Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Συνέντευξη Γιώργου Κασσάρα στην "Πρόοδο"

-Γιατί πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει καλυτέρα το ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία;

Το ΠΑΣΟΚ θα τα καταφέρει καλύτερα γιατί ξεκινάει κατ’ αρχήν από διαφορετική φιλοσοφία. Ενδιαφέρεται για τη χώρα και το λαό, έχοντας στο επίκεντρο της πολιτικής του τον άνθρωπο, ενώ η Ν.Δ. ήλθε για να διευθετήσει τα συμφέροντα των ολίγων και ημετέρων. 2. Το ΠΑΣΟΚ έχει μελετήσει τα προβλήματα της χώρας και είναι όσο ποτέ άλλοτε έτοιμο να κυβερνήσει, με συγκεκριμένο σχέδιο για τη λύση του γόρδιου δεσμού, που εν πολλοίς δημιούργησε η απερχόμενη Κυβέρνηση. Σήμερα πια είναι ορατό ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας τα δημιούργησε, με πράξεις ή παραλήψεις της, η ίδια η Ν.Δ , πριν ακόμη από την οικονομική κρίση και δεν ήταν μόνο οικονομικά. Μετά και την κρίση βέβαια, η κυβέρνηση κατέρρευσε και αποχώρησε, δηλώνοντας έτσι στην ουσία την αδυναμία της να διαχειριστεί την κατάσταση.

-Ποιος είναι ο αριθμός των βουλευτών που εξασφαλίζει μια ισχυρή κυβέρνηση;

Όταν έχεις την πλειοψηφία έστω και με έναν βουλευτή έχεις εντολή από τον λαό να κυβερνήσεις. Εξάλλου ισχυρές κυβερνήσεις είναι αυτές που στηρίζονται σε ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες και που έχουν τη δυνατότητα να διαβουλεύονται και να πείθουν για το αναγκαίον γενέσθαι. Είναι σαφές βέβαια ότι ένας αριθμός εδρών πάνω από 155, δίνει άνεση χειρισμών στην Κυβέρνηση.

-Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για έξοδο από την οικονομική κρίση μπορεί να υλοποιηθεί με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας;

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι ακριβώς ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Είναι ένα συγκροτημένο πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας, ανασυγκρότησης του υπό διάλυση κρατικού μηχανισμού, στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, με σκοπό την οικονομική ανάκαμψη και στη συνέχεια την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας.

-Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι αυτή την φορά οι Δωδεκανήσιοι θα σας επιλέξουν για να τους εκπροσωπήσετε στην Βουλή;

Από το 2007 που ενεπλάκην στα πολιτικά πράγματα της Δωδεκανήσου, ταξίδεψα πολύ και γνώρισα καλύτερα τα νησιά και τους συμπατριώτες μας. Η αγάπη και η ζεστασιά με την οποία με περιέβαλαν, με κάνει αισιόδοξο ότι η εκτίμησή τους θα εκφραστεί και στην κάλπη. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι την πρώτη φορά δεν πρόλαβα ούτε την υποψηφιότητά μου να κάνω γνωστή, πόσο μάλλον να ζητήσω την ψήφο τους.


-Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα του νομού μας;

Τα σημαντικότερα προβλήματα της Δωδεκανήσου, κατά τη γνώμη μου, είναι το ανεπαρκές δίκτυο συγκοινωνιών, η υποστελέχωση των υπηρεσιών υγείας και η εγκατάλειψη γενικώς των δημοσίων υπηρεσιών. Τα τρία αυτά προβλήματα δημιουργούν ένα πολύ κακό κοκτέιλ το οποίο υπονομεύει την ανάπτυξη του νομού, δημιουργεί ανεργία και φτώχεια που διαλύει τον κοινωνικό ιστό και δυσχεραίνει εξαιρετικά τη ζωή των κατοίκων.

-Ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητες της αυριανής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τα Δωδεκάνησα;

Το ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται άμεσα να προωθήσει λύσεις στα τρία προαναφερθέντα προβλήματα.
Δεν εννοούνται νησιωτικές πολιτικές, σε ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό νομό, χωρίς την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Το έχω ξαναπεί, με λίγη φροντίδα από το κράτος τα νησιά μας μπορούν να είναι επίγειοι παράδεισοι και να είναι αυτάρκη.


-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας υποψήφιος βουλευτής;

Αυτές που αντιμετωπίζουν και όλοι οι άλλοι άνθρωποι που χρειάζεται να μετακινούνται διαρκώς στον πολυνησιακό νομό μας. Δύσκολες μετακινήσεις, πολλές δαπάνες και απώλεια πολύτιμου χρόνου, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε παραγωγικό έργο και δημιουργικές προτάσεις. Γενικά περιορισμένος χρόνος για τα πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνεις. Εύχεσαι η ημέρα να είχε διπλάσιες ώρες.
-Πως κρίνετε το κυβερνητικό έργο στο νομό μας;

Δεν θέλω να είμαι μηδενιστής, αλλά έχω ξαναπεί ότι ακόμη και αν έγινε κάποιο μικρό έργο, εξαφανίστηκε από την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού προβλήματος και τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας. Δυστυχώς πισωγύρισαν τις μεταφορές 30 χρόνια πίσω, με αποτέλεσμα να καταδικάσουν τα μικρά κυρίως νησιά σε μαρασμό. Διέλυσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με συνέπεια η υγεία και πολλές φορές η ζωή των πολιτών, να κινδυνεύει από την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών. Ευτυχώς που οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του υπηρετούντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αναπληρώνει, κατά ένα μέρος, τις ελλείψεις αυτές.


-Σε τι διαφέρει κατά την γνώμη σας η εκλογική αναμέτρηση της 4 Οκτωβρίου από εκείνης του Σεπτεμβρίου του 2007;

Οι διαφορές έχουν σχέση με το κλίμα και τους συσχετισμούς δυνάμεων, που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα. Το 2007 παρόλα τα μεγάλα προβλήματα ο κ. Καραμανλής φαινόταν άτρωτος. Σήμερα όπως προκύπτει χρεώνεται λάθη, παραλήψεις και την γενική ακυβερνησία της χώρας. Το σημαντικότερο όλων, ότι μετά από τα διαδοχικά σκάνδαλα έχασε το ηθικό πλεονέκτημα. Το ΠΑΣΟΚ αντιθέτως έχει ανακάμψει και φαίνεται ότι η εμμονή του Προέδρου μας στα ζητήματα διαφάνειας και η αποφασιστικότητα του στα θέματα ήθους, πείθουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Έτσι φαίνεται ότι πλέον ο λαός θα κάνει τη μεγάλη αλλαγή.


-Ποια είναι τα οράματα σας για την ανάπτυξη της Δωδεκανήσου;

Tο όραμα μου είναι απλό, δεν μου αρέσουν εξάλλου τα μεγάλα λόγια και είναι αυτό που θέλουν όλοι οι Δωδεκανήσιοι. Με δεδομένο ότι η οικονομία του νομού μας εξαρτάται απολύτως από τον τουρισμό, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι και οι τουρίστες θα μπορούν να φθάνουν στα νησιά γρήγορα και με ασφάλεια.
Για να έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε για ισόρροπη ανάπτυξη της Δωδεκανήσου, πρώτη προτεραιότητα λοιπόν η αποκατάσταση ενός αξιόπιστου δικτύου συγκοινωνιών για όλα τα νησιά. Γιατί εκ των πραγμάτων τα μεγάλα νησιά δεν μπορούν να ‘σηκώσουν’ τις συνέπειες του μαρασμού, ανεργία κλπ., των μικρών νησιών. Μοχλός ανάπτυξης και ζητούμενο εξίσου σημαντικό είναι η αποκέντρωση και η επαρκής στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών. Επομένως οι προσπάθειες μου θα είναι κατ’ αρχήν προς αυτή την κατεύθυνση, για να μπορούμε να δούμε στη συνέχεια ειδικότερα ζητήματα, όπως την ανάπτυξη του θεματικού ποιοτικού τουρισμού (συνεδριακός, αναρριχητικός, καταδυτικός, θρησκευτικός κλπ.) στα νησιά, την πράσινη ανάπτυξη και όλα τα υπόλοιπα.


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 2.10.09.

Δεν υπάρχουν σχόλια: