Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Συνέντευξη Γιώργου Κασσάρα στην εφημερίδα "Η Δράσις"

1. Κύριε Κασσάρα ποια είναι η γνώμη σας για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σχετικά με τη Διοικητική μεταρρύθμιση – Καποδίστριας 2;
Γ.Κ.: Άλλη μια Νεοδημοκρατική ‘‘μεταρρύθμιση’’ στο κενό. Η Ν.Δ., όταν οι δημοσκοπήσεις την βόλευαν, έπλαθε όνειρα για συγχωνεύσεις Δήμων, με καθαρά εκλογικίστικη λογική. ‘‘Ποιους Δήμους ενοποιώ για να κερδίσω τη Δημαρχία και να έχω τον Δήμαρχο μπροστάρη στις επόμενες εθνικές εκλογές’’.
Έτσι απλά, χωρίς κανένα σχέδιο, κανένα όραμα, απλά μόνο με μικροκομματικό περιεχόμενο.
Σήμερα που η κατάσταση άλλαξε δραματικά γι’ αυτήν και απ’ ότι φαίνεται ανεπιστρεπτί, ναυάγησε , με την επίκληση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και η εξαγγελία της διοικητικής μεταρρύθμισης. Σανίδα σωτηρίας λοιπόν και εδώ η οικονομική κρίση, όπως και στην αποφυγή της επιτήρησης στην οικονομία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Και με το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, τι;
Γ.Κ.: Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις – απορρυθμίσεις. Έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη και επαγγέλλεται μια συνολική μεταρρύθμιση του Κράτους και όχι απλά της Αυτοδιοίκησης. Προτείνουμε και θα το κάνουμε πράξη, ένα μικρό επιτελικό κεντρικό κράτος και πλήρη αποκέντρωση των λοιπών αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, η οποία θα περιλαμβάνει δύο ισχυρούς ανεξάρτητους βαθμούς Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Ταυτόχρονα όμως και αυτό είναι το μείζον θα κοστολογηθούν αυτές οι αρμοδιότητες και θα εκχωρηθούν στην Αυτοδιοίκηση οι ανάλογοι πόροι.
Δηλαδή μιλάμε για ταυτόχρονη Διοικητική και Φορολογική Μεταρρύθμιση. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, όπως ακριβώς είναι και το αίτημα των αρχόντων της αυτοδιοίκησης.
Η Ν.Δ. με την πολιτική της κατάφερε –όχι βέβαια τυχαία, είναι προφανής ο λόγος του ελέγχου των διευθετήσεων των συμφερόντων των ημετέρων- η Ελλάδα να αγκομαχάει με την υπερσυγκέντρωση των πάντων στο τρίγωνο Σύνταγμα – Ομόνοια – Πλ. Κολωνακίου και η περιφέρεια να μαραζώνει. Γι’ έχουμε άμεση ανάγκη την ανάσα της αποκέντρωσης η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Μη ξεχνάτε εξάλλου ότι όλες οι μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση είναι έργα του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. ήταν πάντοτε απούσα.

3. Προτείνετε κάτι πιο συγκεκριμένο για τα νησιά μας;
Γ.Κ.: Ζητούμενο για τα νησιά μας είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη εξυπηρέτηση με τις κατά το δυνατόν λιγότερες μετακινήσεις. Γι’ αυτό στο Νομό μας και ακριβώς λόγω του πολυνησιακού του χαρακτήρα, έχουμε ανάγκη από αυτό που λέμε “κάθε νησί και Δήμος”. Ένας Δήμος όμως που περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, είναι ζωτική ανάγκη να συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες, να διαθέτει τους ανάλογους πόρους και τον απαραίτητο διοικητικό μηχανισμό σε προσωπικό και υποδομές, ώστε ο κάτοικος του κάθε νησιού να εξυπηρετείται στο νησί του. Ο νησιώτης δικαιούται και απαιτεί να έχει τη δυνατότητα να δρα νόμιμα και όχι εξ ανάγκης, αρκετές φορές να παρανομεί για να επιβιώσει ή να στερείται βασικά δικαιώματά του. Δικαιώματα ενός Έλληνα πολίτη, ενός πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δικαιούται να μπορεί να ζήσει στον τόπο του ή να επιλέγει, σε τελική ανάλυση, τον τόπο που θέλει να ζήσει, να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά και να μεγαλώσει τα παιδιά του. Και βέβαια για όσες υπηρεσίες δεν είναι δυνατόν να αποκεντρωθούν σε επίπεδο κάθε Δήμου – νησιού, η όλη διαδικασία θα πρέπει να εξαντλείται σε επίπεδο Επαρχίας, για να σμικραίνουν οι αποστάσεις. Είναι ανάγκη λοιπόν στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση να διατηρηθεί ο θεσμός των Επαρχείων για τα πολυνησιακά συμπλέγματα.

4. Μεταφορικό ισοδύναμο. Μαγική έκφραση ή λύση;
Γ.Κ.: Ένα όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποδώσουμε και την ανάλογη τιμή στον Καλύμνιο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Παράκτιων Αλιέων Γιώργο Κατσοτούρχη, που πρωτοαναφέρθηκε σε αυτό το 1976 (Συνέδριο ΤΕΔΚ στην Κάρπαθο) και στον Δήμαρχο Τήλου Τάσο Αλιφέρη, που το τεκμηρίωσε και το ανέδειξε. Το πόσο σύντομα ή όχι θα το πετύχουμε, εξαρτάται από το πόσοι και με ποιους τρόπους θα υπηρετήσουμε το στόχο.
Το μεταφορικό ισοδύναμο στο κόστος (το χιλιομετρικό κόστος των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο του τραίνου) και στην ποιότητα της υπηρεσίας (ηλικία του πλοίου, ταχύτητα, συχνότητα δρομολογίων, ασφάλεια κλ.π.) αποτελεί υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας, που απορρέει, όπως είναι σαφές πλέον, τόσο από το εθνικό, όσο και από το κοινοτικό δίκαιο. Για τη Γαλλία αποτελεί Ευρωπαϊκό κεκτημένο από το 1976 (Κορσική)…

5. Πρόσφατα επισκέφθηκε τη Ρόδο η Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα παιδείας η κ. Διαμαντοπούλου. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το δυνατό σημείο του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία;
Γ.Κ.: Με δεδομένο ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για δημόσια δωρεάν παιδεία, υψηλής ποιότητας για όλους, πρέπει να ξεκινήσει από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από το Δημοτικό Σχολείο, θεωρώ ότι το δυνατό σημείο του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία, είναι το “ολοήμερο σχολείο”. Από 8,30 το πρωί μέχρι 5 το απόγευμα και την τσάντα του μαθητή να μένει, με το σχόλασμά του, στο σχολείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική και σωματική υγεία των μικρών παιδιών μας. Ένα τεράστιο πρόγραμμα για υλοποίηση κατά την πρώτη τετραετία, πού εκτιμήθηκε ότι απαιτεί για όλη την Ελλάδα 1454 νέα ολοήμερα σχολεία και κοστολογήθηκε σε 635 εκ. ευρώ.
Για το σκοπό αυτό το ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε ότι θα διαθέσει 350 εκ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και από 95 εκ. ευρώ κάθε χρόνο, για τα επόμενα τρία χρόνια.
Και βέβαια είναι καλό να θυμόμαστε ότι το ολοήμερο σχολείο στην Ελλάδα ξεκίνησε πιλοτικά επί ΠΑΣΟΚ από τη Ρόδο, με Νομάρχη τον κ. Γιάννη Παρασκευά.
Εξίσου μεγάλα ζητήματα αποτελούν:
Η αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο, για να απαλλαχθεί η Ελληνική κοινωνία από το κόστος και τον βραχνά των φροντιστηρίων και της αποστήθισης.
Η αξιολόγηση των σχολείων, των πανεπιστημίων και των εκπαιδευτικών, από ανεξάρτητες αρχές.
Οι αμοιβές των εκπαιδευτικών, για τις οποίες θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα εξαγγελία του Γιώργου Παπανδρέου.

6. Ποια η καίρια παρέμβαση της κ. Διαμαντοπούλου κατά την παραμονή της στην πρωτεύουσα του Νομού μας;
Γ.Κ.: Όσον αφορά τις παρεμβάσεις της κ. Διαμαντοπούλου, χωρίς να υποβαθμίζω τη σημασία των συναντήσεών της με την οργανωμένη στο ΠΑΣΟΚ εκπαιδευτική κοινότητα, τους Δημάρχους μας στην ΤΕΔΚ και την επίσκεψή της στο Βενετόκλειο Σχολικό Συγκρότημα, θεωρώ ότι η κορυφαία παρέμβασή της έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ομιλία της προς τους φοιτητές και το διάλογο που ακολούθησε. Εκεί αποκρυσταλλώθηκαν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για ένα αυτόνομο, αυτοδύναμο, χρηματοδοτούμενο από το κράτος με 4ετή προϋπολογισμό Πανεπιστήμιο.
Τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρχουν όροι στη λειτουργία των ΚΕΣ, με βάση την ποιότητα και ότι είναι αδιανόητο να υποβαθμίζονται τα περιφερειακά ΤΕΙ και να αυξάνονται τα ΚΕΣ, χωρίς ποιότητα. Τέλος ζητήθηκε να αποσυρθεί ο νόμος για την αναγνώριση των κέντρων εργασιακών σπουδών και να υπάρξει ισότητα στην πρόσβαση στην ποιότητα, που αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Η Δράσις" της Ρόδου στις 29.11.2008 και στο "Βήμα της Κω" στις 29.12.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: