Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Συνέντευξη Γιώργου Κασσάρα στην εφημερίδα της Ρόδου ‘Η ΔΡΑΣΙΣ’ στις 21/2/2011

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Στάθη Κουσουρνά ως δημάρχου της Ρόδου ορκισθήκατε βουλευτής Δωδεκανήσου. Θεωρείτε ότι μετά από τόσους αγώνες ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για να δικαιωθείτε για τις προσπάθειές σας;

Γ.Κ: Αναμφίβολα ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη αυτή για μένα, αφού όλοι όσοι θέτουν υποψηφιότητα επιθυμούν το αυτονόητο, να εκλεγούν. Η δικαίωση ή ακριβέστερα η ικανοποίηση από την επίτευξη του στόχου σίγουρα υπάρχει, έστω και αν η επιτυχία αυτή άργησε ένα χρόνο. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτή δεν αφορά μόνο εμένα, αλλά αγκαλιάζει και όσους πίστεψαν και το πάλεψαν μαζί μου.

Ποιες οι πρώτες σας εντυπώσεις από την εφαρμογή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην περιοχή μας; Πιστεύετε ότι τελικά θα πετύχει το εγχείρημα του Καλλικράτη;

Γ.Κ.: Θεωρώ ότι για την περιοχή μας ο Καλλικράτης θα λειτουργήσει θετικά. Σίγουρα όλες οι μεγάλες διοικητικές μεταρρυθμίσεις θέλουν το χρόνο τους. Η Δωδεκάνησος πάντως πιστεύω ότι θα ξεπεράσει γρηγορότερα τα προβλήματα της ενηλικίωσης του Καλλικράτη, κάθε αρχή και δύσκολη λέει η λαϊκή σοφία, αφού όσοι ασχολούνται και κατέχουν τα αξιώματα είναι πεπειραμένα στελέχη της αυτοδιοίκησης και με την εμπειρία τους θα αντιμετωπίσουν, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και τα πρόσθετα προβλήματα που απορρέουν από τη δεινή οικονομική κατάσταση της Χώρας μας.

Ποια η θέση σας για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές; Οι Δωδεκανήσιοι αντιδρούν έντονα στην προοπτική αυτή. Πιστεύετε ότι τελικά θα εφαρμοσθεί το μέτρο και αν ναι, τότε τι θα σημαίνει αυτό για τα νησιά μας;

Γ.Κ.: Κατ’ αρχήν είμαι από θέση αντίθετος με την υψηλή έμμεση φορολογία, η οποία πλήττει ευθέως την αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Επιπλέον έχω τη γενική άποψη ότι όσο πιο μεγάλος ο φόρος τόσο μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. Άρα η θέση μου είναι όχι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ και σε καμία περίπτωση κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά μας. Θεωρώ εύλογες τις αντιδράσεις των συμπατριωτών μας, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πάντως πιστεύω ότι η κυβέρνηση τουλάχιστον επί του παρόντος κατανοεί το πρόβλημα και δεν συμπαρατάσσεται με όσους έχουν αντίθετη άποψη. Από ό,τι γνωρίζω μάλιστα, στο φορολογικό νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται σχετική διάταξη.

Ως οικονομολόγος που είστε θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον οικονομικό σκόπελο; Πόσο κοντά ή μακριά είμαστε τελικά από την πτώχευση; Τι θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες και πως σχολιάζετε τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση;

Γ.Κ.: Σίγουρα δεν έχουμε ξεπεράσει τον οικονομικό σκόπελο, αφού κατά τη γνώμη μου για να γίνει αυτό πρέπει η οικονομία μας να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό που σίγουρα έχουμε καταφέρει είναι να είμαστε υπό την προστασία του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε., την οποία εμείς αναγκάσαμε να φτιάξει. Θυμάστε που η Γερμανία ούτε ήθελε να ακούσει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα της Ευρώπης; Τώρα θεσπίσθηκε μόνιμος μηχανισμός στήριξης του Ευρώ και των πληττομένων από την κρίση χωρών. Οι διεθνείς προσπάθειες του Πρωθυπουργού στο θέμα αυτό πέτυχαν και δεν είμαστε έρμαια στα χέρια των διεθνών κερδοσκόπων. Από εκεί και πέρα χρειάζεται χρόνος, υπομονή και επίπονη προσπάθεια από όλους μας για να βγούμε από την κρίση, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Τα μηνύματα για την επικείμενη τουριστική σεζόν είναι θετικά, καθώς αναμένονται περισσότεροι τουρίστες στην περιοχή μας. Θεωρείτε ότι στον τομέα του τουρισμού, την βαριά βιομηχανία της χώρας μας, όπως θέλουν πολλοί να τον αποκαλούν έγιναν από την κυβέρνηση ουσιαστικές κινήσεις για την ενίσχυσή του; Ποια είναι η δική σας θέση και πρόταση για την τόνωση του τουριστικού κλάδου;

Γ.Κ.: Πράγματι φαίνεται, δεδομένων και των προβλημάτων στην Αίγυπτο και τη γύρω περιοχή, ότι θα έχουμε μια καλή τουριστική σεζόν και όπως δήλωσε πρόσφατα και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος η ανάκαμψη της οικονομίας θα αρχίσει από τον τουρισμό.
Θεωρώ ότι η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και καταλύματα ήταν καταλυτική και έδωσε μια δυνατή ανάσα στην τουριστική μας βιομηχανία, αφού οι ξενοδόχοι μας μπορούν να ανταγωνίζονται με καλύτερους όρους, τα πακέτα των ανταγωνιστριών χωρών.
Η δική μου θέση και πρόταση είναι ότι έπρεπε η Κυβέρνηση να πάρει πιο γενναία μέτρα και να μειώσει, τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και στους υπόλοιπους κλάδους του τουρισμού, όπως τα τουριστικά γραφεία, τον θαλάσσιο τουρισμό αλλά και τα τουριστικά μέσα μεταφοράς. Γιατί οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των πακέτων και ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ τα επιβαρύνει, σε σχέση μάλιστα με τις γειτονικές χώρες Τουρκία, Κύπρο κλ., κατά πολύ.

Ποιες εμπειρίες αποκομίσατε από τη θέση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ; Ποια η άποψή σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και γενικότερα οι δομές υγείας στο νησί μας. Υπάρχει τελικά τρόπος να στελεχωθούν οι δομές υγείας και να είναι αυτάρκεις; Είστε ικανοποιημένος από την δική σας προσφορά; Πιστεύετε ότι από τη θέση του βουλευτή μπορείτε να προσφέρετε περισσότερα στον τομέα της υγείας;

Γ.Κ.: Οι εμπειρίες μου από τη 2η ΥΠΕ ήταν σημαντικές, ακόμα και όταν μερικές φορές ήταν απογοητευτικές. Οι δομές υγείας αντιμετωπίζουν πρόβλημα και όσο υπάρχει πάγωμα των προσλήψεων αυτό θα διαιωνίζεται. Αφού υπήχθησαν και τα Νοσοκομεία, χωρίς εξαίρεση έστω του νοσηλευτικού προσωπικού, στον περιορισμό του πέντε φεύγουν ένας έρχεται, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε εύκολα τα προβλήματα. Απαιτείται άμεσα πολιτική απόφαση, για κατά προτεραιότητα κάλυψη των κενών, σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, των μονάδων υγείας στα νησιά μας. Σαν υποδιοικητής της ΥΠΕ και με το δεδομένο νομικό πλαίσιο προσπάθησα να επιλύσω προβλήματα. Κάποια λύθηκαν, άλλα όχι. Η τραγική οικονομική κατάσταση της Χώρας, που οδήγησε σε φυγή την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε τον προγραμματισμό μας. Τουλάχιστον είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου ότι έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου. Δυστυχώς προσλήψεις δεν είχα δικαίωμα να κάνω. Τώρα από τη θέση του βουλευτή θεωρώ ότι μπορώ να συμβάλω στην θεσμοθέτηση πιο εφαρμόσιμων νόμων, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική η άσκηση της διοίκησης, μέσα στο περιοριστικό οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την περιοχή μας;

Γ.Κ.: Όπως γνωρίζετε, ζήτησα να ενταχθώ στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Το αίτημά μου ικανοποιήθηκε, αφού μάλιστα για να γίνει αυτό δυνατό, προθυμοποιήθηκε και μετακινήθηκε σε άλλη Επιτροπή ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλειος Έξαρχος, τον οποίο και ευχαριστώ.
Σήμερα σας γνωστοποιώ ότι ζήτησα να ενταχθώ και στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, Ναυτιλίας και Οικονομικών. Και αυτά τα αιτήματά μου ικανοποιήθηκαν.
Νομίζω πώς οι επιλογές μου αυτές σηματοδοτούν εκτός από τα ενδιαφέροντά μου και τις προτεραιότητές μου για την περιοχή μας. Υγεία - πρόνοια, συγκοινωνίες-ακτοπλοϊκό, οικονομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: