Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Δελτίο Τύπου | Φορολογικά κίνητρα σε εμπόρους και πολίτες για ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας κατέθεσε μαζί με άλλους 70 βουλευτές, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γρηγόρη Νιώτη, πρόταση νόμου με τίτλο: «Φορολογικά και λοιπά κίνητρα ενίσχυσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, ρυθμίσεις για τη διασφάλιση απόδοσης του Φ.Π.Α. και άλλες διατάξεις», με τον οποίον προτείνεται:

1. Η εφαρμογή και στην Ελλάδα του ηλεκτρονικού προγράμματος άμεσης και ταυτόχρονης με τις συναλλαγές είσπραξης του ΦΠΑ, με την καθιέρωση χωριστού λογαριασμού ΦΠΑ των εμπόρων, απ’ όπου το Υπουργείο Οικονομικών θα εισπράττει άμεσα τον ΦΠΑ, μέσω λογισμικού προγράμματος, που θα εφαρμόζουν οι τράπεζες.

2. Η παροχή κινήτρων, όπως η μείωση του ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε όσους επιλέγουν τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, για τις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα για αυτές κάτω των 300 ευρώ. Στόχος ο πολλαπλασιασμός, μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των εσόδων του κράτους από την ανάλογη μείωση της υπεξαίρεσης του ΦΠΑ που υπερβαίνει ετησίως τα 20 δις. Με το σύστημα αυτό, καθίστανται διαφανείς οι συναλλαγές και άμεση και εφικτή η είσπραξη του ΦΠΑ.

Άλλωστε, είναι κοινή πεποίθηση όλων μας ότι η πάταξη της φοροκλοπής και της φοροδιαφυγής είναι η μόνη απομένουσα πηγή νέων φορολογικών εσόδων, που μπορεί να αναμένει το Υπουργείο Οικονομικών.

3. Μέρος του ποσού από την ετήσια αύξηση των εσόδων, που θα προέλθουν από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, να κατευθυνθεί σε κοινωνικές πολιτικές, με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων των πλέον οικονομικά αδύναμων πολιτών και να υλοποιηθούν προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας, αύξησης της απασχόλησης, στήριξης των ανέργων, στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των νέων.

ΑΘΗΝΑ 5.3.2012

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: