Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Χωρίς πολιτική βούληση δεν τιθασεύεται η ακρίβεια

Οι ίδιες εταιρείες πωλούν τα ίδια προϊόντα στην Ευρώπη φθηνότερα, γιατί προφανώς εκεί το κράτος προστατεύει τους καταναλωτές και όχι τους κερδοσκόπους.

Η ακρίβεια έχει "χτυπήσει" κόκκινο, στον τομέα της διατροφής, των καυσίμων, των ειδών καθημερινής χρήσης και στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Τι κάνουν στη κυβέρνηση, για αυτή την δυσβάστακτη, για τα ελληνικά νοικοκυριά, κατάσταση;

-Για 5 χρόνια έχουν αφήσει την αγορά τελείως ανεξέλεγκτη, τους κερδοσκόπους και τα καρτέλ να αλωνίζουν και να “ασελγούν” στην τσέπη των Ελλήνων.

-Για 5 χρόνια έχουν απαξιώσει αντί να αξιοποιήσουν τα θεσμοθετημένα όργανα ελέγχου της αγοράς ( επιτροπή ανταγωνισμού, ανεξάρτητες αρχές κλ.π.).

-Για 5 χρόνια δημιουργούν οι ίδιοι πληθωρισμό αυξάνοντας τα τιμολόγια των κρατικών επιχειρήσεων.

Αντί να εφαρμόσουν την υπάρχουσα νομοθεσία προστασίας των καταναλωτών, τα φορτώνουν όλα στη διεθνή οικονομική κρίση. Όλοι οι Έλληνες το έχουμε εμπεδώσει πια, γι’ αυτούς πάντα φταίει κάποιος άλλος και ποτέ οι ίδιοι.

Όταν όμως, οι ίδιες πολυεθνικές εταιρείες πωλούν στη χώρα μας τα ίδια προϊόντα πολύ πιο ακριβά από ότι στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, σημαίνει ότι φταίει το κράτος που τις έχει αφήσει ασύδοτες. Οπότε ή το επιχείρημα, «φταίει η διεθνής κρίση», είναι ανόητο ή νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανόητους.

Όταν οι τιμές στα βασικά προϊόντα και στις υπηρεσίες έχουν αυξηθεί το 2008, κατά μέσο όρο 9% και οι μισθοί 3%, τότε το «έγκλημα» είναι συνειδητό και αποδεικνύει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το μεγάλο κεφάλαιο και την αδιαφορία της για το λαό. Το έγκλημα αυτό μάλιστα είναι και διαχρονικό, αφού τα τελευταία 4 χρόνια το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί σε διπλάσιο μέγεθος από τα εισοδήματα, 35% έναντι 19%.

Ο Πρωθυπουργός βέβαια, γνωστός για την αδυναμία που έχει στις δημοσκοπήσεις, μόλις ενημερώθηκε ότι το 60% και πλέον των Ελλήνων, θεωρεί την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, επισκέφθηκε το Υπουργείο Εμπορίου, για να μας δηλώσει ότι γνωρίζει το πρόβλημα και να ανακοινώσει μια ακόμη επιτροπή εποπτείας της αγοράς,.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος μας Γιώργος Παπανδρέου, έχουμε συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για τον έλεγχο της ακρίβειας, που αποτυπώνει το κάθε βήμα μας, με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές. Ξέρουμε ποιους στόχους θέτουμε, πού θα βρούμε τους πόρους, ποιους θα στηρίξουμε.

Έχουμε προτάσεις, για την προστασία των δανειοληπτών από τις αυθαίρετες πρακτικές των Τραπεζών.
Για τη μείωση των τιμολογίων των κρατικών επιχειρήσεων.

Για την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας κατά των μονοπωλίων
και ολιγοπωλίων για χαμηλότερες τιμές στην αγορά, για να χτυπήσουμε τον πληθωρισμό.

Για την εφαρμογή ενός φορολογικού συστήματος που επιμερίζει δίκαια τα φορολογικά βάρη.

Και δεν μένουμε στα λόγια, τη Δευτέρα 6.10.2008 καταθέσαμε πρόταση νόμου για την άμεση στήριξη των ασθενέστερων, με τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης, την θεσμοθέτηση του επιδόματος θέρμανσης για τα χαμηλά εισοδήματα, την άμεση και με δίκαιο τρόπο επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.

Έτσι εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε κάνει ξεκάθαρη πολιτική επιλογή την στήριξη όλων των Ελλήνων και κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων.

Γιατί μας ενδιαφέρει πρωτίστως ο άνθρωπος και θέλουμε να δημιουργήσουμε μια δίκαιη κοινωνία με αλληλεγγύη, σιγουριά, προοπτική, που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες δημιουργίας σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνει και ο λαός τη δική του επιλογή.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Πρόοδος" της Ρόδου στις 9.10.2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: