Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Δελτίο Τύπου | Ερώτηση του Γιώργου Κασσάρα για το λιμάνι της Σύμης

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας, με αφορμή την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για την επισκευή της προβλήτας του λιμανιού της Σύμης, λόγω μη κατάθεσης προσφορών από τους συμμετέχοντες εργολάβους και την κωλυσιεργία που παρατηρείται γενικά, εξ αυτού, σε πολλά δημόσια έργα του Νομού, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Ο βουλευτής καλεί τους Υπουργούς να απαντήσουν για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα της συστηματικής καθυστέρησης των δημοσίων έργων στα νησιά, που έχει ως αποτέλεσμα να ζημιώνονται οι κάτοικοι και το Δημόσιο, αλλά και να υπονομεύεται η ανάπτυξη των ακριτικών νησιών.

Παρατίθεται το κείμενο της ερώτησης, όπως κατατέθηκε στη Βουλή.

……………………………………………………………………………………………………………

Αθήνα, 2.3.2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: 1. Tον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

κ. Μαυρουδή Βορίδη

2. Tον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,

κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη

Θέμα: ΑΚΥΡΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ

Στις 14.2.2012, είχε προγραμματιστεί η δημοπράτηση του έργου «Επισκευή της προβλήτας στο λιμάνι της Σύμης», προϋπολογισμού 5.800.000 ευρώ.

Αν και προσήλθαν 15 εργολάβοι, δεν κατέθεσαν προσφορές, επειδή, ενδεχομένως δεν «συμφώνησαν» μεταξύ τους.

Συνέπεια του γεγονότος αυτού ήταν ο διαγωνισμός να καταστεί άγονος και να απαιτείται η επανάληψή του σε 2 μήνες, κάτι που προκάλεσε την εύλογη αγανάκτηση των κατοίκων του νησιού και του ίδιου του δημάρχου, κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα. Και αυτό διότι, με την άμεση υλοποίηση του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου στη Σύμη, εκτός των άλλων θα δημιουργούνταν αρκετές θέσεις εργασίας μέσα στο χειμώνα και θα δινόταν νέα πνοή στο νησί.

Το φαινόμενο αυτό, της εκ των προτέρων συνεννοημένης μη υποβολής προσφορών και της δημιουργίας καρτέλ από τους εργολάβους, ζημιώνει το Δημόσιο, αλλά συνιστά και τροχοπέδη στην ανάπτυξη των ακριτικών νησιών μας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει τους κατοίκους, σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας.

Η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά των εργολάβων, που ακολουθείται σχεδόν συστηματικά, σε όλα τα δημοπρατούμενα έργα του Νομού Δωδεκανήσου, προκειμένου να αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία άμεσα και αποτελεσματικά.

Για όλους αυτούς τους λόγους και λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του προβλήματος και τις ειδικές νησιωτικές συνθήκες που επικρατούν.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Εάν προτίθενται να δώσουν λύση στο χρόνιο πρόβλημα των επανειλημμένων άγονων διαγωνισμών, μέσω της ανάθεσής τους, κατόπιν πρόσκλησης των εργολάβων, και

2. Τι άλλο προτίθενται να πράξουν, προκειμένου με σύννομο τρόπο, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της συστηματικής καθυστέρησης των δημοσίων έργων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Κασσάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: