Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Άρθρο μου στο "'Εθνος της Κυριακής" 02/08/09


Η πολιτική της απαξίωσης στο Αιγαίο
Η κυβέρνηση κατάφερε ύστερα απο 5 χρόνια
να φέρει τα νησιά στα πρόθυρα του μαρασμού

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΣΑΡΑ

Επί σειρά ετών τα νησιά της Δωδεκανήσου, με την απορρόφηση εθνικών και κοινοτικών πόρων, γνώρισαν μια αναπτυξιακή άνθηση με την κατασκευή έργων υποδομής. Αυτό δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας, με αποτέλεσμα να παραμένουν στα νησιά οι νέοι και να επενδύουν στον τόπο τους, κάνοντας έτσι εκτός από την Ρόδο και την Κω και τα μικρότερα νησιά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Σήμερα μετά από 5 χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατάφερε να φθάσει αυτά τα ίδια νησιά στα πρόθυρα του μαρασμού, αφού:

1. Διέλυσε το δίκτυο των ακτοπλοϊκών συνδέσεων παρά τον πολλαπλασιασμό των επιδοτήσεων, με αποτέλεσμα μεγάλα νησιά των 17.000 κατοίκων όπως η Κάλυμνος που είχαν μέχρι το 2004, 2 και 3 πλοία την ημέρα από τον Πειραιά, σήμερα να έχουν 2 ή 3 την εβδομάδα.

2. Απαξίωσε και οδήγησε σε κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας με αποτέλεσμα, ενώ υπάρχουν αξιόλογες υποδομές όπως το νοσοκομείο “Ανδρέας Παπανδρέου”- κόσμημα της Ρόδου, να μη μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Ακόμη και σήμερα ο κ. Υπουργός Υγείας εγκαινιάζει Κέντρα Υγείας με μεταφερόμενους γιατρούς. Έχουμε έναν καινούργιο κλάδο, τους γιατρούς των εγκαινίων. Την ίδια ώρα νησιώτες χάνουν τη ζωή ή μέλη του σώματός τους από απλά ατυχήματα αφού διελύθη πλήρως και το οργανωμένο δίκτυο διακομιδών γιατί θεωρείται πλέον παροχή πολυτελείας. Για την εφαρμογή της τηλεϊατρικής που είχε ξεκινήσει ας μη το συζητάμε, αυτό και αν είναι πολυτέλεια. Η ζωή και η υγεία των νησιωτών και των επισκεπτών επαφίεται τώρα πια μόνον στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του λιγοστού υπηρετούντος προσωπικού.

3. Με τον πλημμελή έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων και την υποστελέχωση των αρμοδίων Υπηρεσιών (Λιμεναρχεία, Αστυνομικά Τμήματα κ.α.) διογκώθηκε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και η απουσία στοιχειωδών υποδομών φιλοξενίας “πνίγει” κυρίως τα μικρότερα νησιά, όπως π.χ. το Αγαθονήσι, αφού πολλές φορές οι λαθρομετανάστες είναι περισσότεροι από τους κατοίκους.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δημιουργούν κλίμα απαισιοδοξίας, απογοήτευσης και διάψευσης των προσδοκιών των νέων και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και συγκροτημένο σχέδιο από μια νέα κυβέρνηση για να αντιστραφεί.

Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει “τα νησιά μας είναι ακριβά αλλά είναι μονάκριβα”. Σήμερα όμως, εάν η Κυβέρνηση εφαρμόσει τη Συνταγματική επιταγή για “νησιωτικές πολιτικές”, τα νησιά μπορούν όχι μόνον να καταστούν αυτάρκη αλλά και να συνεισφέρουν ικανοποιητικά στην Εθνική Οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: