Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

"Το Κράτος οφείλει πολλά στη Λέρο και επιβάλλεται να τη στηρίξει"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΣΑΡΑ ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
στην ‘ΠΝΟΗ’ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

«Π»: κ. Κασσάρα, τι σας ώθησε στο να ασχοληθείτε με την πολιτική ως υποψήφιος Βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το ΠΑΣΟΚ;

Γιώργος Κασσάρας: Ο κυριότερος λόγος είναι το ενδιαφέρον μου για τον τόπο μας. Πολλά χρόνια της ζωής μου ασχολήθηκα, μέσω της εργασίας μου, με τη Διοίκηση, το συνδικαλισμό και τους διεκδικητικούς αγώνες. Γνωρίζω τους δρόμους που οδηγούν στις λύσεις σε πολλά από τα απλά καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους συμπατριώτες μας, των μικρών και απομονωμένων νησιών μας και επιθυμώ αυτή την εμπειρία και τη γνώση, να τη χρησιμοποιήσω τώρα για το καλό των συμπατριωτών μου.
Με το ΠΑΣΟΚ, γιατί πιστεύω ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται πραγματικά για την ανάπτυξη της ’’ξεχασμένης’’ Ελλάδας και ειδικά ο Γιώργος Παπανδρέου που έχει ως φιλοσοφία ζωής την ανάπτυξη, που συνδυάζει την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της παράδοσης του κάθε νησιού, με την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού κάλλους.

«Π»: Γιατί οι Έλληνες θα πρέπει να εμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου; Γιατί οι Δωδεκανήσιοι, η Λεριά και ο Λεριός πρέπει να εμπιστευθούν και να «επενδύσουν» στο πρόσωπο του Γιώργου Κασσάρα;

Γ.Κ.: Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να εμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που τα τελευταία 25 χρόνια άλλαξε το πρόσωπο της Ελλάδας. Σίγουρα έκανε και λάθη αλλά πραγματικά το αδικούμε όταν μένουμε σε αυτά και ξεχνάμε το τεράστιο θεσμικό και αναπτυξιακό έργο του. Όλα τα μεγάλα έργα υποδομής της χώρας έχουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τα τεράστια κοινοτικά πακέτα από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα –αποκλειστικής έμπνευσης του Ανδρέα Παπανδρέου- μέχρι το πρόσφατο Δ’ ΚΠΣ (ΟΣΠΑ) είναι προϊόντα διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα αναφέρω ενδεικτικά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια συμβολή του ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατία. Γιατί σήκωσε το μισό και πλέον κομμάτι του λαού από την καταπίεση και το φόβο του χωροφύλακα και το έκανε ισότιμο κομμάτι της κοινωνίας που μπορεί να διεκδικεί ίσες ευκαιρίες στη ζωή. Είμαι δε σίγουρος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου με τα νιάτα, τη γνώση και τη διεθνή εμπειρία του μπορεί να μας πάει ακόμα παραπέρα.
Για το πρόσωπό μου δεν θέλω να πω πολλά μόνον αυτό: εγώ δεν μπαίνω τώρα στην πολιτική για να καταξιωθώ ή για να αποκτήσω επάγγελμα. Τα έχω κάνει αυτά πολλά χρόνια. Το μόνο που θέλω είναι με αυτές τις εμπειρίες μου και τις γνώσεις μου να βοηθήσω τα νησιά μας, και ιδιαίτερα τα μικρότερα όπως είναι και η Λέρος να δουν ένα καλύτερο αύριο. Έχω και εγώ τον ίδιο καημό και τον πόνο που έχει κάθε συμπατριώτης μας, να δούμε να ανθίζει ο τόπος που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και που ζουν οι γονείς και η οικογένειά μας,. Έχω την διάθεση και το κέφι να αγωνισθώ και να διεκδικήσω.

«Π»: Σαφέστατα η μικρή προεκλογική περίοδος αποτελεί μειονέκτημα για έναν πρωτοεμφανιζόμενο υποψήφιο. Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα έχετε κάνει έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ενημερωθείτε για τα προβλήματα των Δωδεκανησίων. Ειδικότερα για τη Λέρο, ποιο ζήτημα θεωρείτε ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση;

Γ.Κ.: Πράγματι έχω επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου αλλά πρέπει να σας πω ότι το δύσκολο δεν είναι να μάθεις τα προβλήματα, γιατί δυστυχώς αυτά είναι εμφανή, τα βλέπεις, σκοντάφτεις επάνω τους. Το ζητούμενο και το επίπονο είναι να βρεις τις κατάλληλες λύσεις και να τις δρομολογήσεις.
Ειδικά για τη Λέρο της οποίας η οικονομία αναπτύχθηκε με επίκεντρο το θεραπευτήριο για πάρα πολλά χρόνια, φθίνοντος του θεραπευτηρίου δύο δρόμοι ανοίγονται στους οποίους το κράτος πρέπει να είναι πρωταγωνιστής γιατί οφείλει πολλά στη Λέρο και επιβάλλεται να τη στηρίξει: ο ένας δρόμος είναι ο μετασχηματισμός του θεραπευτηρίου, λέω μια ιδέα, σε κέντρο υγείας διεθνούς φήμης με εναλλακτικές ιατρικές υπηρεσίες, με σκοπό την προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων. Δεν είναι ανέφικτο αν το αποφασίσουμε και το παλέψουμε γιατί λειτουργούν παρόμοια κέντρα στο εξωτερικό και σε λιγότερο όμορφα μέρη, με μεγάλη επιτυχία.
Ο συνδυασμός ενός τέτοιου θεραπευτικού κέντρου με το εξαιρετικό φυσικό κάλλος του νησιού, μπορεί να βοηθήσει τη Λέρο να βρει τη δική της αναπτυξιακή ταυτότητα στον τουρισμό. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας που είναι και το ζητούμενο, αλλά θα αυξηθούν κατά πολύ.

«Π»: Με την ιδιότητα του οικονομολόγου και του εφοριακού και με δεδομένη την παγκοσμιοποιημένη οικονομική και κοινωνική κρίση, πιστεύετε ότι ο Έλληνας μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο;

Γ.Κ. Ο Έλληνας μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Αν επιλέξει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που θα θέσει ψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά το σεβασμό που οφείλουν οι αρχές προς τον πολίτη. Αν επιλέξει για Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου που πιστεύει στην αξιοκρατία και την ποιότητα σε όλες τις εκφάνσεις της Δημόσιας Διοίκησης. Αν επιλέξει, τέλος για κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ που μπορεί με κατάλληλες πολιτικές και με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής της χώρας, να προωθήσει την ανάπτυξη των περιοχών αυτών με την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των πλεονεκτημάτων τους.

«Π»: Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στο Λεριακό λαό ενόψει της 16ης Σεπτεμβρίου;

Γ.Κ.: Στις 17 Σεπτέμβρη πιάνουμε δουλειά με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να επιλύσουμε και τα προβλήματα του νησιού. Ζητώ από τους Λεριούς και τις Λεριές, την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους και τους υπόσχομαι ότι το ΠΑΣΟΚ, αλλά και εγώ θα εργαστούμε σκληρά, για να τους δικαιώσουμε.
Τέλος, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα είμαι μαζί τους και με τους φορείς της Λέρου, αρωγός και μπροστάρης, για τη διεκδίκηση λύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: