Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Τύπου | Η παρενόχληση του "Κάλυμνος Ντόλφιν" στη Βουλή από το Γιώργο Κασσάρα

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, την 19η Οκτωβρίου 2011, έθεσε στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Λαμπρινίδη, το γεγονός της σοβαρής παρενόχλησης που δέχθηκε το σκάφος του Δήμου Καλυμνίων “Κάλυμνος Ντόλφιν„ από την τούρκικη ακταιωρό.


Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.


Παραθέτουμε το απόσπασμα των πρακτικών της Βουλής με την ερώτηση του βουλευτή και την απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΝΤΙΝΟΣ) ΒΡΕΤΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κασσάρας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε υπουργέ, σε συνέχεια της τοποθέτησής σας, ότι στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ δεν έμεινε τίποτα αναπάντητο από τις δηλώσεις και τις ενέργειες της Τουρκίας, θα ήθελα να παρακαλέσω για την θέση της κυβέρνησης, αλλά και τη δική σας προσωπικά, για ένα γεγονός που συνέβη την προηγούμενη Τρίτη στις 11 Οκτωβρίου μεταξύ Καλύμνου και Κω. Μεταφέροντας τη διαμαρτυρία των Καλυμνίων και όχι μόνο, γενικά των Δωδεκανησίων, νομίζω ότι γνωρίζετε το περιστατικό γιατί έχουν γίνει ερωτήσεις από συναδέλφους Βουλευτές και έχει πάρει έκταση στα μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, ένα μίλι από την Κω, από το Μαστιχάρι, τουριστικό σκάφος του Δήμου Καλυμνίων, το «Κάλυμνος Ντόλφιν» μεταφέροντας περίπου 80 τουρίστες δέχθηκε σοβαρή παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό, η οποία με μεγάλη ταχύτητα και αφού το δικό μας σκάφος ακινητοποιήθηκε, πέρασε σε απόσταση μόλις 30 μέτρων. Βέβαια, οι Δωδεκανήσιοι είναι συνηθισμένοι από παρόμοια περιστατικά, τα οποία βέβαια το τελευταίο διάστημα είναι περισσότερα, επειδή όμως, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα σ' αυτή την περιοχή μετακινούνται ξένοι τουρίστες, είναι για εμάς ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Θα παρακαλούσα να μας ενημερώσετε και εάν έχετε κάτι πιο συγκεκριμένο, ένα μήνυμα προς τους νησιώτες για την συγκεκριμένη ενέργεια. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Όσον αφορά την ερώτηση του κ. Κασσάρα, που συνδέεται και με ένα ευρύτερο ζήτημα που είναι της τουρκικής παρουσίας τον τελευταίο καιρό, σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, όπως ξέρετε, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και παραστάσεις. Τελεία και παύλα. Το Υπουργείο Εξωτερικών, πρωτοβούλως εάν θέλετε, θα διερευνήσει αυτό το περιστατικό το οποίο μου αναφέρατε, το οποίο το αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, όπως έχουμε αντιμετωπίσει κάθε άλλο, αντίστοιχο περιστατικό στο πρόσφατο παρελθόν, όπως την υποτιθέμενη αβλαβή διέλευση που αναφέρθηκε νομίζω και ο κ. Παναγιωτόπουλος. Αυτά όμως πάνω απ' όλα δείχνουν τον βαθύτατο εκνευρισμό και την αμηχανία μιας Τουρκίας, η οποία βλέπει να αλλάζει ο κόσμος γύρω της, βλέπει εξαιρετικά σημαντικές ευκαιρίες στην ανατολική Μεσόγειο και αντί όλα αυτά να τα καταλάβει ως μια ευκαιρία συνολικής οικονομικής ανάπτυξης αλλά και πολιτικής συνεργασίας τα εκλαμβάνει φοβικά με ψυχροπολεμικά καμιά φορά ένστικτα και αντιδράσεις. Δεν δείχνει δύναμη, κατά τη γνώμη μου, αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία. Δείχνει αδυναμία. Αδυναμία πρωτίστως, αντίληψης των δικών της μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων. Φυσικά, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Αβραμόπουλος και άλλοι συνάδελφοί στην Αίθουσα αυτή και συμφωνώ, η Ελλάδα έχει τη σοφία, τη γνώση και τη δύναμη να μην παρασύρεται από την στρατικοποίηση που επιχειρεί η Τουρκία σε αυτή τη συζήτηση. Το κάνει γιατί δεν έχει επιχειρήματα. Εμείς έχουμε και τα προωθούμε παντού στη γη με επιτυχία. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν επιθυμούμε μία Τουρκία πολεμοχαρή. Επιθυμούμε μία Τουρκία ευρωπαϊκή, που σέβεται τα δικαιώματα, αλλά δεν δίνουμε το παραμικρό δικαίωμα αυτή μας η στάση να εκληφθεί ως αδυναμία, που δεν είναι.

Επομένως, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Τουρκία σε όλα τα φόρα και με όλους τους συνομιλητές για να μπορέσει να επιστρέψει εκεί που θεωρούμε, ότι δεν είναι απλώς το δικό μας αλλά είναι και το δικό της συμφέρον της περιοχής. Αυτό το μήνυμα θέλω να σας πω ότι το έλαβα και στην περιοδεία που κάναμε πρόσφατα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.


ΑΘΗΝΑ 22.10.2011

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: