Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη του Γιώργου Κασσάρα, Υποδιοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην εφημερίδα "Δημοκρατική της Ρόδου", 26/09/2010

Κύριε Κασσάρα είστε αισιόδοξος για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού που παρουσιάζει το νοσοκομείο Ρόδου;
Το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο Νοσοκομείο της Ρόδου θέλει το χρόνο του, αλλά θα βρει σίγουρα τη λύση του, γιατί:
- Όπως όλοι γνωρίζουν, μετά από προσπάθειες ετών και πολλές φρούδες υποσχέσεις, υπεγράφη την Άνοιξη και με τη δική μου συμβολή, ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου. Έτσι λοιπόν στην προκήρυξη των προσλήψεων νοσηλευτικού και λοιπού μη ιατρικού προσωπικού του 2010,για όλη την Ελλάδα, θα πάρει και το νοσοκομείο μας αυτό που του αναλογεί. Κατά την πρόταση της ΔΥΠΕ το προσωπικό αυτό θα ανέρχεται στον αριθμό 57 για το νοσοκομείο και άλλα 13 άτομα στις υπόλοιπες Μονάδες του νησιού, δηλαδή 70 άτομα για το νησί της Ρόδου.
Η προκήρυξη επίκειται, εντός του αμέσως επομένου διαστήματος. Αναμένεται επίσης η συμπληρωματική προκήρυξη για τις θέσεις αυτών που παραιτήθηκαν, συνολικά 37. Δηλαδή 90-100 νέοι μόνιμοι εργαζόμενοι θα στελεχώσουν το Νοσοκομείο σε ένα χρονικό διάστημα που, όπως δεσμευθήκαμε, υπολογίζεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011.
- Οι αποφάσεις 5080 & 5081/2010 για την πρόσληψη 745 εργαζομένων με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Σ.Ο.Χ.) για όλη τη Χώρα, επιτέλους κατέστη δυνατόν και υπεγράφησαν από τον Υπουργό Οικονομικών, προ δεκαημέρου. Όπως δεσμευθήκαμε, από τις θέσεις αυτές για το Νοσοκομείο της Ρόδου θα προκηρυχθούν, μέσω ΑΣΕΠ, 40 θέσεις, κυρίως, νοσηλευτών. Ελπίζουμε η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.
- Όπως δήλωσε ο νέος Υπουργός Υγείας, η ολοκλήρωση των προσλήψεων της γνωστής 7Κ (προκήρυξη προσλήψεων του Δεκεμβρίου 2009),θα είναι ταχύτατη και απ’ αυτήν το Νοσοκομείο της Ρόδου αναμένει μια μικρή έστω ενίσχυση (συνολικά 9 εργαζόμενους).
- Ήδη διορίσθηκαν 7 επικουρικοί νοσηλευτές και τραυματιοφορείς. Σύντομα θα ακολουθήσουν άλλοι 11 επικουρικοί (φαρμακοποιοί, ιατρικών εργαστηρίων κ.α.).

Θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τη 2η ΥΠΕ μετά τις επαφές με τη διοίκηση του νοσοκομείου και σε ποιό χρονικό διάστημα;
Αν στα προαναφερθέντα προσθέσετε και το από 14/9/2010 έγγραφο της ΔΥΠΕ προς το Νοσοκομείο, με αριθ. πρωτ. 20672/22 και με θέμα Ερευνητικό / Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα – Ελλείψεις Προσωπικού στο Γ. Ν. Ρόδου « Ανδρέας Παπανδρέου», με το οποίο γνωστοποιούμε τη διαδικασία για να υλοποιηθεί και η δέσμευσή μας για ενίσχυση του Νοσοκομείου με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, μέσω προγράμματος το οποίο θα διαρκέσει μέχρι 31/12/2010, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ μηνιαίως, αποδεικνύεται ότι οι αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε τηρούνται απόλυτα. Επί του εγγράφου αυτού αναμένουμε τις θετικές προτάσεις του Νοσοκομείου.

Έχει βρεθεί λύση για την πληρωμή των επικουρικών εργαζομένων στο νοσοκομείο Ρόδου;
Η αμοιβή των επικουρικών εργαζομένων είναι διασφαλισμένη και μάλιστα θα καταβάλλεται στην ώρα της, χωρίς καθυστερήσεις. Οι συντονισμένες ενέργειές μας για την επαναφορά του 3% αντί του 1,5% ( ποσοστό, επί της συνολικής δαπάνης για αμοιβή μόνιμου προσωπικού, που επιτρέπεται να καταβληθεί για αμοιβή επικουρικών), δίνει τη δυνατότητα στο Νοσοκομείο να καταβάλλει τις αμοιβές των επικουρικών από ίδια έσοδα, αφού επιλύσαμε και διάφορες νομικές αμφισβητήσεις. Αν χρειασθεί, η ΔΥΠΕ θα καταβάλει τυχόν επιπλέον ποσά.

Κύριε Κασσάρα πρόβλημα όμως έχει ανακύψει και με τις εφημερίες των γιατρών του νοσοκομείου . Θα καλύψει η 2η ΥΠΕ το κονδύλι που υπολείπεται της κρατικής ενίσχυσης;
Στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Χώρα μας, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι θα υπάρξουν περικοπές και στις εφημερίες των ιατρών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα επηρεασθεί η ασφαλής λειτουργία του Νοσοκομείου.
Πάντως, με σταθερή την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ότι, υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, το ετήσιο κόστος για εφημερίες δεν θα υπερβεί τα 404 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχει η πολυτέλεια σε ένα Νοσοκομείο που υπηρετούν 7 διευθυντές μιας ειδικότητας να πραγματοποιούν καθημερινά ενεργείς εφημερίες 2 ή 3 διευθυντές. Είναι σαφές ότι αναφέρομαι γενικά και ελπίζω να συνεννοηθούμε και στο ζήτημα αυτό με τη διοίκηση και τους ιατρούς του Νοσοκομείου. Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι θα προσληφθούν και άλλοι ιατροί στο Νοσοκομείο, μόνιμοι και επικουρικοί. Μόλις πρόσφατα, στις 2/9/2010, προκηρύχθηκαν άλλες 10 θέσεις μόνιμων διαφόρων ειδικοτήτων. Επίσης πρέπει να τονισθεί ότι, με πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, οι εφημερίες θα καταβάλλονται όπως ο μισθός από το Γ.Λ.Κ., τακτικά στο τέλος του επόμενου της εφημέρευσης μηνός. Έτσι παύει η απαράδεκτη κατάσταση, να καθυστερεί η καταβολή της αμοιβής των ιατρών, γεγονός που οδηγούσε στο απαξιωτικό για όλους, αλλά κυρίως για τα δημόσια νοσοκομεία, φαινόμενο της επίσχεσης εργασίας, για μη καταβολή δεδουλευμένων. Τέλος, για τον μήνα Σεπτέμβριο, η ΔΥΠΕ δεσμεύτηκε να καταβάλει τις επιπλέον διαφορές, περίπου 33 χιλ. ευρώ. Για τη συνέχεια, αναμένονται οδηγίες.

Με τα προβλήματα που υπάρχουν δεν είναι δυνατή πλέον και η ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου. Μπορεί να δοθεί λύση στο θέμα από την 2η ΥΠΕ;
Είναι σαφές ότι η ολοήμερη λειτουργία θα αρχίσει από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Όταν θα έρθει η ώρα για το Νοσοκομείο της Ρόδου, με την ενίσχυσή του σε νοσηλευτικό προσωπικό, θα συνεννοηθούμε και θα προχωρήσουμε. Πάντως χωρίς ολοήμερη λειτουργία, ούτε τα πανάκριβα μηχανήματα αποσβένονται, αξίας 5,6 εκατ. ευρώ, με τα οποία μέσω ΕΣΠΑ θα εφοδιάσουμε το Νοσοκομείο, ούτε οι εργαζόμενοι μπορούν να αυξάνουν τις αμοιβές τους. Και βέβαια οι πολίτες θα εξακολουθούν να υποβάλλονται σε υπέρμετρες δαπάνες, αναζητώντας τη θεραπεία τους σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού.
Το όλο ζήτημα όμως μπορεί να αποτελέσει από μόνο του μια ολόκληρη συνέντευξη, στην ώρα του όμως.

Θα καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στα άλλα νησιά καθώς το πρόβλημα με τις εφημερίες θα αγγίξει και τα κέντρα υγείας που λειτουργούν εκεί;
Όπως λέμε Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, έτσι και Αιγαίο δεν είναι μόνο η Ρόδος. Περιοριζόμενος όμως μόνο στα Δωδεκάνησά μας, σας λέω ότι υπάρχει ανάλογη μέριμνα και γι’ αυτά. Ο χώρος όμως δεν επιτρέπει την αναλυτική καταγραφή για όλα τα νησιά μας.
Πιστεύω ότι ο χρόνος, με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, δουλεύει υπέρ της Δημόσιας Υγείας στα νησιά μας. Προσπαθούμε και θα αντιστρέψουμε την εικόνα.
Πάντως, επειδή έγινε πολύς θόρυβος για τα Κέντρα Υγείας, επιτρέψτε μου να πω χωρίς λόγο, η ΔΥΠΕ διευκρίνισε εγγράφως ότι όλα τα Κ.Υ. του Αιγαίου ανήκουν στη Γ΄ Ζώνη και όχι στη Β΄, όπως λαθεμένα πίστευαν πολλοί και ανησυχούσαν. Άρα εκεί τα πράγματα διευκολύνονται, σε ότι αφορά τις εφημερίες. Αν μάλιστα πετύχουμε να ντουμπλάρουμε τις μονήρεις σήμερα ειδικότητες, με τη βοήθεια του νέου, πρόσφατα ψηφισθέντος πλαισίου των επικουρικών ιατρών, τότε όλα θα είναι καλύτερα. Περιμένουμε τις αιτήσεις των ειδικευμένων ιατρών για τα πανέμορφα νησιά μας, αφού πλέον δεν θα μπορούν να διορίζονται ως επικουρικοί στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, χωρίς να έχουν υπηρετήσει τουλάχιστο για ένα έτος εκτός των περιοχών αυτών ( σχετική απόφαση ΥΥΚΑ με αριθ. Πρωτ. Υ10α/Γ.Π.οικ. 114191/17-9-2010 ).

Μπορεί να μετέχετε στη 2η ΥΠΕ ως υποδιοικητής αλλά ανήκετε και στο ΠΑΣΟΚ. Πως εκτιμάτε τις εξελίξεις και τις επιλογές που έγιναν;
Είναι χιλιοειπωμένο ότι το ΠΑΣΟΚ καθυστέρησε να υποδείξει τους υποψηφίους του. Όμως πιστεύω απόλυτα και οι Ρόδιοι το γνωρίζουν καλύτερα πως οι επιλογές, στο πρόσωπο του Στάθη Κουσουρνά για Δήμαρχο και του Γιάννη Μαχαιρίδη για Περιφερειάρχη, είναι εξαιρετικές και δοκιμασμένες. Είναι πολιτικοί που μέχρι σήμερα πέτυχαν όπου κι αν δοκιμάσθηκαν και που κάθε φορά τιμούσαν την εμπιστοσύνη του κόσμου που τους ψήφιζε. Άρα αποτελούν εγγύηση και για τούτη την κρίσιμη ώρα.

Το γεγονός ότι δεν επελέγει κανείς από τους έξι υποψηφίους δεν σας προβλημάτισε;
Στη Ρόδο το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πλειάδα ικανότατων στελεχών, που βεβαίως και αυτοί θα μπορούσαν να είχαν επιλεγεί. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όμως, έτσι έκριναν οι έχοντες την κύρια ευθύνη και βέβαια ο Πρόεδρος του Κινήματος και της Κυβέρνησης. Ασφαλώς με προβλημάτισε αλλά ξέρουμε όλοι μας, όσοι είμαστε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι αυτά συμβαίνουν στην πολιτική, γιατί πολλές φορές συνυπολογίζονται και διάφοροι άλλοι παράγοντες, ανάλογα πάντοτε με τις πολιτικές στοχεύσεις και τη συγκυρία. Πόσοι πίστευαν π.χ. μέχρι πρότινος ότι δεν θα ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων ένα πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ της εμβέλειας π.χ. της συμπατριώτισσάς μας της Φώφης Γεννηματά;
Παρά λοιπόν τις πρόσκαιρες και απόλυτα δικαιολογημένες πικρίες, η συσπείρωση, ο αγώνας και η νίκη, είναι μονόδρομος για τα στελέχη που χρόνια τώρα ξέρουν να αγωνίζονται για το κοινό καλό, για το συμφέρον του τόπου.

Κύριε Κασσάρα είστε ο άνθρωπος που θα κληθεί να πάρει την έδρα του κ Στάθη Κουσουρνά σε περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος. Πως αισθάνεστε;
Ειλικρινά θέλω να με πιστέψετε ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κερδίσει ο Στάθης το Δήμο της Ρόδου. Είναι άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του νησιού και γνωρίζει επίσης πολύ καλά τι πρέπει να γίνει. Απόδειξη ότι αμέσως με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο για το νησί.
Όσον αφορά εμένα, δεν νοιώθω κάτι ιδιαίτερο αφού έχω μάθει να αγωνίζομαι από όποια θέση και αν βρεθώ. Αυτό κάνω και τώρα στον πιο δύσκολο τομέα που είναι η υγεία και το ίδιο θα κάνω αύριο αν προκύψει η βουλευτική έδρα. Μια έδρα που την κέρδισε το ΠΑΣΟΚ και με τη δική μου υπερπροσπάθεια. Νομίζω ότι την αξίζουν όχι μόνο οι συμπατριώτες μου Καλύμνιοι (ρεκόρ ψήφων οι 6.400 που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και για να επιτύχουν την εκλογή μου ), αλλά και όλοι οι άλλοι συμπατριώτες της Ρόδου και των άλλων νησιών, που με εμπιστεύθηκαν και με τίμησαν με την ψήφο τους.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει πως οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι δημοψήφισμα καθώς θα δείξουν τις προθέσεις των πολιτών. Μήπως όμως τελικά η αναμέτρηση εξελιχθεί σε ψήφο διαμαρτυρίας;
Πιστεύω πως η ψήφος των πολιτών στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου θα είναι ψήφος στήριξης στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για έξοδο από την κρίση. Γιατί οι πολίτες γνωρίζουν ότι παραλάβαμε μια χώρα σε διάλυση, στα πρόθυρα της πτώχευσης και με καταρρακωμένη την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Κατανοούν επίσης ότι οι θυσίες στις οποίες υποβαλλόμαστε είναι για την επιβίωση της χώρας μέσα σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και οι αποφάσεις ακόμη δυσκολότερες, ειδικά για το κόμμα μας που άλλα ήθελε να εφαρμόσει. Όταν όμως διακυβεύεται το μέλλον της χώρας δεν έχεις άλλη επιλογή. Προτάσσεις το μείζον.

Ποιοι είναι οι δικοί σας πολιτικοί στόχοι και το όραμα που θέλετε να κάνετε πράξη για τα Δωδεκάνησα;
Τα Δωδεκάνησα, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, στη συνολική προσπάθεια της χώρας μας για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση.
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του κράτους. Πρακτικά βέβαια αυτό δεν είναι τόσο απλό, αφού ακριβώς λόγω της κρίσης δεν μπορούμε να διαθέσουμε τους αναγκαίους πόρους. Όμως το παλεύουμε γιατί οι σύγχρονες υπηρεσίες και υποδομές είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και μάλιστα της ισόρροπης ανάπτυξης των νησιών μας, που είναι και ο μεγάλος μας στόχος. Επομένως εξασφάλιση σύγχρονων υποδομών και υπηρεσιών για όλα τα νησιά προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη που θα προσφέρει την ευημερία των νησιών. Οι συγκοινωνίες και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας είναι εκ των ουκ άνευ. Αυτοί είναι οι στόχοι μου και προς αυτή την κατεύθυνση αγωνίζομαι και εγώ.

Είστε επίσης γνώστης θεμάτων που άπτονται της οικονομίας. Αισιοδοξείτε πως η επιβολή φόρων στην οποία προχωρά η κυβέρνηση θα έχει αποτέλεσμα σε ότι αφορά την αύξηση των εσόδων της;
Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι ο φόρος τρώει τον φόρο. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερους φόρους επιβάλλεις τόσο μεγαλώνει η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. Αυτό έμαθα, αυτό έλεγα και αυτό θα λέω. Αυτό βέβαια το γνωρίζουν και τα οικονομικά επιτελεία της Κυβέρνησης. Ίσως υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες να επεβλήθη έξωθεν η λύση, ως σανίδα σωτηρίας, μιας και η αξιοπιστία μας είχε παντελώς χαθεί. Αυτό που έπρεπε όμως να γίνει, από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης της Χώρας, ήταν να οργανωθούν οι οικονομικές υπηρεσίες και να καταστούν αξιόμαχες, για την είσπραξη των διαφυγόντων εσόδων του Κράτους. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και έτσι και σήμερα ακόμη, 1 χρόνο μετά, οι περισσότερες εφορίες της Αθήνας π.χ. είναι χωρίς προϊσταμένους και τα έσοδα υπολείπονται σημαντικά του στόχου. Ας ελπίσουμε ότι εν ευθέτω χρόνω θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στην Κυβέρνηση να μειώσει τους εμμέσους φόρους, που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τον τουρισμό που αφορά άμεσα τα Δωδεκάνησα, όπως άλλωστε πολύ σωστά έκανε ήδη για τα κέρδη που επαναεπενδύονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: