Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Ανίσχυρη κυβερνητική πλειοψηφία (;)

Αντί να ασχοληθούν με τη δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας, συσκέπτονται επί ώρες για να ανακαλύψουν τερτίπια συγκάλυψης των σκανδάλων τους

Στα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας δεν έχει ξανασυμβεί να αποχωρεί το κυβερνόν κόμμα από τη Βουλή. Μέχρι σήμερα είχαμε αποχωρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μεθοδεύσεις ή αποφάσεις της πλειοψηφίας. Αποχή της πλειοψηφίας από μια προβλεπόμενη συνταγματική διαδικασία ποτέ. Η αποχώρησή τους είναι ομολογία ενοχής. Είναι ομολογία αδυναμίας ελέγχου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι μια πρωτοφανής ενέργεια που ευτελίζει το πρώτο βάθρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή, μόνο και μόνο για να σωθούν κάποιοι Υπουργοί ή Υφυπουργοί, που πιθανώς ενέχονται. Στην ουσία ακυρώνουν τον ίδιο τον εαυτό τους, αυτοαναιρούνται. Παραδέχονται ότι δεν έχουν την πλειοψηφία της Βουλής, δεν έχουν τη δεδηλωμένη.

Γιατί αν τη διέθεταν, τι το πιο απλό από το να προσέλθουν στη συνεδρίαση και να καταψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Η δικαιολογία ότι δεν θέλουν να παραγραφούν τα αδικήματα δεν πείθει κανέναν. Θέλουν λένε να λάμψει η αλήθεια, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Αλλά μόνον στα λόγια. Στην πράξη το μόνο που κάνουν είναι να συγκαλύπτουν.

Αλλά πλέον δεν μας κάνει εντύπωση η στάση τους. Τους έχουμε μάθει, μονίμως κρύβονται, κυρίως από τα δύσκολα. Ο πρωθυπουργός δεν πήγε καν στη Βουλή για να ακούσει το στενό του συνεργάτη, το επί 8 συναπτά έτη δεξί του χέρι. Προτίμησε την ασφάλεια του σπιτιού του. Προφανώς δεν ήθελε να μπει στο ίδιο κάδρο, για να μη χαλάσει παντελώς η εικόνα του.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά στην τελευταία εμφάνισή του, προ ημερών στις Βρυξέλλες, μας είχε διαβεβαιώσει ότι αισθάνεται ισχυρός. Όμως αυτοδιαψεύστηκε δραματικά, αφού αντί να δώσει τη μάχη, κρύβεται λόγω αδυναμίας ελέγχου της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε μια μυστική ψηφοφορία. Μήπως θέλει να πιστέψουμε ότι δεν γνώριζε τι έκαναν, μέσα στο Μαξίμου, οι πιο στενοί του συνεργάτες; Ή μήπως νομίζει ότι κυβερνάει ανόητους;

Ο λαός ανέμενε ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θα επέλεγαν τη μόνη αξιοπρεπή οδό, της εξ αρχής παραπομπής του σκανδάλου στις αρμόδιες αρχές (δικαστικές και επιτροπές της Βουλής) προς διερεύνηση. Έτσι αντί να ασχολούνται επί δύο μήνες για το πώς θα συγκαλύψουν το σκάνδαλο και τις ευθύνες τους, θα αφιέρωναν το χρόνο τους για να κοιτάξουν τι θα κάνουν με τα εγχώρια οικονομικά και την διεθνή οικονομική κρίση. Αντ’ αυτού, ακόμη και τη «μαύρη Παρασκευή» των χρηματιστηρίων, είδαμε την κυβερνητική επιτροπή να συνεδριάζει επί ώρες , όχι για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση αλλά για το πώς θα σώσει τον Υπουργό Επικρατείας.

Μέσα στον πανικό της βέβαια για το μόνο που βρήκε χρόνο ήταν να χαρίσει 28 δισεκατομμύρια στις τράπεζες από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, αυτών δηλαδή που ξεζουμίζουν καθημερινά οι τράπεζες, χωρίς να αγοράσει ούτε μία μετοχή. Με αυτόν τον τρόπο όμως μας καθιστά όλους μετόχους στις ζημιές αλλά όχι στα κέρδη.

Και χαρίζει αυτό το τεράστιο ποσό, που με τις σημερινές τιμές των μετοχών θα μπορούσε να αγοράσει όλες τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αδυνατούν να διαχειριστούν και αυτήν την κρίση όπως και τόσες άλλες.

Θα περίμενε κάποιος ότι σε μια τόσο μεγάλη κρίση η κυβέρνηση θα καλούσε σύσκεψη με όλα τα κόμματα για την αντιμετώπισή της. Όμως η κυβέρνηση πορεύεται μόνη, μη κατανοώντας το μέγεθος της κρίσης. Επιμένει να απορρίπτει τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Όπως:

Να αποσύρει το σχέδιο προϋπολογισμού. Να επαναφέρει το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να μειώσει τα φορολογικά βάρη για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Να στηρίξει τις ασθενέστερες ομάδες, με χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, όπως και επιδόματος θέρμανσης. Να αυξήσει τον συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, από το 7% στο 11%.

Με αυτόν τον τρόπο εδραιώνεται πλέον η πεποίθηση στο λαό ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Κάθε μέρα η κυβέρνηση βυθίζεται φυλλορροώντας, ανίσχυρη και αδύναμη να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών, και αδιαφορεί αν μαζί της βυθίζεται και η χώρα.

Σε αυτό το αδιέξοδό τους ένας δρόμος υπάρχει, ο μόνος δρόμος της Δημοκρατίας, οι εκλογές. Ταχεία εκκαθάριση των σκανδάλων λοιπόν και εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ώριμο και έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα η ‘’ΔΡΑΣΙΣ’’ της Ρόδου τη Δευτέρα 27.10.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: