Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Δελτίο Τύπου | Ερώτηση του Γιώργου Κασσάρα για την έλλειψη υπαλλήλων στο Ειρηνοδικείο Καλύμνου

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, με την οποία καλεί τον Υπουργό να απαντήσει για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του Ειρηνοδικείου Καλύμνου, ώστε να λειτουργήσουν πλέον απρόσκοπτα, τόσο το Ειρηνοδικείο Καλύμνου, όσο και το Πρωτοδικείο Κω.

Παρατίθεται το κείμενο της ερώτησης, όπως κατατέθηκε στη Βουλή.

…………………………………………………………………………………………………………

Αθήνα, 21.2.2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας

και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

Θέμα : Έλλειψη Γραμματειακής Υποστήριξης Ειρηνοδικείου Καλύμνου

Είναι γνωστό ότι στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω λειτουργούν, πέραν του Ειρηνοδικείου Κω, άλλα 3 Ειρηνοδικεία, ήτοι το Ειρηνοδικείο Καλύμνου, το Ειρηνοδικείο Λέρου και το Ειρηνοδικείο Πάτμου.

Από τα 3 αυτά Ειρηνοδικεία, το Ειρηνοδικείο Καλύμνου, στο οποίο υπάγεται και η νήσος Αστυπάλαια, στελεχωνόταν μέχρι πρόσφατα από 2 υπαλλήλους που κάλυπταν τις ανάγκες του. Η επαρκής στελέχωση του Ειρηνοδικείου και η απρόσκοπτη λειτουργία του είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την εξυπηρέτηση των 16.000 κατοίκων, που το καλοκαίρι με την επιστροφή των ομογενών εγγίζουν τις 25.000.

Το Σεπτέμβριο του 2011 παραιτήθηκαν και οι 2 υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Καλύμνου. Έτσι έμεινε το Ειρηνοδικείο χωρίς καμία γραμματειακή υποστήριξη. Η κυρία Πρόεδρος Πρωτοδικών Κω, από τον μήνα Οκτώβριο 2011, προκειμένου να υπάρξει μία προσωρινή λύση (ήδη όμως έχουν παρέλθει 5 μήνες), εντέλλει υπαλλήλους του Πρωτοδικείου Κω να μεταβαίνουν στην Κάλυμνο για την κάλυψη των εδρών και τη γραμματειακή υποστήριξη του Ειρηνοδικείου. Το γεγονός όμως αυτό έχει ως συνέπεια, αφενός να υπολειτουργεί το Ειρηνοδικείο Καλύμνου και αφετέρου να παρουσιαστούν προβλήματα και στο Πρωτοδικείο Κω, λόγω επιβάρυνσής του με επιπλέον εργασία.

Εξάλλου, η μετακίνηση των υπαλλήλων του Πρωτοδικείου είναι δυσχερής, ενίοτε δε αδύνατη, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα νησιά, κυρίως τον χειμώνα. Αρκετές δε φορές, οι υπάλληλοι αποκλείονται στην Κάλυμνο, κάτι που συνιστά μεγάλη ταλαιπωρία και απώλεια πολύτιμου χρόνου. Επιπλέον, η παρούσα κατάσταση δεν εξυπηρετεί ούτε τους δικηγόρους, αφού η παρουσία υπαλλήλου μία φορά τη βδομάδα, πλην των ημερών εκδίκασης των υποθέσεων, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών.

Από όλη αυτήν την κατάσταση, προκαλείται οικονομική επιβάρυνση για το κράτος, λόγω του κόστους μεταφοράς και της ενδεχόμενης διανυκτέρευσης των υπαλλήλων στην Κάλυμνο, δηλαδή εκτός έδρας. Επομένως και από οικονομικής απόψεως, είναι πολύ πιο συμφέρον να καλυφθούν οι κενές θέσεις, από το να πηγαινοέρχονται οι υπάλληλοι, μεταξύ Κω- Καλύμνου.

Δεν πρέπει να αδιαφορούμε για τα ακριτικά νησιά μας που είναι αποκομμένα από την ηπειρωτική Ελλάδα και με πληθώρα προβλημάτων σε όλους τους τομείς, αλλά αντίθετα να τα ενισχύουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Είναι γνωστό ότι το Σύνταγμα της χώρας μας στηρίζει την Νησιωτικότητα, αφού, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 101, η Διοίκηση υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.

Οι νησιώτες νιώθουν έντονα συναισθήματα ανασφάλειας και απομόνωσης και ήδη η ποιότητα της ζωής τους έχει υποβαθμιστεί σε τρομακτικό βαθμό.

Δεν είναι δυνατόν να αφαιρούμε από τους ακρίτες μας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να προσφεύγουν στα δικαστήρια προς προάσπιση των συμφερόντων τους και απονομή της δικαιοσύνης, καθώς και τη δυνατότητα να ενημερώνονται για κάθε δικαστικό θέμα από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου.

Κατά συνέπεια, η επαρκής στελέχωση του Ειρηνοδικείου Καλύμνου είναι απαραίτητη για την εύρυθμη οικονομική λειτουργία του τόπου και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας, της οποίας τα μέλη έχουν δικαίωμα - όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες - στην εύκολη και ολοκληρωμένη πρόσβαση στις κρατικές υπηρεσίες.

Για όλους αυτούς τους λόγους και λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του προβλήματος και τις ειδικές νησιωτικές συνθήκες που επικρατούν, διότι άλλο Κιάτο - Κόρινθος και άλλο Κάλυμνος - Κως.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

-Τι προτίθεται να πράξει, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του Ειρηνοδικείου Καλύμνου, ώστε να λειτουργήσουν πλέον απρόσκοπτα, τόσο το Ειρηνοδικείο Καλύμνου, όσο και το Πρωτοδικείο Κω.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Κασσάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: