Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αγαθονησίου και η λειτουργία των υπηρεσιών στα ακριτικά νησιά, είναι θέματα που μας αφορούν όλους

Η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Αγαθονησίου και η επαναλειτουργία του τμήματος εμπορίας της ΔΕΗ στην Κάλυμνο και την Κάρπαθο, ήταν τα αντικείμενα των επισκέψεων που πραγματοποίησαν, ο Πρόεδρος της κοινότητας Αγαθονησίου κ. Ευάγγελος Κόττορος και ο Γιώργος Κασσάρας με επικεφαλής την Έπαρχο Καλύμνου κ. Χρυσούλα Σιφουνιού, στον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και τον Γενικό Διευθυντή Εμπορίας της ΔΕΗ.

Στη συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας, παρουσία και της αρμόδιας Διευθύντριας Δημοσίων Κτημάτων, ζητήθηκε η συνδρομή και η κατανόηση της πολιτείας για την επίλυση του γνωστού προβλήματος του Αγαθονησίου, ώστε να μην εγκαταλείψουν το νησί τους οι 130 εναπομείναντες κάτοικοι του.

Τα στελέχη του Υπουργείου δεσμεύτηκαν, το αμέσως επόμενο διάστημα, να μας γνωρίσουν την υπηρεσιακή άποψη του Υπ. Οικονομικών, με βάση τις κείμενες διατάξεις και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, στο σύνολο των θεμάτων που ετέθησαν, ώστε εάν χρειαστεί να υποβληθεί σχετικό υπόμνημα και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για να επιδιωχθεί νομοθετική ρύθμιση.

Όσον αφορά την παράσταση στη ΔΕΗ, μεταφέρθηκε στον Γενικό Διευθυντή και στους παρευρισκόμενους δύο συναρμόδιους Διευθυντές, το κλίμα αναστάτωσης που προκλήθηκε στα νησιά μας (στους πολίτες, τους φορείς και τους εργαζόμενους) από την απόφαση της κατάργησης, για καθαρά οικονομικούς λόγους, των τμημάτων εμπορίας στην Κάλυμνο και την Κάρπαθο.

Τονίστηκε ότι το ενδεχόμενο μικρό οικονομικό όφελος της ΔΕΗ, θα μετακυλιθεί ως πολλαπλάσιο κόστος στους πολίτες. Όμως μια Δημόσια Επιχείρηση -έστω και εισηγμένη στο χρηματιστήριο – με διορισμένη από την Κυβέρνηση Διοίκηση, οφείλει να λαμβάνει υπόψη της, προ πάσης ενέργειας, τη Συνταγματική επιταγή περί ‘’Νησιωτικότητας’’ και να αποφεύγει αποφάσεις που μειώνουν τις θέσεις εργασίας στα ακριτικά νησιά και αυξάνουν την ταλαιπωρία και το κόστος των πολιτών.

Άλλωστε η οικονομική ευρωστία της ΔΕΗ δεν μπορεί να απειλείται από τη λειτουργία του τμήματος εμπορίας στην Κάλυμνο και την Κάρπαθο.

Είναι αλήθεια πως ο Γενικός Διευθυντής έδειξε να προβληματίζεται και υποσχέθηκε ότι το θέμα θα επανεξετασθεί. Καλόπιστα αναμένουμε.

Ρόδος 16.10.2008
Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: