Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Κόπηκε αιφνίδια το νήμα της ζωής του καπετάνιου Νικ. Τρικοίλη


Αναδημοσίευση από την Αργώ της Καλύμνου, γράφει ο Σακελλάρης Τρικοίλης

Ο Καλύμνιος σ. καπετάνιος Εμπορικού Ναυτικού βρήκε αιφνίδιο θάνατο, στα 68 του χρόνια. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα, 3/10, απόγευμα στις 4:30΄, από τον ι.ν. Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας.

Ο καλοκάγαθος και γνήσιος σε όλα καπετάνιος Νικόλας Τρικοίλης (σύζυγος της δασκάλας Καλλιόπης Κασσάρα & γαμπρός του βουλευτή Γ. Κασσάρα) υπήρξε ένας από τους αληθινούς θαλασσινούς. Αγαπούσε πραγματικά τη θάλασσα από τα παιδικά του χρόνια στην Ψέριμο. Έγινε Α΄ καπετάνιος σε πολύ μικρή ηλικία και αφού είχε οργώσει όλους τους ωκεανούς της υφηλίου με καράβια μεγαθήρια. Γνώρισε όλα τα μεγάλα λιμάνια του κόσμου, κατακτώντας εμπειρίες και γνώση πολιτισμών και ανθρώπων κάθε φυλής σαν ένας σύγχρονος παγκόσμιος εξερευνητής της ειρήνης. Τη θάλασσα δεν την έβλεπε μόνο σαν επάγγελμα. Ήταν γι’ αυτόν τρόπος ζωής και πηγή ζωής.

Μετά τη συνταξιοδότησή του δεν εγκατέλειψε τη θάλασσα που ήταν η μεγάλη του αγάπη από την εφηβική του ηλικία. Δυσκολεύτηκε, όπως μου έλεγε, να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι γίνεται στεριανός, αλλά βρήκε τη λύση της προσαρμογής στο νέο τρόπο ζωής με το σπορ του ερασιτέχνη ψαρά. Έτσι, μπορούσε καθημερινά να μιλά μαζί με την αγαπημένη του θάλασσα, να αναπνέει τον αέρα και την αρμύρα της, να απολαμβάνει το άρωμά της και να εμπνέεται στους συλλογισμούς και τις περιπλανήσεις της σκέψης, για να ικανοποιεί μ’ αυτό τον τρόπο και την έμφυτη στοχαστική διάθεση που είχε – γνώρισμα των γνήσιων καπεταναίων.

Λεβέντης στο παράστημα, παλικάρι με γερά μπράτσα, από μαθητής πρωταθλητής σφαιροβόλος στα Δωδεκάνησα, διατηρούνταν μέχρι τα 68 του χρόνια ζωηρός, ευθυτενής, ακμαιότατος. Ήταν ένας κλασικός λεβέντης Καλύμνιος καπετάνιος.

Κοινωνικά ήταν πάντα πρόσχαρος, καλόκαρδος και ήπιος χαρακτήρας. Τιμούσε και αγαπούσε τους συναδέλφους, τους φίλους τους και δεν ξεχνούσε τους παλιούς συμμαθητές του.

Εντελώς ξαφνικά όμως ο θάνατος τον χτύπησε ακαριαία, σε νοσοκομείο της Αθήνας, μετά από μια εγχείρηση ρουτίνας, στην οποία είχε υποβληθεί και όλα είχαν εξελιχθεί ομαλά. Ο θάνατός του προκάλεσε βαθιά θλίψη στην Καλυμνιακή κοινωνία, η οποία τον αγαπούσε και τον σέβονταν ειλικρινά.

Θα θυμόμαστε πάντα τον καλόκαρδο Νικόλα, το λεβέντη σε όλα του καπετάνιο, το συνειδητό και ενεργό πολίτη, το δημοκρατικό άνθρωπο και τον κοινωνικά σεμνό, σοβαρό και ευγενικό συμπολίτη μας.

Ας είναι η μνήμη του αιωνία. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο, στα παιδιά του και στους οικείους του.

Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: