Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Συνέντευξη Γιώργου Κασσάρα στην εφημερίδα 'Δημοκρατική'

• Εάν ο λαός δώσει μια ευκαιρία στον Γιώργο Παπανδρέου, θα τα καταφέρει να διαχειριστεί τα προβλήματα και να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση;
Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι στις 5 Οκτώβρη Πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Όσον αφορά στην οικονομική κρίση, παρόλο που η κατάσταση δεν είναι εύκολη, θεωρώ ότι με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ και με τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου στην Ε.Ε., θα καταφέρουμε να την ξεπεράσουμε. Να σας θυμίσω ότι ήδη στην Ευρώπη, με τη λήψη των σωστών μέτρων και πάντως αντίθετων από αυτά που πήρε η κυβέρνηση της Ν.Δ., έχει αρχίσει ήδη η ανάκαμψη.

• Το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές πήρε πολύ υψηλά ποσοστά στο Νομό Δωδεκανήσου. Εκτιμάτε ότι θα καταφέρει να ανεβάσει ακόμη ψηλότερα τον πήχη;
Αν σκεφθούμε ότι στις Ευρωεκλογές παραδοσιακά υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από ότι στις εθνικές εκλογές, θα υπάρχει μια κατ΄ αρχήν αύξηση από την αυξημένη συμμετοχή. Κατά δεύτερον, κάθε ημέρα που περνάει και ξεδιπλώνεται το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όλο και περισσότεροι πολίτες πείθονται ότι αξίζει να μας στηρίξουν ως τη μόνη αξιόπιστη κυβερνητική δύναμη.

• Ποιος ήταν ο νικητής των τηλεοπτικών 'ντιμπέιτ' κατά την άποψή σας;
Σαφώς ο Γιώργος Παπανδρέου. Ήρεμος, αποφασιστικός, με ξεκάθαρη σκέψη και τεκμηριωμένες προτάσεις, κέρδισε κατά κράτος και σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και σε επίπεδο θέσεων.

• Λέγεται ότι αυτές είναι οι πιο δύσκολες εκλογές! Θα μπορούσε η Ελλάδα να δει κυβερνήσεις συνεργασίας ή εκτιμάτε ότι θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές;
Θεωρώ δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτοδύναμο, επομένως δεν θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές. Ωστόσο πρέπει να πω ότι το ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως αυτού επιθυμεί τη συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς έστω και αν είναι αυτοδύναμο.

• Για ποιους λόγους θα ζητήσετε ξανά την ψήφο των Δωδεκανησίων;
Στην πραγματικότητα δεν ισχύει το ‘ξανά’, αφού το 2007 ούτε καν έμαθαν οι Δωδεκανήσιοι ότι είμαι υποψήφιος, πόσο μάλλον να προλάβω να ζητήσω και τη ψήφο τους. Άρα ζητάω την ψήφο τους ουσιαστικά πρώτη φορά, γιατί πιστεύω ότι μπορώ και εγώ να βοηθήσω λίγο στην επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων του ακριτικού νομού μας.

• Εάν εκλεγείτε ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας για την περιοχή μας δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά μέτωπα και προβλήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια;
Πράγματι είναι πολλά τα προβλήματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί και είναι κρίμα στην εποχή μας να μην ασχολούμαστε με πιο προχωρημένα θέματα ανάπτυξης του νομού και να είμαστε αναγκασμένοι να αγωνιζόμαστε για τα βασικά, όπως είναι οι επαρκείς υπηρεσίες υγείας, οι σύγχρονες μεταφορές και η στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτές είναι θέματα άμεσης προτεραιότητας.

• Σαν Καλύμνιος που είστε, ποιο θέμα θα προτάξετε στην Βουλή για τον τόπο καταγωγής σας;
Η Κάλυμνος όπως και άλλα νησιά, λόγω των ελλιπών συγκοινωνιών υστερεί δραματικά στον τουρισμό που θα μπορούσε λόγω των φυσικών χαρισμάτων του νησιού να βοηθήσει στην πραγματοποίηση επενδύσεων και γενικότερα στην ανάπτυξη. Δεδομένου ότι η Κάλυμνος κατατάσσεται στη δεύτερη καλύτερη θέση παγκοσμίως, ως αναρριχητικός προορισμός, κατανοείτε ότι αν είχε επαρκείς συγκοινωνίες, θα μπορούσε να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες και να είχε λυθεί το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα του νησιού, που μαστίζεται από την ανεργία και όλες τις παρενέργειες που αυτή δημιουργεί. Είναι θέμα επιβίωσης λοιπόν η επίλυση του ακτοπλοϊκού γιατί χωρίς αυτό ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν μπορούν να διαβιώσουν στο νησί. Ας λύσουμε λοιπόν αυτό και όλα τα άλλα θα έρθουν.

• Η απουσία 'Παυλίδη' θα βλάψει την τοπική πολιτική σκηνή ή θα βοηθήσει στην ανανέωση προσώπων;
Μια ανανέωση γίνεται, αλλά σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποχωρεί ένας πολιτικός, ο οποίος πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με την πολιτική και έχει προσφέρει στον τόπο μας.

• Η μεταξύ σας μάχη θα είναι δύσκολη για μια από τις έδρες που αντιστοιχούν στο ΠΑΣΟΚ. Με ποιο ατομικό αποτέλεσμα θα είσαστε ικανοποιημένος;
Όλοι όσοι βάζουν υποψηφιότητα επιθυμούν την εκλογή τους, το ίδιο και εγώ.

• Τι θα λέγατε στα νέα παιδιά που θα κληθούν να ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά;
Κατ’ αρχήν να προσέλθουν να ψηφίσουν γιατί η ψήφος είναι δικαίωμα τους και καθορίζει το μέλλον τους. Είναι λάθος να αφήνουν να αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτούς.
Θα τολμούσα να τους προτείνω να επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ γιατί είναι το μόνο κόμμα που έχει σοβαρό σχέδιο για την παιδεία και το μέλλον τους.


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 28.9.09.

Δεν υπάρχουν σχόλια: