Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Συνέντευξη Γ. Κασσάρα στην εφημερίδα 'Δημοκρατική' της Ρόδου, 1 Μαρ. 2011

«Για να μην ερημώσουν τα νησιά απαιτούνται καλές συγκοινωνίες»

Σύμφωνος με την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, με συγκροτημένο και διαφανή τρόπο και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος είναι ο βουλευτής Δωδ/σου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Κασσάρας.
«Όταν λέμε αξιοποίηση βεβαίως δεν εννοούμε ξεπούλημα. Η πλήρης καταγραφή και αξιοποίηση των ακινήτων, προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων επιτήδειων είναι η καλύτερη λύση. Γιατί, αξιοποίηση με σεβασμό στο περιβάλλον, σημαίνει επενδύσεις και επενδύσεις σημαίνουν ευημερία για ολόκληρες περιοχές. Υπό αυτήν την έννοια και τις προϋποθέσεις με βρίσκει σύμφωνο και η αξιοποίηση των ακινήτων της Ρόδου», αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στη «δ» ο κ Γιώργος Κασσάρας.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται και στο θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται θέμα κατάργησης τους «δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ που τους καθιέρωσε, γνωρίζει καλύτερα από όλους την αξία τους, για τα νησιά μας».

Η συνέντευξη του βουλευτή κ. Γιώργου Κασσάρα αναλυτικά:

• Πώς θα αντιδράσετε στην αδικία που πάει να συντελεστεί στο θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ: Δεν θεωρώ ότι υφίσταται θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ που τους καθιέρωσε γνωρίζει καλύτερα από όλους την αξία τους, για τα νησιά μας. Ούτε πιστεύω πως η οικονομία της χώρας θα περιέλθει σε δυσμενέστερη θέση, ώστε να ανατραπεί εκ των πραγμάτων η ανωτέρω θέση.

• Οι φορείς της Δωδεκανήσου και τελευταία οι πρόεδροι των επιμελητηρίων κατηγορούν τους βουλευτές του νομού πως δεν αντέδρασαν στο συγκεκριμένο θέμα που είναι σοβαρό;
Γ.Κ.: Εγώ πιστεύω ότι οι φορείς, αν μας κατηγορούν, αδικούν τους βουλευτές στο σύνολό τους, γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να συναινεί στην κατάργηση. Ξέρετε, οι κραυγές δεν είναι πάντα ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντίδρασης. Και πολύ περισσότερο όταν αυτές περιλαμβάνουν και ψεύδη όπως ότι οι μειωμένοι συντελεστές θεσπίστηκαν από τη Ν.Δ., όταν ειδικά για τη Δωδεκάνησο εφαρμόστηκαν απ’ αρχής, από της ισχύος του νόμου, δηλαδή από 1.1.1987, με το Ν.1676/1986 « Καθορισμός των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας και ρύθμιση άλλων θεμάτων», όταν κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα το άρθρο 2 του νόμου είναι αφιερωμένο όλο στη Δωδεκάνησο.
Μπορούν κάποιοι, με το δικό τους τρόπο παρέμβασης, να συνεισφέρουν περισσότερο στην επίλυση ενός προβλήματος, από αυτούς που ωρύονται και υβρίζουν τους υπόλοιπους ως προδότες.


• Πιστεύετε ότι παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών;
Γ.Κ.: Παρά το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και τις προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση για να βρει έσοδα από όπου μπορεί, είμαι πεπεισμένος ότι κατανοεί το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στα νησιά και δεν θα το κάνει. Άλλωστε στο φορολογικό νομοσχέδιο, που συζητείται ήδη στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, δεν περιλαμβάνεται τέτοια διάταξη.

• Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσεται όμως και το θέμα του ακτοπλοϊκού καθώς στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΣΑΣ οι ακτοπλόοι δήλωσαν πως δεν θα καλύψουν τις άγονες γραμμές αν δεν αυξηθούν οι επιδοτήσεις. Επιπλέον η κατάσταση στην περιοχή μας γίνεται δυσκολότερη μετά την αποδρομολόγηση του Νήσος Ρόδος. Πως και με ποιο τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα;
Γ.Κ.: Όταν επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας απλά αυξήθηκε το ποσό των επιχορηγήσεων, ενώ τα δρομολόγια μειώθηκαν δραματικά, αφού π.χ. η Κάλυμνος είχε μόνο δύο δρομολόγια την εβδομάδα, η Κάρπαθος και η Κάσος έκαναν 20 ημέρες για να δουν πλοίο να προσεγγίζει το λιμάνι τους, εμείς υποσχεθήκαμε καλύτερες συγκοινωνίες. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από το Αγαθονήσι είχε προσδιορίσει τον στόχο, που ήταν ‘ κάθε ημέρα πλοίο για κάθε νησί, προς Πειραιά και προς την πρωτεύουσα του Νομού’. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η οικονομία της Χώρας; Δυστυχώς φοβούμαι πως όχι.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η Κυβέρνηση οφείλει να έχει στις πρώτες προτεραιότητές της την επίλυση του ακτοπλοϊκού προβλήματος των νησιών. Εφόσον οι μεγάλοι ακτοοπλόοι επιλέγουν τα πλησιόχωρα προς τον Πειραιά νησιά και αποσύρονται από την λεγόμενη άγονη γραμμή, έχουμε χρέος να προσέξουμε και να ενισχύσουμε τις μικρές τοπικές ναυτιλιακές εταιρίες, ώστε όχι μόνο να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος λειτουργίας τους ( καύσιμα κ.λ.π.), αλλά να ενθαρρυνθούν και στην ενίσχυση του στόλου τους με αγορά νέων πλοίων, ώστε τουλάχιστον να διασφαλισθεί η ενδοεπικοινωνία των νησιών μας.
Είναι αλήθεια ότι και εδώ χρειάζεται εξορθολογισμός, αλλά όχι οικονομία και προπάντων καθυστέρηση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Για να μην ερημώσουν τα νησιά μας, απαιτούνται συγκοινωνίες που θα διασφαλίζουν τα αυτονόητα για την ανάπτυξή τους και την επιβίωση των κατοίκων τους.


• Έχετε ασχοληθεί αρκετά με τον τομέα της Υγείας με τη συμμετοχή σας στη διοίκηση της ΔΥΠΕ. Πιστεύετε ότι τελικά το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θα λύσει τα προβλήματα ή θα στρέψει τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα;
Γ.Κ.: Ο νέος πλέον νόμος για την Υγεία, είναι στη σωστή κατεύθυνση και επιλύει προβλήματα. Όταν θα εκδοθούν οι Υπουργικές Αποφάσεις και το Προεδρικό Διάταγμα, η κατάσταση θα είναι πιο ξεκάθαρη. Να μη ξεχνάμε ότι καθιερώνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όνειρο για πολλά χρόνια και για όλους τους διατελέσαντες Υπουργούς Υγείας. Όλα βέβαια κρίνονται εκ του αποτελέσματος και επομένως μετά, ας πούμε, από ένα έτος θα έχουμε ασφαλέστερη κρίση. Πάντως νομίζω πως σήμερα ανθούν τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, που σημαίνει ότι, μέχρι σήμερα, σε αυτά στρέφεται ο κόσμος πού έχει ανάγκη περίθαλψης και δεν μπορεί να περιμένει στις ουρές.

• Θεωρείτε επιτυχή την πορεία του Καλλικράτη μέχρι τώρα αν και ήδη υπάρχουν προβλήματα σε μεγάλους ΟΤΑ όπως ο δήμος Ρόδου που ταλανίζεται από τις οφειλές που κληρονόμησε;
Γ.Κ.: Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς, για να κρίνουμε μια τόσο μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση όπως ο Καλλικράτης. Ακόμη οι καινούργιοι Δήμοι δεν έχουν παραλάβει από τους πρώην Δήμους. Όμως γενικά πιστεύω ότι θα υπάρξει νοικοκύρεμα. Ειδικά στο Δήμο Ρόδου με τον Στάθη Κουσουρνά και τα τόσο άξια στελέχη που τον πλαισιώνουν, τα αποτελέσματα θα τα δούμε σύντομα.

• Σας βρίσκει σύμφωνο η αξιοποίηση ακινήτων της Ρόδου και των άλλων νησιών μετά τα όσα ακούστηκαν από τους εκπροσώπους της τρόικας ;
Γ.Κ.: Συμφωνώ να γίνει αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, με συγκροτημένο και διαφανή τρόπο και εννοείται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Όταν λέμε αξιοποίηση βεβαίως δεν εννοούμε ξεπούλημα. Και για να εξηγήσω γιατί το λέω αυτό, ας δούμε ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή των ακινήτων του Δημοσίου. Κατά κύριο λόγο υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η πρώτη είναι να είναι εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα. Η δεύτερη είναι να έχουν παραχωρηθεί σε κάποιους, συνήθως επιτήδειους, με ευτελές τίμημα και η τρίτη να είναι καταπατημένα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η πλήρης καταγραφή και αξιοποίηση των ακινήτων, προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων επιτήδειων είναι η καλύτερη λύση. Γιατί, αξιοποίηση με σεβασμό στο περιβάλλον, σημαίνει επενδύσεις και επενδύσεις σημαίνουν ευημερία για ολόκληρες περιοχές. Υπό αυτήν την έννοια και τις προϋποθέσεις με βρίσκει σύμφωνο και η αξιοποίηση των ακινήτων της Ρόδου. Εξ άλλου, προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν αυτά που λένε οι εκπρόσωποι της τρόικας αλλά οι θέσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ο οποίος με τις τελευταίες δηλώσεις του με κάλυψε πλήρως.


• Αισιοδοξείτε ότι το άνοιγμα του αναπτυξιακού νόμου θα δώσει ώθηση και στα Δωδεκάνησα δηλαδή θα υπάρξουν διαθέσιμοι πόροι που να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες;
Γ.Κ.: Παρόλο που εξαιρούνται και δεν εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο κάποιες δραστηριότητες που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας του νομού μας, όπως π.χ. οι επιχειρήσεις των ενοικιαζόμενων δωματίων, αισιοδοξώ ότι θα βοηθήσει αρκετά τους επιχειρηματίες που θα τολμήσουν να επενδύσουν γιατί είναι ένας συνδυασμός επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων. Εν αναμονή λοιπόν του Απριλίου που ξεκινάει η εφαρμογή για να δούμε στην πράξη τι θα γίνει.

• Δεν έχουν τρέξει όσο θα έπρεπε οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ θα προλάβουν τα Δωδεκάνησα να υλοποιήσουν έργα από συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Γ.Κ.: Είναι αλήθεια ότι τα χρηματικά ποσά που ήταν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων δόθηκαν όλα από το Υπουργείο Οικονομίας. Αλήθεια είναι επίσης ότι δεν ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις και χρειάζονται περισσότεροι πόροι.
Πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι υπάρχουν 55 εκατ. ευρώ στο ‘πρόγραμμα χωρική συνοχή και συνεργασία’ που αφορά τα μικρά νησιά, τα οποία όμως ελλείψει Υπηρεσιών αδυνατούν να απορροφήσουν τα ποσά. Η Κυβέρνηση πρέπει να λύσει το πρόβλημα, γιατί ασφαλώς η Περιφέρεια μόνη της δεν είναι δυνατόν να το αντιμετωπίσει. Το ΕΣΠΑ επιβάλλεται και θα αναθεωρηθεί εντός του Α΄εξαμήνου του έτους. Είναι ανάγκη λοιπόν η Αναθεώρηση να κτισθεί και με τη σύμφωνη γνώμη των Περιφερειών, ώστε να ενισχυθούν οι υποδομές που έχουμε ανάγκη και να προλάβουμε να υλοποιήσουμε έργα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.


• Δεν έχουν εκλείψει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Με όσα ακούγονται για πώληση περιουσιακών στοιχείων 50 δις πόσο εύκολο είναι να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο;
Γ.Κ.: Πράγματι δεν έχουν εκλείψει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα αφού, κατά τη γνώμη μου, για να γίνει αυτό πρέπει η οικονομία μας να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να γίνουν επενδύσεις και οι επενδύσεις αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Όχι όμως και την πώληση, όπως κατηγορηματικά δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα χρειάζεται χρόνος, υπομονή και προσπάθεια από όλους μας για να βγούμε από την κρίση, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

• Δεν έχουν εκλείψει τα σενάρια που θέλουν τη κυβέρνηση να προχωρά σε πρόωρες εκλογές. Είμαστε κοντά σε αυτό το ενδεχόμενο;
Γ.Κ.: Ο Πρωθυπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, γιατί αυτό δεν θα είχε να προσφέρει κάτι στη χώρα. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν είμαστε κοντά και για ένα επιπλέον λόγο, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συνηθίζει να δραπετεύει από τα δύσκολα, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ούτε έχει κανένα λόγο να παραγράψει π.χ. ενδεχόμενα αδικήματα. Εξάλλου δεν νομίζω ότι και κάποιο άλλο κόμμα επιθυμεί πράγματι εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: