Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Το ΤΕΜΠΜΕ να λειτουργήσει ως εθνικός αναπτυξιακός μοχλός

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) ιδρύθηκε το έτος 2002 από το ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο (Ν.3066/2002,σχετ.Υπουργική Απόφαση τον Ιούλιο του 2003) αποστολή του είναι να διευκολύνει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ως εθνικός αναπτυξιακός μοχλός, να έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Στόχοι του ταμείου είναι:
1. Να ενθαρρυνθούν οι πολίτες που επιθυμούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις αλλά δεν το τολμούν γιατί δεν διαθέτουν τις εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες.a
2. Να χρηματοδοτηθούν με χαμηλό κόστος ώστε να περιοριστεί η τοκογλυφία και η ανάπτυξη της παραοικονομίας σε βάρος αυτών των επιχειρήσεων.
3. Να υποστηριχθούν χιλιάδες νεοϊδρυόμενες και υφιστάμενες επιχειρήσεις όλων των κλάδων σε όλα τα στάδια του επιχειρηματικού τους κύκλου.
4. Να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις που έχουν δυσκολία πρόσβασης στην χρηματοδότηση και οι δραστηριότητες που έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τον μέσο όρο της αγοράς.
5. Να περιοριστούν οι κοινωνικές συνέπειες στην περίπτωση μιας επιχειρηματικής αποτυχίας αφού ο κανονισμός απαγορεύει την προσημείωση η υποθήκη της μόνιμης και μοναδικής κατοικίας του επιχειρηματία.

Η αποστολή του Ταμείου επιτυγχάνεται με την παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες για τα δάνεια που λαμβάνουν αυτές οι επιχειρήσεις. Το ταμείο δηλαδή δεν δανείζει αλλά μεσολαβεί μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του επιχειρηματικού κινδύνου διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο και τους δύο.

Το Ταμείο λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, “ΤΕΜΠΜΕ” Α.Ε. και το μετοχικό του κεφάλαιο ανέρχεται σε 240 εκατομμύρια ευρώ. Παρέχει εγγυήσεις και αντεγγυήσεις στο χρηματοδοτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας υπέρ των μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν έως 49 άτομα και η εγγύηση φθάνει έως το 80% της πίστωσης με ανώτατη διάρκεια εγγύησης τα 10 χρόνια. Το σύνολο των εγγυήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10πλάσιο των ίδιων κεφαλαίων του ταμείου δηλαδή αυτή τη στιγμή μπορεί να εγγυηθεί συνολικά μέχρι του ποσού των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ που ανακοινώθηκε πρόσφατα προβλέπεται η εγγύηση να καλύπτει το 80% του δανείου μέχρι του ποσού των 350 000 ευρώ και η διάρκεια της εγγύησης και η κατά 100% επιδότηση του επιτοκίου, να είναι τριετής.

Να τονισθεί βέβαια ότι το πρόγραμμα, ακολουθώντας τον κανονισμό de minimis της Ε.Ε. (1998/2006) εξαιρεί τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες, τη γεωργική παραγωγή και την κτηνοτροφία.

Όλες οι τράπεζες παρά τις ενστάσεις τους απάντησαν θετικά για συνεργασία με το ΤΕΜΠΜΕ, αλλά κανείς δεν είναι αισιόδοξος για την ανταπόκρισή τους όταν κληθούν να δώσουν τα δάνεια, αφού θεωρούν ότι δεν είναι συμφέροντες οι όροι. Λησμονούν βλέπετε οι Διοικήσεις τους τα υπερκέρδη των προηγούμενων ετών και αγνοούν τον αναπτυξιακό τους ρόλο και τον εξ αυτού οφέλους τους.

Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες καταγγέλλουν ότι οι τράπεζες είναι ανέτοιμες, αφού ούτε έντυπα αιτήσεων διαθέτουν, αλλά κυρίως είναι απρόθυμες να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αυτό το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο των 28 δις.

Όμως το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι το πρόγραμμα δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες των επιχειρηματιών, που το ανέμεναν ως σωσίβιο στην κρίση ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά.

Οι προϋποθέσεις, για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, είναι τέτοιες που αυτό καθίσταται απαγορευτικό για αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη τα δάνεια, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, να μην κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να διασωθούν έτσι και οι θέσεις εργασίας.

Μεταξύ των προϋποθέσεων που θέτει είναι να έχει συμπληρώσει η επιχείρηση τουλάχιστον 3 χρόνια λειτουργίας, να εμφανίζει κερδοφορία την τελευταία τριετία, να έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να είναι εκτός Τειρεσία, ενώ γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να μπει στη λίστα. Και στη συνέχεια, έρχεται η τράπεζα που οφείλει να αξιολογήσει την επιχείρηση ως προς τη βιωσιμότητά της και τη δυνατότητά αποπληρωμής του κεφαλαίου.

Και δικαίως αντιλέγουν οι επιχειρηματίες ότι "μα αν πληρούσαμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις δεν χρειαζόμαστε την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ για να μας δώσουν δάνεια οι τράπεζες".

Με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις και εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι πασιφανές ότι ακυρώνεται στην πράξη η ίδια η φιλοσοφία και οι λόγοι ύπαρξης του ΤΕΜΠΜΕ, που όπως αναφέρουμε πιο πάνω δημιουργήθηκε για να στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα. Τελικά φαίνεται πως βασικά θα χρηματοδοτηθούν απλά κάποιες επιχειρήσεις του κέντρου των Αθηνών και των άλλων μεγαλουπόλεων, πού κάηκαν πρόσφατα.

Η Κυβέρνηση, αν ενδιαφερόταν αληθινά για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, όφειλε να εντάξει στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα υπό την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, όλες τις υγιείς επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πρόβλημα ρευστότητας, αξιολογώντας τες μάλιστα με επιείκεια και λιγότερο αυστηρά κριτήρια, όπως εξάλλου προβλέπει και ο ιδρυτικός νόμος του ΤΕΜΠΜΕ και να υποχρεώσει τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το πακέτο των 28 δις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δυστυχώς όμως αποδεικνύεται περίτρανα ότι παρά τις εξαγγελίες, παρά τα επικοινωνιακά τρικ, η Κυβέρνηση δεν έχει ως κεντρική της επιλογή τη στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τον μεγάλο κορμό της ελληνικής οικονομίας, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που πλήττει σφόδρα και την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις μας, γιατί προφανώς έχει άλλες προτεραιότητες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Βήμα της Κω" στις 31.12.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: