότερα η ημιμάθεια, ειδικά για άτομα που ανήκουν στην παράταξη που έφερε την χώρα ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι, τους καλούμε να διαβάσουν τα παρακάτω για να μάθουν το ιστορικό των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ για τη Δωδεκάνησο.
Για να θυμηθούν λοιπόν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, έστω και θρασείς, και προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή:
Η μείωση κατά 30% για τον κανονικό και χαμηλό και 15% για τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ για τη Δωδεκάνησο ίσχυσαν από την αρχή εφαρμογής (1.1.1987) του ΦΠΑ στη Χώρα μας, με το άρθρο 2 του Ν.1676/1986 « Καθορισμός των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας και ρύθμιση άλλων θεμάτων», το οποίο παραθέτουμε:
«Άρθρο 2, Συντελεστές περιοχής Δωδεκανήσου:
1. Για την περιοχή της Δωδεκανήσου οι συντελεστές του προηγούμενου άρθρου μειώνονται κατά 30% εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία κατά το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης βρίσκονται στη Δωδεκάνησο και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο, που είναι εγκατεστημένος στη περιοχή αυτήν. Η ίδια μείωση ισχύει και για τα αγαθά που εισάγονται από το εξωτερικό στην περιοχή της Δωδεκανήσου. Κατ’ εξαίρεση για τα αγαθά του παραρτήματος ΙΙΙ (σ.σ. ήταν τα αγαθά με 36%) η μείωση ορίζεται σε 15%.»

Το 1988, στη ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ, επικυρώθηκαν και νομιμοποιήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές από τους 12 ηγέτες, επειδή ο Προεδρεύων Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου είχε την ευφυΐα να θέσει το θέμα. Και επειδή και άλλες χώρες (Γαλλία, Πορτογαλία κλπ.) ήθελαν το ίδιο για τα νησιά και κάποιες αποικίες τους, το θέμα υπερψηφίστηκε και έγινε μέρος της επίσημης οδηγίας της Ε.Ε.
Μετέπειτα με τους Ν. 1884/1990 και 2093/1992 επεκτάθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου πλην Κρήτης.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ρόδου το 1988, επίσης για πρώτη φορά, μετά από πρόταση και πάλι του Ανδρέα Παπανδρέου η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα του Αιγαίου και των νησιωτικών περιοχών. Έτσι, στα συμπεράσματα της Συνόδου, αποσαφηνίστηκε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά δεν είναι συγκυριακής φύσης, αλλά πρόκειται για δομικά προβλήματα που έχουν σχέση με τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου.
Αντίθετα, στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που υπογράφηκε το 1992, ουδεμία αναφορά υπήρξε για τα Ελληνικά νησιά, ενώ έγινε αναφορά στις νησιωτικές περιοχές της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας…
Επανερχόμενοι στο ΦΠΑ και δεδομένου ότι οι μειωμένοι συντελεστές έχουν κατοχυρωθεί στην οδηγία της Ε.Ε. 77/388/ΕΟΚ 17.5.1977 που κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2006/112/ΕΚ μαζί με παρόμοιες περιπτώσεις άλλων χωρών, θεωρούμε ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν.
Γιατί κυρίως αυτοί οι μειωμένοι συντελεστές του Φ.Π.Α., αποτελούν ένα σημαντικό αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στο αυξημένο κόστος μεταφοράς των ανθρώπων και των εμπορευμάτων στα νησιά και επιπλέον καθιστούν ανταγωνιστικότερες τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών στις νησιωτικές αγορές μας, σε σχέση και με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: