Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη Γ. Κασσάρα στη Μ. Φώτη για την εφημερίδα Πρόοδος | « Η ευθύνη παραείναι μεγάλη για να αντέξεις μόνος…»

Ο Γ. ΚΑΣΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ:

«Η ευθύνη παραείναι μεγάλη για να αντέξεις μόνος…»

Για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι, όπως λέει, είναι στη μέση, αλλά και την αναγκαιότητα των νέων σκληρών μέτρων αναφέρεται στη συνέντευξή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κασσάρας. Μιλά για τις πρόωρες εκλογές, το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, αλλά και τη δυσφορία των πολιτών για τον «Καλλικράτη»…


- Κύριε Κασσάρα, να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από τα σκληρά μέτρα και το νέο χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση την ίδια ώρα που καταφθάνουν τα ειδοποιητήρια για την καταβολή φόρων και την έκτακτη εισφορά. Πόσο δύσκολο είναι για εσάς τους κυβερνητικούς βουλευτές να υπερασπίζεστε αυτά τα μέτρα όταν φαντάζομαι και εσείς ο ίδιος διαφωνείτε.

Γιώργος Κασσάρας: Πράγματι είναι πολύ δύσκολη η θέση των κυβερνητικών βουλευτών. Αλλά μήπως δεν είναι το ίδιο δύσκολη και για την Κυβέρνηση και πολύ περισσότερο για τον Ελληνικό λαό;
Κυρία Φώτη πράγματι τα μέτρα είναι σκληρά και άδικα, κυρίως επειδή είναι οριζόντια. Είναι δηλαδή ίδια για όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος και παραβαίνουν έτσι την θεμελιώδη αρχή «ο καθένας να εισφέρει στο Δημόσιο ανάλογα με το εισόδημα του». Όπως το καινούργιο τέλος που για κάποιους σίγουρα είναι χαράτσι, έστω και αν κλιμακώνεται ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, αφού καλούνται να το καταβάλουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακόμη και αν π. χ. είναι χαμηλόμισθοι ή αν χρωστούν σε δάνεια το σπίτι τους.
Όπως και εσείς καταλαβαίνετε, σε μια τέτοια κατάσταση, είναι επόμενο όλοι εμείς οι κυβερνητικοί βουλευτές να μη νοιώθουμε καθόλου καλά. Είμαστε στην κυριολεξία στη μέση. Από τη μια είναι οι πολίτες – ψηφοφόροι, πρώην συνάδελφοι, φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες- που μας πιέζουν, με την προβολή των προβλημάτων που τους δημιουργεί η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Από την άλλη η κυβέρνηση που μας καλεί κάθε φορά να ψηφίζουμε καινούργια μέτρα για να σώσουμε τη χώρα. Από τη μια η ανθρώπινη αγωνία, από την άλλη η χρεοκοπία της χώρας.
Όταν λοιπόν έχεις το δίλημμα, ότι αν δεν ψηφίσεις θα πάει η χώρα σε στάση πληρωμών, θα καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος, δεν θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις , τότε ψηφίζεις ναι μαζί με όλους τους άλλους, γιατί η ευθύνη παραείναι μεγάλη για να την αντέξεις μόνος. Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι η ιστορία κατέγραψε με μελανά χρώματα όσους μεμονωμένα έριξαν κυβερνήσεις. Αφήνεις λοιπόν στην άκρη το προσωπικό σου πολιτικό συμφέρον, που είναι να τα έχεις καλά με τους ψηφοφόρους σου και πορεύεσαι σε μια πορεία δύσκολη όσο και μοναχική.
Όμως το παλεύουμε από τα μέσα, στα αρμόδια όργανα και τις επιτροπές της Βουλής, καταθέτοντας τις προτάσεις μας, την διαφορετική μας άποψη, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τη διαφωνία μας, προσπαθώντας να βελτιώσουμε, κατά την άποψή μας, τα νομοθετήματα.

- Το χειρότερο πάντως απ’ όλα είναι πως τα μέλη της Ε.Ε. αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι με την εφαρμογή των μέτρων αυτών θα αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο.

Γ.Κ.: Για να το πούμε αυτό πρέπει να καταλάβουμε τι προσπαθούμε να κάνουμε με τη συγκεκριμένη πολιτική.
Λόγω του μεγάλου χρέους είναι απαγορευτικός ο δανεισμός της χώρας από τις αγορές. Έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα πρέπει να μείνουμε στο προστατευμένο οικονομικό περιβάλλον του μηχανισμού στήριξης. Μέχρι πότε; Μέχρι να καταφέρουμε να επανέλθουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να μπορούμε να δανειστούμε ελεύθερα από τις αγορές. Για να γίνουν αυτά πρέπει πρωτίστως να βάλουμε τάξη στα οικονομικά και στο κράτος μας.
Βασικός όρος, να μη ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε και συλλέγουμε. Αυτό έπρεπε να το είχαμε φροντίσει από μόνοι μας, δεν χρειαζόταν να μας το πουν οι ξένοι. Ο καθένας από εμάς δεν το κάνει στο σπίτι του; Αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση. Με προβλήματα, λάθη, αστοχίες και παραλείψεις, υπό την πίεση του βάρους και του χρόνου, όπως παραδέχθηκε και ο Πρωθυπουργός.
Όμως μαγικές και μη επώδυνες λύσεις δεν υπάρχουν. Όσο και αν μας ενοχλεί, πρέπει, παρ’ όλες τις δυσκολίες της πρωτόγνωρης κατάστασης, να προχωρήσουμε σε μείωση αρχικά του ελλείμματος, να δημιουργήσουμε στη συνέχεια πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να μη χρειάζεται το μηχανισμό στήριξης.

-Οι πρόωρες εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης είναι η απάντηση στο πρόβλημα;

Γ.Κ.:
Κατά τη γνώμη μου αυτό θα είχε νόημα εάν υπήρχε δυνατότητα εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε η πολιτική μας συναποφασίζετε με το μηχανισμό των δανειστών μας. Εξάλλου ας μη ξεχνάει ο λαός μας -και δεν είναι δικαιολογία αυτό- ότι η Ν.Δ., που σήμερα κάνει κριτική με ένα απίθανα προκλητικό τρόπο, ευελπιστώντας να ξαναγίνει κυβέρνηση, είναι αυτή που με την 6ετή τελευταία διακυβέρνησή της έδωσε τη χαριστική βολή στην οικονομία της χώρας. Είναι καλό να μη ξεχνάει ο κόσμος τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων με τα δομημένα ομόλογα, την εκτόξευση του δημόσιου χρέους, το έλλειμμα των 36 δις μόνο σε ένα χρόνο και την μηδενική ανάπτυξη. Αν είχε παραδώσει μια χώρα νοικοκυρεμένη δεν θα χρειαζόταν να πάρουμε εμείς αυτά τα μέτρα. Αλήθεια, ξεχάσαμε τόσο γρήγορα ότι ο πρώην πρωθυπουργός έκλεισε πρόωρα τη Βουλή για να παραγραφούν τα αδικήματα των ημετέρων ;
Αλλά και σήμερα, πέραν από γενικόλογες θεωρίες περί ανάπτυξης, ποιο συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο έχουν προτείνει; Άλλωστε αν ήξεραν και αν μπορούσαν, θα το είχαν εφαρμόσει πριν από 2 μόλις χρόνια και δεν θα φυγομαχούσαν βάζοντάς το στα πόδια.
Επομένως δεν αποτελούν λύση οι πρόωρες εκλογές, που μάλιστα ενδέχεται να οδηγήσουν τη χώρα, για μικρό ή και μεγάλο χρονικό διάστημα σε ακυβερνησία.

- Είστε υπέρ ή κατά της προοπτικής συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ;

Γ.Κ.: Έχω ξαναπεί και η πρόσφατη προσπάθεια του Πρωθυπουργού το επιβεβαίωσε ότι δυστυχώς τα κόμματα στην Ελλάδα δεν έχουν κουλτούρα συνεργασιών. Θέλει χρόνο και υπομονή η αλλαγή νοοτροπίας. Όλοι θεωρούμε ότι κατέχουμε τη μοναδική αλήθεια, ότι είμαστε αλάνθαστοι.

- Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στο θεσμό του Καλλικράτη που σε άλλες εποχές θα είχε καλύτερη τύχη. Τι θα πρέπει λοιπόν να περιμένουν οι δημότες από τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση;

Γ.Κ.: Όχι μόνο η οικονομική κρίση αλλά και τα οικονομικά βάρη που μετέφεραν στους Καλλικρατικούς δήμους οι καταργημένοι δήμοι.
Παρόλα αυτά όμως εγώ είμαι αισιόδοξος. Όλοι οι καινούργιοι θεσμοί θέλουν τον χρόνο τους. Εξάλλου στη Ρόδο είναι τόσο έμπειρα και άξια τα στελέχη που ασχολούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση, που είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουν τα προβλήματα.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε την κυριακή 18.9.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: