Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου | Ομιλία του Γ. Κασσάρα στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση στην ολομέλεια της Βουλής

Ο Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου, Γιώργος Κασσάρας, μίλησε την Τετάρτη 2.10.2011, αργά τη νύχτα, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.


Παραθέτουμε την ομιλία του, όπως καταγράφηκε στα Πρακτικά της Βουλής.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Το λόγο έχει ο κύριος Γεώργιος Κασσάρας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ δεν θα ανεβάσω τους τόνους, θα προσπαθήσω να μείνω σε αυτό το πρόχειρο σχέδιο που έχω φτιάξει, ενθυμούμενος όμως ότι όταν προεκλογικά, το 2009, έλεγα ότι το έλλειμμα είναι 8%, αισθανόμουν άσχημα γιατί φοβόμουν ότι λαϊκίζω, μια και η Κυβέρνηση επέμενε ότι το έλλειμμα ήταν 6%. Μόνο που ήταν 15%, ως απεδείχθη.

Άρα, λοιπόν, για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα νομίζω ότι όλοι έχουμε ευθύνη. Συγχωρείστε μου, με όλο το σεβασμό που έχω προς όλες τις πτέρυγες και στον καθένα ξεχωριστά, που θα μιλήσω σήμερα εδώ σαν να μιλούσα απόψε το βράδυ σε οποιοδήποτε νησί της Δωδεκανήσου με οποιονδήποτε νησιώτη και έλεγα γιατί φθάσαμε ως εδώ.

Θα έλεγα, λοιπόν εκεί, ότι φθάσαμε ως εδώ, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ο ρόλος της κάθε φορά Αντιπολίτευσης είναι να προσπαθεί να παρεμποδίσει την εκάστοτε κυβέρνηση στο να υλοποιήσει τις αποφάσεις και το πρόγραμμά της. Δεν παίζει το ρόλο της καλόπιστης κριτικής, έστω και αν σποραδικά ψηφίζει μεμονωμένα άρθρα.

Εκλεγήκαμε μόλις πριν από δύο χρόνια για τέσσερα χρόνια. Όσοι κυβερνούσαν μέχρι πριν από δύο χρόνια, που τα πήγαν τόσο καλά, που υπήρξε τέτοιος δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ήρθαν αμέσως μετά από λίγους μήνες να ζητούν να φύγουμε. «Φύγετε, εκλογές», έλεγαν. Είθε κάποτε να μη μπορούν να γίνουν εκλογές πριν παρέλθει η τετραετία, όπως συμβαίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση! Καλός, κακός ο δήμαρχος τέσσερα χρόνια διοικεί και πέντε τώρα με τον «Καλλικράτη».

Συγκεκριμένη πρέπει να είναι η ημερομηνία των εκλογών. Δεν είναι δυνατόν το πολιτικό σύστημα να λειτουργήσει, όταν ο ηττημένος των εκάστοτε εκλογών ευθύς αμέσως θέτει θέμα εκλογών. Άλλωστε, υπάρχει το Σύνταγμα –ας το τηρήσουμε- που προβλέπει και την πρόταση μομφής και την ψήφο εμπιστοσύνης. Προς τι, λοιπόν, στην κοινωνία έξω, καθημερινά, το ζήτημα να είναι εάν θα πάμε ή δεν θα πάμε σε εκλογές; Πώς θέλουμε να μας πάρουν στα σοβαρά έξω, όταν έχουμε αντιρρήσεις για τον τρόπο που διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός; Σήμερα, λοιπόν, υπάρχουν συνάδελφοι εδώ που μας καλούν σε δημοκρατική εκτροπή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο καθένας από εμάς έχει τα βιώματά του. Εγώ, λοιπόν, όπως πιστεύω ότι δεν υπάρχουν προδότες, αλλά υπάρχουν καλοί και κακοί, καλύτεροι και χειρότεροι.

Έτσι θυμάμαι πολύ καλά ότι όταν ήμουν στην Α΄ Γυμνασίου, είχα το πρώτο πολιτικό ερέθισμα, εκλογές του ’61, τις γνωστές. Το αμέσως επόμενο βίωμά μου ήταν η τραγωδία του ’65 και του ’67 στη συνέχεια. Δεν επιθυμώ, λοιπόν, δεν δέχομαι να καλούμαι και εδώ να παίξω στο παιχνίδι της δημοκρατικής εκτροπής. Συμπατριώτες μου με εξέλεξαν και σαν άτομο αλλά και σαν ΠΑΣΟΚ. Συγκροτημένα, λοιπόν, και συντεταγμένα θα λειτουργώ όσο μείνω σε αυτήν την Αίθουσα. Λίγο καιρό είμαι, μπορεί να μην είμαι για πολύ, αλλά για όσο διάστημα λειτουργώ πρέπει να είναι σαφές ότι λειτουργώ συντεταγμένα με τις αποφάσεις του Κόμματος που εξελέγην.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνεχίζουμε να κάνουμε το λάθος να θεοποιούμε λέξεις και να υπονομεύουμε τα νοήματα των λέξεων. Ανάπτυξη. Πώς θα έρθει η ανάπτυξη, όταν –σε δυο μόνο τομείς να μείνω, δημόσια διοίκηση, δημόσια περιουσία- λεηλατούμε τη δημόσια διοίκηση κάθε φορά όλοι, όσο μπορεί ο καθένας με τους διάφορους μηχανισμούς, δεν φροντίζουμε για τη σωστή λειτουργία της και της ζητάμε ευθύνες; Η δημόσια περιουσία προτιμούμε να είναι ερειπωμένη ή καταπατημένη παρά να την αξιοποιήσουμε. Οι γειτονικές χώρες, όμως, την αξιοποίησαν τη δημόσια περιουσία και βρίσκονται σήμερα με διψήφιο αριθμό ανάπτυξης. Εμείς τρομάζουμε. Και αν δεν σεβόμαστε τους θεσμούς και αν δεν σεβόμαστε την 28η Οκτωβρίου και αν δεν σεβόμαστε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν ξέρω για πόσο καιρό θα σέβονται άλλοι πολίτες το διευθυντή του σχολείου, το διευθυντή του γυμνασίου, το δικαστή που είναι στην έδρα. Για όνομα του Θεού! Ας συνέλθουμε όλοι. Και έκκληση στη νεολαία: δεν φροντίζει το μέλλον της ούτε με καταλήψεις ούτε με πράξεις και ενέργειες σαν και αυτές που είδαμε πρόσφατα. Ας μην παρασύρεται. Είναι παραλογισμός να ανησυχούμε για τη συμφωνία σήμερα όταν χθες δεν την ψηφίζαμε ως κακή.

Και τελειώνοντας, γιατί θέλω πάντα να είμαι μέσα στο χρόνο μου, λέω ότι τουλάχιστον όσοι είναι στην ευρωπαϊκή πορεία θα πρέπει να σκεφθούν ότι ο λαός όταν θα κατακαθίσει η σκόνη θα επιβραβεύσει όλους εκείνους που ήρεμα και ξεκάθαρα θα συνεννοηθούμε και θα του δώσουμε ένα δημοψήφισμα εφ’ όσον αυτή είναι η επιλογή του νόμιμου Πρωθυπουργού της χώρας και του Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο έχω εμπιστοσύνη. Ξεκάθαρα να του δώσουμε το μήνυμα και να του έχουμε εμπιστοσύνη.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Αθήνα, 2.11.2011


Δεν υπάρχουν σχόλια: