Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Συνέντευξη του βουλευτή Ν. Δωδεκανήσου Γ. Κασσάρα στην εφημερίδα Δημοκρατική της Ρόδου

1.Ποια ήταν τα συναισθήματα σας τις προηγούμενες ημέρες όπου η χώρα έζησε στην ουσία ένα πολιτικό θρίλερ;


Γιώργος Κασσάρας: κ. Χονδρογιάννη κανένας δεν χαίρεται, όταν συμβαίνουν όλα αυτά τα πράγματα, ενώ η χώρα βρίσκεται στη πιο δύσκολη οικονομική θέση της μεταπολεμικής της ιστορίας. Είμαι πολύ στενοχωρημένος και βαθιά προβληματισμένος αλλά, παρόλα αυτά, πιστεύω ότι σε παρόμοιες στιγμές πρέπει όλοι να κρατάμε την ψυχραιμία μας.

Οι ημέρες που ζούμε είναι ιστορικές και χρειάζεται, τουλάχιστον το πολιτικό προσωπικό της χώρας, να είναι ήρεμο και να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις για το καλό της χώρας και του λαού.

Γνωρίζουμε όλοι ότι μεγάλο μέρος του λαού μας ζει μέσα στη φτώχεια, δεν έχει δυνατότητα να πιέσει και πρέπει η κυβέρνηση της χώρας, όποια κυβέρνηση και αν είναι, να ενσκήψει στα προβλήματα του και να πάρει τις σωστές αποφάσεις.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για την Ελλάδα, γιατί δυστυχώς συνέπεσε αυτήν την εποχή οι συντηρητικοί ηγέτες της Ευρώπης, που έχουν τη δύναμη και επιβάλλουν τη θέληση τους σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, να ασκούν σκληρή δημοσιονομική πολιτική και να μη λαμβάνουν υπόψη τους, τους απλούς ανθρώπους, που βυθίζονται στην φτώχεια.


2. Σας ανησυχεί το γεγονός της ραγδαίας αύξησης των ανέργων στη χώρα μας και των ανθρώπων που προσφεύγουν στα συσσίτια των δήμων και της εκκλησίας γιατί δεν έχουν χρήματα ούτε για ένα πιάτο φαγητό;


Γ. Κ.: Δεν με ανησυχεί απλά, με στενοχωρεί βαθειά και θεωρώ ότι μετά την τακτοποίηση των πολιτικών θεμάτων στο εσωτερικό της χώρας και των οικονομικών με τους δανειστές μας, πρέπει η κυβέρνηση, όπως είπα και παραπάνω, να ασχοληθεί επισταμένως με τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και να εφαρμόσει, με κάθε τρόπο, προγράμματα κοινωνικής και οικονομικής υποστήριξης τους.


3. Θεωρείτε πως φθάσαμε πολύ κοντά στο να πέσει η κυβέρνηση ή να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και γιατί;


Γ. Κ.: Πράγματι φθάσαμε και σε αυτό το ενδεχόμενο γιατί πολλοί, αρκετοί εξ αυτών είναι μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πιστεύουν ότι αν πέσει η κυβέρνηση ή φύγει ο Παπανδρέου θα αλλάξουν όλα. Θεωρούν δηλαδή ότι το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως οικονομικό.

Η χώρα είναι καταχρεωμένη και, ανεξάρτητα από το ποια είναι η κυβέρνηση, τα πράγματα είναι δύσκολα. Θέλω να το τονίσω αυτό γιατί πολλοί πιστεύουν ότι αν φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή αν παραιτηθεί ο Παπανδρέου, όλα τα προβλήματα θα λυθούν δια μαγείας. Πρέπει να γνωρίζουν ότι τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολα. Δεν ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν την κρίση. Δεν κινδυνολογώ, αλλά πιστεύω ότι όσο η χώρα δεν παράγει δικό της πλούτο και δεν περνάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης , θα βυθίζεται στη φτώχεια.

Μακάρι με μια αλλαγή κυβέρνησης να λυνόταν αυτόματα το πρόβλημα της χώρας.


4. Συμφωνείτε με την πρόταση για την συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών ή θεωρείτε ότι θα έπρεπε σύντομα να γίνουν εκλογές;


Γ. Κ.: Όπως ήλθαν τώρα τα πράγματα, συμφωνώ με την πρόταση του Πρωθυπουργού. Να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση κοινής ευθύνης, από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και να υποστηριχθεί για να διαχειριστεί όλα τα τρέχοντα ζητήματα. Κατανοούμε όλοι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να υπονομευθεί αλλά να στηριχθεί από όλους, για να φέρει σε πέρας όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που η διεκπεραίωσή τους επείγει. Όπως η εκταμίευση της 6ης δόσης, η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, η κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού, κλπ. και στη συνέχεια μέσα σε κλίμα ηρεμίας και ομαλότητας να προχωρήσει σε εκλογές.

Οι άμεσες εκλογές θα ήταν καταστροφή, γιατί οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου ούτε μπορούν να περιμένουν, ούτε αντέχουν την ένταση της προεκλογικής περιόδου, όσο μικρής και αν είναι. Αφήστε δε την πολύ πιθανή εκδοχή της μη αυτοδυναμίας και των αλλεπάλληλων εκλογικών διαδικασιών.


5. Ήταν θετικό ότι αποσύρθηκε η απόφαση για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος;


Γ. Κ.: Για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το θέμα του δημοψηφίσματος, πρέπει να πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή.

Όπως θυμάστε, όταν έγινε γνωστή η συμφωνία των Βρυξελλών της 26ης Οκτωβρίου, η αντιπολίτευση στο σύνολό της ξεσηκώθηκε και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν τα εν πολλοίς, κατά τη γνώμη μου, κατευθυνόμενα και όχι αυθόρμητα, επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου, σε όλη τη χώρα.

Βλέποντας αυτήν την κατάσταση ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, θέλοντας να δώσει ρόλο και λόγο σε όλο το λαό, ώστε συντεταγμένα και υπεύθυνα να απαντήσει αν θέλει τη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση ή όχι.

Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι η πρόταση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ήταν η πιο σωστή και δημοκρατική πρόταση. Εμένα δεν με φοβίζει ποτέ η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, έχω εμπιστοσύνη στην ωριμότητα και τη σοφία του λαού.

Γιατί δεν είναι δυνατόν αυτή την τεράστια ευθύνη ψήφισης μια σύμβασης, που θα δεσμεύει τη χώρα για πάρα πολλά χρόνια, να την παίρνουμε μόνοι μας οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Και στη συνέχεια μάλιστα να λοιδορούμαστε και να προπηλακιζόμαστε ως προδότες.

Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν και δεδομένου ότι πολλοί επικαλούνταν τις διαμαρτυρίες του λαού και ότι η κυβέρνηση δεν τις υπολογίζει, η απόφαση για το δημοψήφισμα ήταν σωστή.

Εξάλλου είμαι βέβαιος ότι, στην περίπτωση που τα κόμματα που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, απευθυνόντουσαν με ειλικρίνεια και χωρίς κομματικές σκοπιμότητες στον Ελληνικό Λαό, του έλεγαν ολόκληρη την αλήθεια και τον καλούσαν σε υπερψήφιση της συμφωνίας, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν απολύτως θετικό. Αυτό δε, θα γινόταν πανηγυρικά δεκτό από την Ε.Ε. και θα διευκόλυνε την επόμενη κυβέρνηση, στο δύσκολο έργο της.

Μετά όμως τα γνωστά γεγονότα και την αλλαγή στάσης της Ν.Δ. και του αρχηγού της και την δέσμευσή του ότι θα υπερψηφίσει την δανειακή σύμβαση, θεωρώ ότι είναι θετικό που ο Πρωθυπουργός απέσυρε την εν λόγω απόφαση, ελπίζοντας ότι δεν θα έρθει κάποτε η ώρα που θα μετανιώσουμε για την ματαίωση αυτού του δημοψηφίσματος.

Τελικά όπως βλέπετε, χρειάστηκαν να γίνουν όλα αυτά για να βγουν όλοι – κόμματα, δημοσιογράφοι, κανάλια, εφημερίδες και λοιποί- για να υποστηρίξουν ότι είναι συμφέρουσα η συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Είναι πολύ πρόσφατο για να ξεχάσουμε την αντίθεση και την ειρωνεία όλων, ότι ο Παπανδρέου υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και υποκύπτει στις πιέσεις των ξένων και των διεθνών αγορών. Και μετά όταν πρότεινε δημοψήφισμα, οι ίδιοι πάλι στενοχωρήθηκαν για την έκπληξη και την οργή των ξένων ηγετών και την πτώση των αγορών και των χρηματιστηρίων. Πραγματικό θέατρο του παραλόγου!


6. Τι θα ήταν κατά τη δική σας άποψη το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας που περνά δύσκολες ώρες;


Γ. Κ.: Έτσι όπως εξελίχθηκαν τώρα τα πράγματα, η καλύτερη λύση είναι να προχωρήσουμε με νηφαλιότητα και σωφροσύνη στις κινήσεις που περιγράψαμε πιο πάνω. Δηλαδή παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, κυβέρνηση κοινής αποδοχής, με πολιτικά πρόσωπα κατά πλειοψηφία, αλλά και με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων. Ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια να γίνουν εκλογές και, με όποια κυβέρνηση επιλέξει ο λαός, να στρωθούμε όλοι στη δουλειά για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν. Μικροκομματικά και προσωπικά παιχνίδια δεν έχουν θέση αυτή τη στιγμή. Η χώρα και ο λαός έχουν σοβαρά προβλήματα και γι’ αυτό επιβάλλεται όλοι, μα όλοι, να αφήσουν στην άκρη το προσωπικό τους συμφέρον και να προτάξουν το συλλογικό και εθνικό. Είμαι βέβαιος ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα δείξει το δρόμο ΚΑΙ εύχομαι να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και σύνεση και ο αρχηγός της Ν.Δ.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Ας το προσπαθήσουμε και τώρα και πιστεύω ότι όσο και αν δυσκολευθούμε θα τα καταφέρουμε.


7. Στην περιοχή μας είναι έκδηλη η ανησυχία για την επιχειρούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.


Γ. Κ.: Κατ΄ επανάληψη έχουμε τοποθετηθεί όλοι για την ανάγκη διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Επειδή τίθεται και πάλι το ζήτημα, δεν έχω παρά να επιβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, πως για μένα αποτελεί πράγματι κόκκινη γραμμή και αυτό έχει διαμηνυθεί προς πάσα κατεύθυνση.


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της Ρόδου, την Κυριακή 6/11/2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: