Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Η Ν.Δ. δεν κυβερνά τη χώρα

1. Κύριε Κασσάρα πόσο χρονικό διάστημα εκτιμάτε ότι θα κρατήσει η οικονομική κρίση και τι επιπτώσεις θα έχει για την περιοχή μας;
Γ.Κ: Είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορώ εγώ αλλά θεωρώ ούτε και κανείς άλλος οικονομολόγος ή μη, να απαντήσει με σαφήνεια για τη διάρκειά της. Ευελπιστώ ότι, με την κατάλληλη διαχείριση των κυβερνήσεων των κρατών, δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Αλλά ανεξάρτητα από τη διάρκεια αυτής καθαυτής της κρίσης, το κακό ήδη έχει γίνει, αφού οι οικονομικές επιπτώσεις θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν.
Το χρήμα θα γίνει δυσεύρετο και πιο ακριβό
και για τις επιχειρήσεις και για τους καταναλωτές. Αυτή η έλλειψη ρευστότητας θα επηρεάσει τις αγορές παγκοσμίως και αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις και στην περιοχή μας, αφού η τοπική μας οικονομία είναι άμεσα και ευθέως συνδεδεμένη με τον τουρισμό ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει κάμψη. Αυτό φαίνεται αναπόφευκτο αφού είναι καταγεγραμμένο, ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι πρώτες δαπάνες που περικόπτουμε είναι οι λιγότερο απαραίτητες όπως τα ταξίδια, η διασκέδαση κλ.π., οπότε είναι αυτονόητο ότι οι σχετικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές θα πληγούν πρώτοι.

2. Οι χειρισμοί που γίνονται από την Κυβέρνηση θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης;
Γ.Κ.: Πρέπει να τονίσουμε ότι η αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση και γι’ αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση, πράγμα που δυστυχώς δεν επιδιώκει η Κυβέρνηση σε αντίθεση με τον Πρόεδρο μας κ. Παπανδρέου, ο οποίος σε όλα τα μεγάλα θέματα ήταν ανοικτός σε συνεργασία. Για τους μέχρι τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούμε ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα γιατί δεν διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων και δεν τίθενται συγκεκριμένοι μετρήσιμοι στόχοι όπως για παράδειγμα το ύψος δανείων ή ότι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα γίνει με ευνοϊκούς όρους (επιτόκια). Επίσης δεν επιβάλλεται η απαιτούμενη διαφάνεια και ο έλεγχος στη χρηματοδότηση των τραπεζών. Χρηματοδοτούνται οι τράπεζες χωρίς να γνωρίζουμε ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα της κάθε μιας, πόσο σοβαρά είναι, ποιες οι επισφάλειες της, ποιες οι πραγματικές της ανάγκες, πράγμα όμως που οι τράπεζες κάνουν και με αυστηρότητα μάλιστα όταν δανείζουν τις επιχειρήσεις.

3. Ως οικονομολόγος τι θα συνιστούσατε στους καταθέτες και στους δανειολήπτες;
Γ.Κ.: Κατ’ αρχήν χρειάζεται ψυχραιμία και όχι κινήσεις πανικού. Για αυτούς που έχουν καταθέσεις καλό είναι τα χρήματα να βρίσκονται σε μικρότερα ποσά κατατιθεμένα σε πολλές τράπεζες και σε καθαρούς λογαριασμούς. Δηλαδή να μη συναινούν στις επενδύσεις σε πολύπλοκα προϊόντα μεγάλων αποδόσεων μεν, υψηλού ρίσκου και κινδύνου δε.
Για όσους δανείζονται εφόσον δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, τουλάχιστον να αποφεύγουν να δανείζονται σε ξένο νόμισμα. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η κρίση σε αυτόν τον τομέα και πρέπει να συνυπολογίσουμε πολλές παραμέτρους, όπως τη διαμόρφωση των επιτοκίων, την ανάγκη ρευστότητας του καθένα, τις τυχόν φοροαπαλλαγές κ.α., για να δώσουμε μια σωστή συμβουλή. Γενικά πάντως όποιος δεν χρειάζεται το δάνειο καλό θα είναι να μη δανείζεται.

4. Πως κρίνετε τη στάση της Κυβέρνησης στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου;
Γ.Κ.: Είναι μια πρωτοφανής ενέργεια περιφρόνησης και ευτελισμού του θεσμού της Βουλής και των θεσμικών λειτουργιών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, μόνο και μόνο για να σωθούν κάποιοι Υπουργοί ή Υφυπουργοί, που πιθανώς ενέχονται. Αποχή της πλειοψηφίας, από μια προβλεπόμενη συνταγματική διαδικασία, δεν είχαμε ποτέ στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Η αποχώρησή τους είναι ομολογία ενοχής και αποδεικνύει ότι οι μεγάλες διακηρύξεις για διαλεύκανση των σκανδάλων και τιμωρία των ενόχων είναι απλώς λόγια.

5. Η εξεταστική επιτροπή που συστήθηκε θα φέρει σε πέρας την αποστολή της ή θα επιχειρηθεί κουκούλωμα του σκανδάλου από τη Νέα Δημοκρατία; Σε ποιους πιστεύετε ότι θα πρέπει να αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες;
Γ.Κ.: Φοβάμαι πολύ, όπως και ο κάθε πολίτης, ότι θα επιχειρηθεί συγκάλυψη. Εξάλλου έχουμε πολλά ανάλογα παραδείγματα όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών, των κουμπάρων, των ομολόγων κλ.π.. Δυστυχώς στη κυβέρνηση δεν ενδιαφέρονται αν με αυτόν τον τρόπο απαξιώνουν παντελώς την πολιτική και καθιστούν στα μάτια των πολιτών αναξιόπιστους τους πολιτικούς.
Σε σχέση με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, για τις ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων πολιτικών, αρμόδια για την απόδοσή τους είναι η προανακριτική επιτροπή και μόνο.
Οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται στην Κυβέρνηση και το περιβάλλον του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, για το συνολικότερο τρόπο και τη νοοτροπία λειτουργίας τους. Είναι κοινή η πεποίθηση, ότι η πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διεκπεραίωση αυτής της υπόθεσης έχριζε κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού, από κάποιον μάλιστα στον οποίο θα ‘’υπάκουαν’’ όλοι οι υπογράφοντες, πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

6. Η παραίτηση του Θεόδωρου Ρουσόπουλου θα οδηγήσει στην εκτόνωση της πολιτικής κρίσης;
Γ.Κ.: Εκτόνωση στο εσωτερικό της Ν.Δ. μπορεί να υπάρξει, πολιτική εκτόνωση δεν επιτυγχάνεται με την παραίτηση ή την αλλαγή των προσώπων αλλά με την αλλαγή πολιτικής. Και σε αυτό φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν διατίθεται να προχωρήσει είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί αφού είναι δέσμια συμφερόντων.

7. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ωφελήσει τη χώρα;
Γ.Κ.: Η χώρα έχει ανάγκη από ομαλό δημόσιο βίο και σταθερές κυβερνήσεις τετραετίας. Επειδή όμως αυτή η Κυβέρνηση αδυνατεί να κυβερνήσει, αφού βουλιάζει καθημερινά στα σκάνδαλα και στις ανομίες της καλό είναι να εκκαθαριστούν τα σκάνδαλα σύντομα και αμέσως μετά να γίνουν εκλογές για να μη παρασύρει και τη χώρα στη βύθισή της. Επειδή θεωρώ ότι η νέα εντολή του λαού θα ανατεθεί στο ΠΑΣΟΚ για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο που την έχει οδηγήσει η Ν.Δ., υπό αυτήν και μόνο την έννοια, πιστεύω ότι θα ωφελήσει τον τόπο η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

8. Είστε ικανοποιημένος από τα ποσοστά που λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, δεδομένου ότι με τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στον ελληνικό λαό από την πολιτική της Ν.Δ. θα περίμενε κανείς διαφορά των δύο κομμάτων να είναι μεγαλύτερη.
Γ.Κ.: Προσωπικά προτιμώ, η μεταβολή στις προθέσεις του εκλογικού σώματος να είναι προϊόν σοβαρής, υπεύθυνης και όχι επιπόλαιας και εν θερμώ επιλογής.
Εξάλλου στο ΠΑΣΟΚ έχουμε κάνει σαφές ότι αναζητούμε την θετική ψήφο των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να μας ψηφίσουν, όχι γιατί απλά απορρίπτουν τη Ν.Δ., αλλά γιατί εγκρίνουν το πρόγραμμά μας, για την εφαρμογή του οποίου άλλωστε θα χρειαστούμε τη συμμετοχή και συναίνεσή τους.
Με αυτό το σκεπτικό είμαι ικανοποιημένος από την εξέλιξη των μετρήσεων, πολύ περισσότερο που στις προσεχείς δημοσκοπήσεις θα διευρυνθεί περαιτέρω η διαφορά.

9. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα της Δωδεκανήσου;

Γ.Κ.: Πολλά και εξίσου σοβαρά είναι τα προβλήματα του Νομού μας και για αυτό η ιεράρχηση είναι δύσκολη. Τι να πεις για τα θέματα της υγείας, της παιδείας στα μικρά νησιά, της ανυπαρξίας ή της υποστελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών, της έλλειψης έργων υδροδότησης και γενικά διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της κακοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος και της εγκατάλειψης των ιστορικών μνημείων. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι συγκοινωνίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ., έχουν χειροτερέψει. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν καλύτερα αν οι δρόμοι επικοινωνίας των νησιών με τον κόσμο ήταν ανοικτοί. Γι’ αυτό το λόγο η σύνδεση των νησιών με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας αλλά και μεταξύ τους είναι το πρώτο και κυρίαρχο ζητούμενο για τα νησιά μας. Επιβάλλεται να υιοθετήσει επιτέλους η κυβέρνηση την πρόταση των Επιμελητηρίων του Αιγαίου για επιδότηση με βάση το μεταφορικό ισοδύναμο. Δηλαδή το ποσό που διατίθεται για κάθε διανυόμενο χιλιόμετρο στη θάλασσα να είναι ίσο με το ποσό που ισχύει στη στεριά. Όπως επίσης επιβάλλεται να ενθαρρύνονται και να διευκολύνονται όσοι παίρνουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση τακτικής σύνδεσης των νησιών με σύγχρονα και γρήγορα μέσα π.χ. καταμαράν, υδροπλάνα κ.λπ..

10. Θα είστε και πάλι υποψήφιος βουλευτής όποτε και αν γίνουν εκλογές;
Γ.Κ.: Από τη στιγμή που δέχθηκα να εκτεθώ στα δημόσια πράγματα της Δωδεκανήσου, δεσμεύτηκα ότι θα ασχοληθώ σοβαρά και ουσιαστικά με στόχο να βοηθήσω όσο μπορώ τον τόπο και τους Δωδεκανήσιους. Εξάλλου αυτή είναι και η εντολή των συμπατριωτών που με εμπιστεύτηκαν και επένδυσαν στο πρόσωπό μου τις προσδοκίες τους.
Κατά το μέρος που με αφορά λοιπόν επιθυμώ να είμαι και πάλι υποψήφιος και πιστεύω ότι την ίδια επιθυμία θα έχει και το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Πρόοδος" την Τετάρτη 5.11.2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: