Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της χρηστής διακυβέρνησης

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πέραν από την παγίωση του προβαδίσματος του ΠΑΣΟΚ και την αυξητική του τάση, καταγράφουν και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Καταγράφουν σαφώς πλέον τη θετική ψήφο των πολιτών προς το ΠΑΣΟΚ και την προτεινόμενη πολιτική του και όχι απλώς την είσπραξη της αρνητικής ψήφου προς την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες ακούν τις προτάσεις μας και εκτιμούν ότι είναι ικανές να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο, στο οποίο την έχει οδηγήσει η καταστροφική πολιτική της Ν.Δ..

Δηλαδή οι πολίτες δεν προτιμούν το ΠΑΣΟΚ επειδή απλά απογοητεύτηκαν από την κυβέρνηση, αλλά επειδή πείθονται από τις προτάσεις μας και πιστεύουν ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους.

Αυτό βεβαίως δημιουργεί μια τεράστια ευθύνη για εμάς, που μόνο αέρα στα μυαλά μας δεν φέρνει.

Γιατί η Ν.Δ. φεύγει και αφήνει στην κυριολεξία πίσω της συντρίμμια.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., ευθύς εξ αρχής, υπονόμεψε την οικονομία της Χώρας με την φαεινή ιδέα της απογραφής, την αλλοπρόσαλλη φορολογική και δημοσιονομική πολιτική και τη διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού .

Το δήθεν νοικοκύρεμα των οικονομικών, με την εξαγγελθείσα μείωση των δαπανών, μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε μεγάλο φαγοπότι για τους λίγους και περικοπή των δαπανών για τους πολλούς. Προκλητικές περιπτώσεις πλουτισμού υπουργών και ημετέρων ενώ ταυτόχρονα η φτώχεια χτυπάει την πόρτα όλο και μεγαλύτερου ποσοστού των Ελλήνων.

Ο εθνικός πλούτος διασκορπίζεται σε τιμή ευκαιρίας στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.

Τα ασφαλιστικά ταμεία, το αποκούμπι των φτωχών και αδυνάτων, λεηλατημένα από την παρέα των golden boys και τις τοξικές επενδύσεις τους, αδυνατούν να καταβάλουν έστω και 1 ευρώ για φάρμακα. Για συντάξεις και εφάπαξ ούτε λόγος. Ισχύει το ρητό <έχε λάβαινε >. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε πλήρη κατάρρευση.

Η Δημόσια Διοίκηση σε κατάσταση διάλυσης έχει γυρίσει 30 χρόνια πίσω. Αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, ρουσφετολογία έχουν καταρρακώσει κάθε έννοια κράτους δικαίου και ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στον στοιχειώδη ρόλο του διεκπεραιωτή απλών υποθέσεων των πολιτών.

Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο με τέτοια ταχύτητα λες και αυτοί ήλθαν στην εξουσία “σαν έτοιμοι από καιρό να φάνε να πιούν και να γλεντήσουν”. Η προσπάθεια τους για πλήρη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών υπήρξε σταθερή και μεθοδική. Αναδείξανε την ηθικολογία ως μέγα στόχο για να καταπατήσουν κάθε έννοια ηθικής και να καταστρατηγήσουν κανόνες και αξίες. Μέχρι και τους παπάδες έκαναν μεσίτες οι αθεόφοβοι…
Το περίφημο “σεμνά και ταπεινά” στις διακηρύξεις, μετατράπηκε σε αλαζονεία και αμετροέπεια στην πράξη.

Ο ξεπεσμός αυτός δυστυχώς δεν άφησε αλώβητη ούτε τη δικαιοσύνη. Πλην κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων η ηγεσία της αλώθηκε, με επιλεκτικές επιλογές και αποφάσεις, δημιουργώντας έτσι την πεποίθηση στους πολίτες ότι πουθενά πια δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους.

Τελευταία ζήσαμε με τον δραματικότερο τρόπο, τη δολοφονία ενός παιδιού, και την απόλυτη διάλυση της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανεκπαίδευτοι ή ίσως εκπαιδευμένοι κάποιοι με τη νοοτροπία του παντοδύναμου χωροφύλακα και της πολυδώρειας ρήσης ‘’εσείς είστε το κράτος’’, αδυνατούν να προστατεύσουν τη ζωή και το μόχθο των πολιτών. Είναι πολλά και σοβαρά τα επεισόδια για να πούμε ότι είναι μεμονωμένα γεγονότα.

Με αυτή την κατάσταση ως δεδομένη, γίνεται κατανοητό πόσο βαριά είναι η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ.

Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σχέδιο και μεθοδικότητα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να πιάσουμε δουλειά γιατί το έργο που σύντομα θα κλιθούμε να επιτελέσουμε είναι τιτάνιο.

Το πρώτο από όλα είναι να εμπνεύσουμε το λαό, να τον κάνουμε κοινωνό και συμμέτοχο των οραμάτων μας. Να τον ξεσηκώσουμε, να τον τραβήξουμε από την απελπισία του “δεν γίνεται τίποτε”, να τον πείσουμε ότι δουλεύοντας όλοι μαζί, μπορούμε. Ότι οι Έλληνες έχουμε αστείρευτες δυνάμεις και τα έχουμε καταφέρει και σε πιο δύσκολες εποχές.

Το δεύτερο είναι να ανατάξουμε την οικονομία μας. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και σε ανοιχτούς ορίζοντες. Να απομακρυνθούμε από τη φιλοσοφία "το χρήμα παράγει χρήμα" και να προσεγγίσουμε τη λογική "το ποιοτικό προϊόν παράγει κέρδος". Οι νέες τεχνολογίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πράσινη ανάπτυξη, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τα βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, η αναβαθμισμένη παροχή τουριστικών υπηρεσιών για προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων, είναι κάποιοι από τους τομείς δράσης για ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης.

Άμεση στήριξη των ασθενέστερων τάξεων, διάθεση κονδυλίων για την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και την δημόσια δωρεάν ποιοτική παιδεία για όλους.

Κατανοούμε ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά εμείς έχουμε την πολιτική βούληση, τη θέληση και το σχέδιο για να βοηθήσουμε τη χώρα και το λαό. Δεν θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση για να πλουτίσουμε ή για να το καταγράψουμε στο βιογραφικό μας. Εξ άλλου ότι καλό έχει γίνει για το λαό σε αυτή τη χώρα το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη το έχουν κάνει. Η συντηρητική παράταξη πάντοτε φρόντιζε για τους λίγους και εκλεκτούς της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ως ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται να δώσουμε εξετάσεις και να αριστεύσουμε στον τομέα του ύφους και του ήθους. Όχι στα λόγια αλλά στην καθημερινή δράση μας. Από τον πρώτο ως τον τελευταίο, θα πρέπει η συμπεριφορά και τρόποι μας να είναι αποτέλεσμα όχι μιας κενής περιεχομένου ηθικολογίας, αλλά μιας συνολικής στάσης ζωής στηριγμένης σε αρχές και αξίες.

Ως σοσιαλιστές έχουμε σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την υποχρέωση να δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα στο λαό. Γιατί ο λαός μπορεί να κατανοήσει μια ενδεχόμενη αποτυχία σε κάποιον τομέα κυβερνητικής δράσης, αλλά δεν θα συγχωρήσει ποτέ την φαυλότητα και την ανυποληψία. Δεν θα ανεχθεί να πλουτίζουν κάποιοι σε βάρος του και ταυτόχρονα να τον κοροϊδεύουν.

Αυτό το στοίχημα της χρηστής διακυβέρνησης είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ είναι και έτοιμο και μπορεί να το κερδίσει.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Πρόοδος" της Ρόδου στις 28.12.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: