Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Δελτίο Τύπου | Πρόταση του Γιώργου Κασσάρα για άρση της αδικίας σε βάρος των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ)

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας, με σχετική επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Γιάννη Ραγκούση, επεσήμανε την ανάγκη εξομοίωσης, ως προς τη βαθμολογική τους εξέλιξη, των Εθελοντών Μακράς Θητείας με τις εθελόντριες του Ν.705/1977 και τους συναδέλφους τους των μη παραγωγικών σχολών, ώστε να λαμβάνουν και αυτοί βαθμολογική εξέλιξη αξιωματικού.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι, μέσω μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης, θα αποκατασταθεί η αδικία που υπάρχει σήμερα σε βάρος των Εθελοντών Μακράς θητείας και θα ισχύει στο εξής ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις όμοιες περιπτώσεις, χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω ο κρατικός προϋπολογισμός.

Παρατίθεται το κείμενο της σχετικής επιστολής.
…………………………………………………………………………………

Αθήνα, 9.1.2012

ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό Εθνικής Άμυνας,κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο

2. Αναπλ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας,
κ. Ιωάννη Ραγκούση

ΘΕΜΑ: Βαθμολογική Εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Θητείας

Σχετ. 1.Το υπ’αρ.πρωτ. 765/2011 έγγραφο του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων
2. Η υπ’αρ. 147/10.10.2011 Αναφορά του βουλευτή κ. Κ. Αιβαλιώτη
3.Το υπ’ αρ.πρωτ.2025/2011 έγγραφο του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων
4.Οι σχετικές με το θέμα Ερωτήσεις στη Βουλή βουλευτών, όπως της κ. Νάντιας Γιαννακοπούλου, του κ. Αγγέλου Κολοκοτρώνη, του κ. Βασίλη Οικονόμου, κ.α.

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της από 20.12.2011 συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της τοποθέτησης, τόσο της δικής μου όσο και των άλλων βουλευτών, σχετικά με το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), επανέρχομαι αναλυτικά και θέτω υπόψη σας τα εξής:

Αν και γνωρίζω ότι το Υπουργείο σας είναι ενήμερο για το ζήτημα της βαθμολογικής εξέλιξης των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), καθώς έχουν γίνει σχετικές ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή, αλλά έχουν σταλεί και σχετικές επιστολές προς το Υπουργείο σας, θα ήθελα και εγώ να αναφερθώ σε αυτό, διότι πρόκειται για ένα θέμα ηθικής κυρίως τάξης, που απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό μια πολυπληθή ομάδα που στελεχώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι εν λόγω Εθελοντές αποτελούν ως γνωστόν τη συνέχεια του Θεσμού των Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), αποτελεί δε την πρώτη συστηματική προσπάθεια επαγγελματικού στρατού, που ήδη συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής. Με το Ν. 3883/2010 ρυθμίστηκε το θέμα της μονιμότητάς τους και με το Ν. 3865/2010 ρυθμίστηκαν αποτελεσματικά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

Η βαθμολογική τους όμως εξέλιξη διέπεται ακόμα από το Ν.1848/89, σύμφωνα με τον οποίο εξελίσσονται βαθμολογικά έως τον βαθμό του Ανθυπασπιστή. Αντιθέτως, οι εθελόντριες του Ν.705/1977, με τους Ν. 2109/1992 και 3257/2004, όχι μόνο βγαίνουν από τον θεσμό των ΕΜΘ, αλλά λαμβάνουν και βαθμολογική εξέλιξη αξιωματικού, όπως άλλωστε και οι μόνιμοι Υπαξιωματικοί μη παραγωγικών σχολών, απόφοιτοι του ΑΣΣΥ.

Επιβάλλεται όμως η εξομοίωση των Εθελοντών Μακράς Θητείας με τις εθελόντριες του Ν.705/1977 και τους συναδέλφους τους των μη παραγωγικών σχολών. Γιατί με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου και θα αρθεί η χρονίζουσα και άδικη διάκριση που αυτοί υφίστανται και που τους περιθωριοποιεί στον εργασιακό τους βίο. Απαιτείται να υπάρχει πλέον ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις όμοιες περιπτώσεις, ώστε να διασφαλιστούν οι αρχές της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης ομοίων περιπτώσεων που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες και αποτελούν θεμέλιο της ελληνικής, αλλά και ολόκληρης της διεθνούς έννομης τάξης.

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα της περαιτέρω βαθμολογικής εξέλιξης των ανδρών ΕΜΘ δεν επιβαρύνει οικονομικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι όπως προκύπτει από την περίπτωση β’ της παραγράφου 15 της Φ.454/ΑΛ.430334 προκήρυξης, αριθ. Εγκυκλίου 34/13.2.1992, μισθολογικά οι ΕΜΘ λαμβάνουν τις αποδοχές των μονίμων συναδέλφων τους, σύμφωνα με τα έτη υπηρεσίας τους (μέχρι του σμηνάρχου, όπως ισχύει σήμερα) και όχι σύμφωνα με το βαθμό που φέρουν.

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι ήδη το Υπουργείο έχει κρίνει το σχετικό αίτημα των Εθελοντών Μακράς Θητείας ως δίκαιο και χρήζον άμεσης ικανοποίησης, σας παρακαλώ κύριε Υπουργέ, να προβείτε άμεσα στη σχετική νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται προς αποκατάσταση της αδικίας που γίνεται σε βάρος των Εθελοντών Μακράς θητείας.

Παρακαλώ να με ενημερώσετε σχετικά.

Με εκτίμηση
Γιώργος Κασσάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: