Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Όραμά μας η δίκαιη κοινωνία ίσων ευκαιριών

Συνέντευξη του Γιώργου Κασσάρα στην εφημερίδα "Η Δράσις".

1. Κύριε Κασσάρα, πού εκτιμάτε εσείς ότι οφείλεται η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ; Είστε εσείς καλύτεροι ή η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά ;

"Η εκτίμηση μου είναι πως η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, που καταγράφεται, σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι αποτέλεσμα και συνδυασμός και των δύο.

Από τη μια πλευρά έχουμε τη σωρευμένη δυσαρέσκεια, τεσσάρων και πλέον χρόνων, από την εφαρμογή μιας αντιλαϊκής και αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης, διανθισμένης μάλιστα από πλήθος μικρών και μεγάλων σκανδάλων. Από την άλλη, έχουμε τη συγκροτημένη και ξεκάθαρη εναλλακτική προγραμματική πρόταση διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αυτά βέβαια υπάρχουν εδώ και καιρό, αλλά τώρα πιστεύω πως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και οι πολίτες έτειναν ευήκοο ους στο ΠΑΣΟΚ, αφού εξάντλησαν την πίστωση χρόνου που έδωσαν στην κυβέρνηση της Ν.Δ.".

2. Πιστεύετε δηλαδή στη λογική του ώριμου φρούτου;

"Όχι, αλλά η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι οι κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές χρειάζονται το χρόνο τους για να ωριμάσουν. Η δράση των πολιτικών φορέων, υπό ομαλές συνθήκες δημοκρατίας, βεβαίως επιταχύνει ή επιβραδύνει αναλόγως την εξέλιξη των αλλαγών αυτών".

3. Τι θα πρέπει να κάνει από ΄δω και πέρα το ΠΑΣΟΚ για να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα;

"Πρέπει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τα προβλήματα του λαού. Να είμαστε δίπλα του και να εξειδικεύσουμε ακόμη περαιτέρω τις προτάσεις μας, ώστε όταν κλιθούμε να κυβερνήσουμε, να είμαστε έτοιμοι με συγκεκριμένο σχέδιο σε όλους τους τομείς, για να μπορέσουμε έτσι να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα που την έχει οδηγήσει η ανερμάτιστη πολιτική της Ν.Δ.".

4. Προβάρετε κοστούμια εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ, κ. Κασσάρα;

"Νομίζω ότι κανένα στέλεχος μας δεν προκάλεσε με το ύφος του ή τη στάση του, μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Εξάλλου δεν έπεσε και η κυβέρνηση και εμείς έχουμε μάθει πλέον από τα λάθη μας.

Όμως μας ικανοποιεί που οι πολίτες, μετά από αρκετό καιρό, θέλουν να ακούσουν αυτά που λέμε. Και βέβαια δεν κρύψαμε ποτέ ότι είμαστε κόμμα εξουσίας και αυτό όχι γιατί έτσι γεννηθήκαμε, αλλά γιατί θεωρούμε ότι το δικό μας πρόγραμμα διακυβέρνησης είναι αυτό που μπορεί να βγάλει το λαό και τη χώρα από τα αδιέξοδά της".

5. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας εφόσον γίνεται κυβέρνηση;

"Τις ανέπτυξε με απόλυτα σαφή και κατανοητό τρόπο ο Πρόεδρος στη ΔΕΘ. Συνοπτικά είναι πρώτον η αναδιανομή του πλούτου, με μέτρα για την ελάφρυνση των οικογενειών από τα φορολογικά βάρη και την υποστήριξη του εισοδήματος της μέσης και φτωχότερης οικογένειας της χώρας. Δεύτερον η ανόρθωση του κοινωνικού κράτους (υγεία-πρόνοια, παιδεία, σύνταξη).

Τρίτον μια νέα αναπτυξιακή προοπτική και τέταρτο μια νέα σχέση πολίτη - κράτους, δηλαδή ένα ευνομούμενο κράτος.

Οδηγός μας είναι το όραμα μιας δίκαιης και ανθρώπινης κοινωνίας, ίσων ευκαιριών για όλους και η θεσμοθέτηση κανόνων και θεσμών που πάνω από τις αγορές και πάνω από το ιδιωτικό, πρωτίστως θα κατοχυρώνουν και θα προστατεύουν το δημόσιο και συλλογικό συμφέρον".

6. Ποια είναι η άποψη σας για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με άλλες πολιτικές δυνάμεις;

"Η συνεργασία συγγενών πολιτικών δυνάμεων, με βάσει ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, είναι θετική και μόνο καλά μπορεί να φέρει. Πάντοτε υπήρχε ως ζητούμενο στη μεγάλη προοδευτική παράταξη, αλλά μονίμως αποτύγχανε. Πιστεύω ότι θα είναι εφικτή αν πρυτανεύσει η εμπιστοσύνη και όχι η καχυποψία.

Ο Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι απολύτως ειλικρινής όταν απλώνει το χέρι για συνεργασία και το σπουδαιότερο είναι, ότι η πρότασή του ισχύει και στην περίπτωση αυτοδυναμίας, για την οποία αγωνίζεται το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό ακριβώς δίνει μεγαλύτερη αξία στην πρότασή μας γιατί δεν το κάνουμε εξ ανάγκης. Θέλουμε να κυβερνήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, άρα και σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Σε καμία περίπτωση η αυτοδυναμία δεν αποτελεί εμπόδιο για ουσιαστική συνεργασία και γι’ αυτό εμείς το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά και όχι επιπόλαια, αναθέτοντας σε υψηλόβαθμα στελέχη μας το χειρισμό του θέματος".

7. Κύριε Κασσάρα ας έλθουμε και στα τοπικά μας. Είναι γνωστό ότι από τις εκλογές του 2007 και μετά δεν έχετε σταματήσει να περιοδεύετε διαρκώς στα νησιά. Τι κλίμα συναντάτε από τους συμπατριώτες μας;

"Πράγματι επισκέπτομαι τα νησιά μας γιατί θέλω να είμαι δίπλα στους συμπατριώτες, να βοηθάω όπου μπορώ και να μαθαίνω από πρώτο χέρι τα προβλήματα που τους απασχολούν. Έτσι έχω κάνει, μετά τις εκλογές, πάρα πολλά ταξίδια και συνεχίζω παρόλο που ο καιρός πολλές φορές δεν βοηθάει. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι υπάρχει κλίμα απογοήτευσης και αίσθημα εγκατάλειψης. Πέρα από το μεγάλο και γνωστό θέμα των συγκοινωνιών, υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως π.χ. η αθρόα αποβίβαση λαθρομεταναστών, η απουσία ιατρών και διάφορα άλλα τοπικά προβλήματα, που δυσχεραίνουν τη ζωή των συμπατριωτών μας. Για όλα αυτά η πολιτεία δυστυχώς κωφεύει, ουδείς ασχολείται.

Είναι και οι νησιώτες θύματα της συνειδητής πολιτικής της κυβέρνησης να μην ασχολείται με την επίλυση των προβλημάτων του λαού αλλά με τη διευθέτηση των συμφερόντων των λίγων και εκλεκτών".

8. Και μια τελευταία ερώτηση, ακούγεται τις τελευταίες ημέρες έντονα το ενδεχόμενο εκλογών το Νοέμβριο. Αν πράγματι γίνουν, θα είναι με λίστα.
Θα είστε υποψήφιος αν δεν ενταχθείτε σε εκλόγιμη θέση;

"Το πρωτεύον για μένα και για όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι, όταν γίνουν εκλογές, να φύγει αυτή η καταστροφική για τη χώρα κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως και χωρίς να σημαίνει ότι δεν επιθυμώ να εκλεγώ, όπως εξάλλου ο καθένας που βάζει υποψηφιότητα, θα αγωνιστώ με πάθος να κερδίσει το κόμμα μου, από οποιαδήποτε θέση και καθήκοντα μου ανατεθούν. Το απέδειξα και στις προηγούμενες εκλογές που ως γνωστό χρήσθηκα υποψήφιος 25 ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους και το πάλεψα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: