Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Άρθρο Γιώργου Κασσάρα στο "Έθνος της Κυριακής"

Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας οποιασδήποτε φορολογικής πολιτικής, είναι η ύπαρξη αξιόμαχου φορολογικού μηχανισμού, υψηλού κύρους και ήθους

Κρίσιμος παράγοντας, για την επιτυχία του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, είναι η περιστολή της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Αν επιτύχουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των δύο αυτών φαινομένων, συνεπακόλουθα θα περιοριστεί η παραοικονομία η οποία ξεπερνάει τα 65 δις. ευρώ. Όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμη και τώρα, εν μέσω της κρίσης, κυκλοφορεί σε υπόγειες και αφανείς διαδρομές άφθονο χρήμα από λίγους και δυνατούς.

Η φοροδιαφυγή που ανθεί όπου υπάρχει παραοικονομία, έχει γιγαντωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και εξαρτάται εκτός των άλλων από την φορολογική πολιτική και την ποιότητα των φοροελεγκτικών μηχανισμών.

Αν υπάρχει πολιτική βούληση, λύσεις υπάρχουν και είναι απλές.

Κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας σε ένα απλό και κατανοητό από όλους κείμενο, με δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα αναπροσαρμόζεται άπαξ του έτους.

Κατάργηση όλων των άλλων νομοθετημάτων.

Η πολυνομία και τα σκοπίμως δυσνόητα κείμενα, δημιουργούν σύγχυση και ευνοούν την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

Ανασυγκρότηση της φορολογικής διοίκησης, που ειδικά τα τελευταία χρόνια εμφανίζει φαινόμενα διάλυσης και για πρώτη φορά δείχνει ότι αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο σημαντικότερο, για την υπόσταση του κράτους, έργο, την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Για την Ν.Δ. η ικανοποίηση των ημετέρων υπερείχε ως προτεραιότητα από ότι η είσπραξη των φόρων. Έτσι οι Οικονομικές Υπηρεσίες βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση. Η όποια λειτουργία τους οφείλεται στις υπεράνθρωπες και απέλπιδες προσπάθειες των πολλών αξιόλογων στελεχών που διαθέτουν.

Επιβάλλεται ο διαχωρισμός του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και η επανίδρυση αυτοτελούς Υπουργείου με αρμοδιότητα τα έσοδα και τις δαπάνες του κράτους. Είναι επιτακτική ανάγκη, η νέα κυβέρνηση να επανακινήσει τον μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως τις εφορίες και τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Γιατί απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας της οποιασδήποτε φορολογικής πολιτικής είναι η ύπαρξη αξιόμαχου φορολογικού μηχανισμού, υψηλού κύρους και ήθους. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή προϊσταμένων με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια, με προσλήψεις μόνο με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με καθορισμό στόχου για κάθε υπηρεσία και στενή παρακολούθηση υλοποίησης του. Η συναίνεση των εργαζομένων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν θέλουν η υπηρεσία τους να επιτελεί το έργο της και οι ίδιοι να νοιώθουν χρήσιμοι.. Εξάλλου όλοι έχουν κατανοήσει ότι έτσι δεν πάει άλλο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε την Κυριακή 27.9.09.

Δεν υπάρχουν σχόλια: