Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Δελτίο Τύπου| Τοποθέτηση του Γιώργου Κασσάρα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στις 8.2.2012

Ο βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας, τοποθετήθηκε στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, την Τετάρτη 8.2.2012, με θέμα την Κύρωση του Απολογισμού και του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2010.

Ο βουλευτής στην ομιλία του τόνισε ότι χρειάζεται ανάπτυξη για να βγούμε από την κρίση. Εργαλεία της ανάπτυξης είναι η ικανή Δημόσια Διοίκηση και η ενισχυμένη με αρμοδιότητες αλλά και πόρους Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς όμως το ΠΑΣΟΚ άργησε στην Δημόσια Διοίκηση και δεν εμπιστεύτηκε όσο θα έπρεπε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που κατά τη γνώμη του, γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα της Περιφέρειας, από όσο νομίζει ότι τα γνωρίζει, η Πλατεία Συντάγματος.

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής επεσήμανε ότι η χώρα μπήκε στην Ε.Ο.Κ. και στη συνέχεια στην Ο.Ν.Ε. με πολιτική συμφωνία. Κατά τη γνώμη του πολιτική συμφωνία χρειάζεται και τώρα, για να βγει από την κρίση.

Παραθέτουμε την ομιλία του βουλευτή όπως είναι καταχωρημένη στα πρακτικά της Βουλής.

-----------------------------------------------

Πρόεδρος-Ροδούλα Ζήση: Παρακαλείται ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ στο Νομό Δωδεκανήσου κ. Γεώργιος Κασσάρας να λάβει το λόγο για δέκα λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

«Ήταν που ήταν δύσκολες οι στιγμές και κρίσιμες οι ημέρες, μετά όμως και από την τοποθέτηση μόλις τώρα του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη νομίζω πως το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, καλούμαστε να συζητήσουμε για τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του 2010, του πρώτου προϋπολογισμού της κρίσης –όπως ειπώθηκε- ενός προϋπολογισμό που υλοποιήθηκε κάτω από τις γνωστές συνθήκες, ενός προϋπολογισμού που υποχρεώθηκε το ΠΑΣΟΚ να σχεδιάσει, αφού ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας με –τα χιλιοειπωμένα- το έλλειμμα στο 15,2% -ή 15,6%, 15,7% 15,8%, όσο θέλετε- με τα 36 δισεκατομμύρια έλλειμμα και τα 24 δισεκατομμύρια πρωτογενές έλλειμμα.

Και βέβαια το ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκε ότι είχε ένα πρόβλημα χρέους και το έκανε πρόβλημα δανεισμού. Μα, είναι αυτονόητο. Όταν σωρεύεις ελλείμματα που γίνονται χρέος, κάποια στιγμή έχεις πρόβλημα δανεισμού. Δεν σε δανείζουν είτε είσαι χώρα, είτε είσαι επιχείρηση, είτε είσαι νοικοκυριό.

Από τη στιγμή που οδηγήθηκε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το μνημόνιο –το καλό, το κακό, το εξ ανάγκης ψηφισθέν-, το θέμα είναι το τι κάναμε εμείς για να πετύχει αυτό το καλό ή κακό μνημόνιο, διότι πράγματι είχαμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε να πετύχει, έστω και αν δεν ήταν τόσο καλό όσο θα θέλαμε ή –εν πάση περιπτώσει- ακόμα και αν ήταν το χειρότερο.

Είναι αλήθεια ότι ούτε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπόρεσε να πράξει όσα θα όφειλε για να έχει καλύτερη εξέλιξη αυτή η υπόθεση, αλλά ούτε και είχε από δεξιά και από αριστερά τη βοήθεια που η κρίση επέβαλε. Είναι γνωστό ότι δεν μπορεί μια χώρα να βγει από μια τέτοια κρίση, όταν δεν μπορεί πραγματικά να έχει εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για να φθάσει στην ανάπτυξη που θεωρείται απαραίτητη.

Είναι γνωστό όμως ότι αυτά τα εργαλεία, που με μία λέξη λέγονται δημόσια διοίκηση την παραλάβαμε μετά την «επανίδρυση» του κράτους, μετά την κατάρρευση του ΣΔΟΕ που ξέραμε. Βεβαίως αφού η δημόσια διοίκηση από την «επανίδρυσή της» είχε κυριολεκτικά αποσυνδεθεί, ήρθαμε και εμείς και περιμέναμε ενάμισι χρόνο να φτιάξουμε τα κριτήρια για να διοικήσουμε αυτή τη δημόσια διοίκηση.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, που τα φτιάξαμε, αποδείχθηκε ότι ήταν απολύτως αναποτελεσματικά. Αυτό βεβαίως οδηγεί στην συνέχεια και στις οριζόντιες περικοπές και στις μεθόδους του να εισπράξουμε το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Είναι αλήθεια ότι δεν θα πετύχουμε την ανάπτυξη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν δεν εμπιστευθούμε την περιφέρεια, εάν δεν εμπιστευθούμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί εμείς από εδώ να λέμε εάν χρειάζονται ένας ή δύο ή δέκα υπάλληλοι στην τάδε υπηρεσία, στην τάδε εσχατιά της Ελλάδος. Γιατί δεν μπορεί, δηλαδή, αυτή την ιστορία να την κρίνει τοπικά, παράδειγμα για τη δική μου περιοχή, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, που γνωρίζει και πού περισσεύουν υπάλληλοι και πού λείπουν υπάλληλοι για να μπορέσει να κινηθεί αυτή η κρατική μηχανή, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη;

Τα ξέρει όλα η Πλατεία Συντάγματος, τα ξέρει καλύτερα! Μα, απεδείχθη εν τοις πράγμασι ότι δεν τα γνωρίζει ή εάν θέλετε, δεν μπορεί να τα γνωρίζει.

Το μόνο που κάναμε με τον Καλλικράτη ήταν να δώσουμε δήθεν κάποιες αρμοδιότητες χωρίς όμως αντίστοιχους πόρους. Δεν μπορεί να συζητάω με Δήμαρχο και να του λέω ότι γιατί δεν ωρίμασες ένα έργο και να μου λέει ότι με το νόμο του κ. Σουφλιά χρειάζονται τρεισήμισι χρόνια για να ωριμάσει ένα έργο. Ομιλώ για το ΕΣΠΑ. Μα, εάν δεν έχουμε δημόσια διοίκηση, εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τα έργα του ΕΣΠΑ, τι συζητάμε;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή είναι αληθές ότι η κρίση μπορεί να δίνει και ευκαιρίες, νομίζω ότι έχουμε μία ευκαιρία. Εδώ που έχουμε φτάσει, όλα τα Κόμματα της Βουλής έχουμε μία ευκαιρία, να καταλήξουμε στη μία αλήθεια. Δεν είναι πολλές αλήθειες. Μία είναι η αλήθεια για την κατάσταση που βρισκόμαστε και αυτή πρέπει να την πούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι. Θα ήθελα όλοι, αλλά επειδή γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον όσοι μπορούμε περισσότεροι να πούμε αυτή τη μία αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Πραγματικά η κρίση δεν είναι για ένα ή δύο χρόνια. Πραγματικά αυτά που είπε προηγουμένως ευθαρσώς ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης, έχουν βάση. Το γνωρίζουμε και οι νέοι Βουλευτές. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε, για το εάν θα ξαναεκλεγούμε ή όχι. Και αύριο η απόφασή μας για το να ψηφίσουμε «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» δεν έχει καμία σχέση με το εάν θα ξαναεκλεγούμε Βουλευτές.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είμαι βέβαιος γι’ αυτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ: Το γνωρίζω, κύριε Πρόεδρε. Βγαίνει από την τοποθέτησή σας κάθε φορά.

Το θέμα, όμως, είναι ότι εμείς που δεν διαπραγματευόμαστε, που δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, θέλουμε τουλάχιστον αύριο να δούμε τα Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου να έχουν μία πρόταση στη Βουλή. Εάν δεν έρθουν με μία πρόταση στη Βουλή, να μην είναι σίγουροι ούτε οι Αρχηγοί, ούτε η Τρόικα, ούτε κανείς από τους δανειστές μας ότι αυτά τα μέτρα θα ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή.

Εγώ, γνωρίζοντας ότι αν πω «ναι» είμαι προδότης και ότι αν πω «όχι» πάλι είμαι προδότης -διότι αυτό έχει καλλιεργηθεί έξω στην κοινωνία και έχει καλλιεργηθεί από γνωστά κέντρα- για να ψηφίσω αύριο «ναι» θέλω, τουλάχιστον –επαναλαμβάνω- να έχω μία πρόταση από όλους μέσα εδώ για να μπορέσω να πω το ένα «ναι».

Κάποτε πρέπει να πάμε σε αυτό που λέγεται «προτεραιότητες». Κάποτε πρέπει να δούμε αυτή η χώρα πού επενδύει για την ανάπτυξη.

Δεν μπορούμε π.χ. να λέμε ότι ο τουρισμός είναι αυτός που θα μας οδηγήσει να βγούμε από την κρίση και, ταυτόχρονα, ας πούμε, να έχουμε τελωνείο εισόδου-εξόδου με έναν τελωνειακό υπάλληλο. Ε, δεν γίνεται! Δεν μπορούμε να έχουμε τόσα αεροδρόμια και να μην έχουμε αστυνομικούς -έστω έναν κατά βάρδια- στο αεροδρόμιο για να μην περιμένουν οι τουρίστες στην ουρά. Ήθελα να θέσω, δηλαδή, το θέμα ότι το παραμύθι «μεγάλη δημόσια διοίκηση» δεν το βλέπουμε στα νησιά. Είναι όλες οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες.

Κλείνοντας, κυρία Πρόεδρε, λέω ότι όταν μπήκε η χώρα στην ΕΟΚ, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ, αυτό έγινε με πολιτική συμφωνία. Επίσης, όταν ο Κωνσταντίνος ο Σημίτης έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, αυτό έγινε με πολιτική συμφωνία. Σε αυτήν τη γενικευμένη κρίση η χώρα μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς πολιτική συμφωνία. Δυστυχώς, η Ευρώπη κυβερνείται από συντηρητικούς ηγέτες. Δυστυχώς, δεν έχουμε πολλές ελπίδες αν σύντομα αυτός ο συσχετισμός προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων σε επίπεδο κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών δεν αλλάξει.

Ευχαριστώ πάρα πολύ».

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Γεώργιο Κασσάρα, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου.

ΑΘΗΝΑ 11.2.2012

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: