Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Τύπου| Ο Γ. Κασσάρας συνδράμει στην προσπάθεια παραχώρησης χώρου στο λιμάνι της Ρόδου για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας, ανταποκρινόμενος στο αίτημα και την προσπάθεια του Δημάρχου Ρόδου, για την παραχώρηση χώρου στο λιμάνι προς αποκλειστική εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, συνέδραμε από την πλευρά του στην προσπάθεια, απευθυνόμενος στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Παντελή Οικονόμου, στέλνοντας του και σχετική επιστολή.

Ο Υπουργός μετά από επίσκεψη του βουλευτή στις 21.10.2011 στο Υπουργείο, τον ενημέρωσε ότι το θέμα είναι σε πορεία ταχείας επίλυσης και απομένουν μόνον κάποιες διαδικαστικές ενέργειες για να ολοκληρωθεί.

Παραθέτουμε την από 19.9.2011 επιστολή του βουλευτή στον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Αθήνα, 19.9.2011

ΠΡΟΣ: το Υπουργείο Οικονομικών

Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών,

κ. Παντελή Οικονόμου

ΚΟΙΝ.: Γενικό Δ/ντή Τελωνείων

κ. Κων/νο Νηχωρίτη

ΘΕΜΑ: «Παραχώρηση στεγασμένου χώρου στο λιμάνι της Ρόδου για αποκλειστική χρήση ξυπηρέτησης κρουαζιέρας»

Ο Δήμαρχος Ρόδου, ύστερα από το ενδιαφέρον που επέδειξε η εταιρεία Costa Crociere να καταστεί το λιμάνι της Ρόδου λιμάνι αποεπιβίβασης (home port) για τις κρουαζιέρες της, απευθυνόμενος με το υπ’ αριθμ. 2/115572/ 2-9-2011 έγγραφό του προς εσάς, ζητά ο στεγασμένος χώρος μέσα στο τουριστικό λιμάνι, που χρησιμοποιείται σήμερα από το Τελωνείο Ρόδου ως χώρος αποθήκευσης κατασχεμένων οχημάτων, να παραχωρηθεί στο Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου, ως χώρος εξυπηρέτησης της κρουαζιέρας.

Με αφορμή το παραπάνω έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε και στο γραφείο μου, θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα της ικανοποίησης του πάνδημου αυτού αιτήματος, επισημαίνοντας τις θετικές συνέπειες που θα έχει για τον τουρισμό και την εν γένει οικονομία.

Είναι γνωστό ότι η Ρόδος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς με μεγάλη αύξηση αφίξεων ξένων επισκεπτών κατά το 2011, αλλά και με δυνατότητες για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τα επόμενα χρόνια.

Με την παραχώρηση της χρήσης του χώρου αποθήκευσης του Τελωνείου της Ρόδου, για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενοι για τους επισκέπτες, χώροι ελέγχου και υποδοχής,θα τεθούν οι βάσεις για να γίνει το νησί home port για πολλά κρουαζιερόπλοια και ως εκ τούτου θα πολλαπλασιαστούν τα έσοδα.

Διότι, σύμφωνα με τους παράγοντες του τουρισμού, αν οι ελληνικοί λιμένες είχαν καθιερωθεί ως σημεία εκκίνησης κρουαζιερόπλοιων (home ports), τότε τα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό θα ήταν διπλάσια.

Όπως έχει επισημάνει και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο επιβάτης που απλά επισκέπτεται για ελάχιστες ώρες ένα λιμάνι (transit) ξοδεύει 60 με 65 ευρώ σε κάθε έξοδο του, ενώ ο επιβάτης που επιβιβάζεται και αποβιβάζεται σε ένα λιμάνι ξοδεύει κατ' ελάχιστο 200 ευρώ.

Κύριε Υπουργέ, δεδομένου ότι ο χώρος υποδοχής και ελέγχου επιβατών δεν γίνεται να είναι έξω από το λιμάνι, ενώ αντίθετα οι αποθηκευτικοί χώροι αυτοκινήτων μπορούν να στεγαστούν οπουδήποτε αλλού, και επειδή επείγει η λήψη σχετικών αποφάσεων, προκειμένου να εκμεταλλευθούμε την μοναδική ευκαιρία που μας δίδεται και την οποία δεν πρέπει να χάσουμε, λόγω έλλειψης υποδομών, παρακαλώ να μεριμνήσετε για την ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου Ρόδου.

Με εκτίμηση

Γιώργος Κασσάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: