Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου 16.11.2011 | Ομιλία του Γιώργου Κασσάρα στην Ολομέλεια της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

Ο Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου, Γιώργος Κασσάρας μίλησε την Τρίτη 15.11.2011 κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας Κυβερνήσεωςμε Πρωθυπουργό τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στη Δημόσια Διοίκηση και ιδιαιτέρωςστις Εφορίες, στις οποίες αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να καθυβρίζουμε τους εφοριακούς, να διαλύουμε τις υπηρεσίες, να ισοπεδώνουμε τους μισθούς και να προσδοκούμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Όλα μαζί, δεν γίνονται».

Τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν γιατροί στα νησιά, υπενθυμίζοντας ότι « για τα νησιά, οι συγκοινωνίες και οι γιατροί είναι προϋπόθεση αισθήματος ασφάλειας και προϋπόθεση ανάπτυξης».

Τέλος, δήλωσε για άλλη μια φορά ότι «η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. είναι και για εμένα κόκκινη γραμμή και δεν πρόκειται να την ψηφίσω αν τυχόν τέτοια διάταξη, έλθει στη Βουλή».


Δείτε τη σχετική ομιλία εδώ.

Παραθέτουμε την ομιλία του, όπως καταγράφηκε στα Πρακτικά της Βουλής.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Το λόγο έχει ο κ. Γεώργιος Κασσάρας, Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελικά αυτές τις δύσκολες στιγμές και παρά τα όσα προηγήθηκαν, που δεν ευχαρίστησαν κανένα, με την κοινή προσπάθεια των τριών Αρχηγών και των κομμάτων τους και βεβαίως του Προέδρου της Δημοκρατίας, το εγχείρημα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όσοι παρακολούθησαν – και ήταν πολλοί αυτοί - τις Προγραμματικές Δηλώσεις, δεν έχουν πια αμφιβολία για την αφετηρία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Έγινε πλέον σαφές ότι το 2009 το έλλειμμα ήταν 15,7% (36 δισεκατομμύρια, με τα 24 δισεκατομμύρια να είναι πρωτογενές έλλειμμα). Ήταν δύσκολη λοιπόν, η συνέχεια, ανηφορικός ο δρόμος, αλλά μονόδρομος. Kαι αν κάποιοι και στην Αίθουσα και εκτός Αιθούσης έχουν αμφιβολία ότι το πρόβλημα ήταν τεράστιο, αλλά όχι μόνο ελληνικό, μπορούν να δουν και τη γειτονική Ιταλία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, και οι βουλευτές που τον στήριξαν νιώθουν δικαιωμένοι. Ασφαλώς όχι ευτυχείς, αλλά έχουμε δυνατή την αίσθηση ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή, ότι αντέξαμε και κάναμε όσα έπρεπε και ότι ο χρόνος γι’ αυτά θα μας δικαιώσει. Πράγματα, που δεν γίνονταν για πολλά χρόνια, έπρεπε να γίνουν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα και αυτό βέβαια οδηγεί πολλές φορές και σε λάθη και έγιναν λάθη. Όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου πιστώνεται ότι, με το κύρος και την προσπάθειά του, συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία για πρώτη φορά μηχανισμού στήριξης και φθάσαμε διαδοχικά, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, με τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου: μιας συμφωνίας που πολλοί απεκήρυσσαν για πολύ διάστημα και έφθασε μία επιλογή για προσφυγή σε δημοψήφισμα, για να δοξαστεί αυτή η συμφωνία και να τρέχουμε όλοι μην τυχόν και κάτι δεν πάει καλά με αυτήν.

Όπως είπε και χθες ο νέος Πρωθυπουργός – ότι δηλαδή, μόνος του δεν μπορεί να τα καταφέρει, αλλά όλοι μαζί μπορούμε - έτσι και εμείς, ο Πρόεδρος μας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αναζητούσαμε από την αρχή τη συνεργασία. Μία συνεργασία που τελικά επετεύχθη στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου και βεβαίως με τη γενναιότητα του Γιώργου Παπανδρέου να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Ο λαός που επιθυμούσε αυτή τη συνεργασία – στην πλειοψηφία του ασφαλώς- μας στέλνει το μήνυμα, κυρίως στις ηγεσίες των κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση, να δείξουμε με το παράδειγμά μας ότι από αύριο αρχίζει μία σοβαρή κυβερνητική προσπάθεια και όχι μία προεκλογική περίοδος, η οποία θα παρασύρει στον κομματικό ανταγωνισμό και στη μικροπολιτική αντιπαλότητα κάθε προσπάθεια που θα καταβάλλει η νέα κυβέρνηση.

Ο νέος Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης μου. Επιτρέψτε μου όμως, να καταθέσω δύο-τρεις σκέψεις για το πώς θα πετύχουμε την απαραίτητη κοινωνική συμμαχία, ώστε να περιοριστούν οι καταλήψεις και οι απεργίες για να καταστεί δυνατή η λειτουργία του κράτους. Δεν υπάρχει ανάπτυξη αλλιώς.

-Πρώτον, δημόσια διοίκηση. Σωστά αναφέρθηκε ο κύριος Πρωθυπουργός στιςεφορίες και στα σχολεία. Παραδείγματος χάρη, δεν μπορούμε να καθυβρίζουμε τους εφοριακούς, να διαλύουμε τις υπηρεσίες, να ισοπεδώνουμε τους μισθούς και να προσδοκούμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Όλα μαζί, δεν γίνονται.

-Δεύτερον, στήριξη των τραπεζών ναι, αλλά έναντι κοινών μετοχών. Το αντίτιμο κάποτε πρέπει να επιστραφεί στον ελληνικό λαό.

-Τρίτον, να ολοκληρωθεί η προσπάθεια και να μάθει τελικά ο ελληνικός λαός ποιοι και πόσα έβγαλαν έξω. Και βεβαίως, εάν αυτά δεν έχουν φορολογηθεί, να υποστούν τις συνέπειες. Να πληρώσουν επιτέλους, όσοι χρωστάνε.

Υπάρχει ευρεία αποδοχή της Κυβέρνησης και πιστεύω να υπάρξει και ο χρόνος, ώστε να πάρει τις πρωτοβουλίες και να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και οι δυσλειτουργίες που οδήγησαν πράγματι να μην πάνε έγκαιρα τα βιβλία στα σχολειά.

Να σταματήσει το φαινόμενο να έχουμε πολλούς γιατρούς, αλλά σήμερα στην Κάλυμνο να έχουμε μηδέν καρδιολόγους. Νομίμως απεσπάσθη για τρία χρόνια ένας καρδιολόγος στους επιθεωρητές υγείας. Εδικαιούτο να ασθενήσει ο δεύτερος. Δεκαέξι χιλιάδες κόσμος είναι χωρίς καρδιολόγο. Δεν μπορεί να εθελοτυφλούμε.

Κλείνοντας λέω ότι, για τα νησιά, οι συγκοινωνίες και οι γιατροί είναι προϋπόθεση αισθήματος ασφάλειας και προϋπόθεση ανάπτυξης.

Θέλω να υπενθυμίσω στην Αίθουσα το άρθρο 101 παράγραφος 4 του Συντάγματος,που πολλές φορές το λησμονούμε και να τονίσω στο τέλος ότι, όπως προ πολλών μηνών έχω δηλώσει, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. είναι και για εμένα κόκκινη γραμμή και δεν πρόκειται να την ψηφίσω αν τυχόν τέτοια διάταξη έλθει στη Βουλή.

Ευχαριστώ πολύ» .

Αθήνα, 16.11.2011

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: