Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ και στο βάθος εκλογές…

Του Γιώργου Κασσάρα

Εν μέσω του θέρους και προκειμένου η κυβέρνηση να μας αποδείξει ότι δουλεύει, ανακοινώνει καθημερινά και κάποια μέτρα ή παροχές κατά περίπτωση. Έτσι χωρίς πρόγραμμα, ή έστω τον στοιχειώδη σχεδιασμό, πρόχειρα και αποσπασματικά. Την ίδια ώρα τα οικονομικά δεδομένα, όπως καταγράφονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους διεθνείς οργανισμούς, είναι δραματικά για την ελληνική οικονομία. Τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται εκτός ελέγχου. Τα έσοδα καταρρέουν. Οι δαπάνες αυξάνονται συνεχώς. Το έλλειμμα εκτοξεύεται σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών. Η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού έφτασε τον Ιούνιο στα 17,8 δις ευρώ, δηλαδή στο 7,2% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης το έλλειμμα για όλο το 2009 θα έφτανε μόλις στα 14,2 δις ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο δηλαδή έχουμε ήδη ξεπεράσει το ετήσιο έλλειμμα που είχαν προβλέψει, κατά 3,6 δις ευρώ.

Τα δημόσια έσοδα παρά τα πολλαπλά μέτρα, περαίωση εκκρεμών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, εκκαθάριση φόρου εισοδήματος, ΕΤΑΚ, έκτατη εισφορά κ.α., κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Η κυβέρνηση, στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στις Βρυξέλλες, προέβλεπε αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 14,7%!

Οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται κατά 20%, ενώ η πρόβλεψη της κυβέρνησης στο ίδιο πρόγραμμα, ήταν για αύξηση 9,8%. Και θυμόμαστε βέβαια το νοικοκύρεμα που έταζε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός και την εξεύρεση 10 δις ετησίως από τον περιορισμό και μόνο της σπατάλης. Όπως επίσης και την εξεύρεση εσόδων από την περιβόητη πάταξη της φοροδιαφυγής (σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ η παραοικονομία στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη μεταξύ των χωρών-μελών και φτάνει στο 25% του ΑΕΠ).

Ο δανεισμός του κράτους, αναπόφευκτο αποτέλεσμα της προαναφερόμενης δημοσιονομικής πολιτικής, άγγιξε τα 60 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009, ξεπερνώντας κατά πολύ την ετήσια πρόβλεψη.

Το δημόσιο χρέος μετά από όλα αυτά φαίνεται, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, να ανέρχεται στο 108,5% του ΑΕΠ.

Όλα τα είχε η Μαριορή η έκθεση του ΔΝΤ της έλειπε…

Δεν μας έφθαναν όλα αυτά, ήλθε και η έκθεση Ιουλίου του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία με 34 προτάσεις – σοκ. Προτάσεις για άγρια και σκληρή λιτότητα στους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Τι να πρωτοπεί κανείς. Θλιβερό παράδειγμα η προτροπή για περικοπή δώρων και επιδομάτων στους ήδη πενιχρούς μισθούς και συντάξεις, η αύξηση του ΦΠΑ και η κατάργηση απαλλαγών, η αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και άλλα που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε μήπως τους ενοχλούμε που εξακολουθούμε να αναπνέουμε. Ή μήπως νομίζουν ότι αν μας τρομοκρατήσουν μπορεί να αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα επαχθέστερα μέτρα για να σωθούμε;

Η κυβέρνηση πάντως αδιάφορη ή ανίκανη να αντιμετωπίσει όλα αυτά, που η ίδια με την αδιέξοδη πολιτική της δημιούργησε, συνεχίζει να ακροβατεί μεταξύ μαστιγίου και καρότου, την μια ημέρα με εισπρακτικά μέτρα, την άλλη με παροχές επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα, με μόνο στόχο την βελτίωση των δημοσκοπικών της επιδόσεων.

Ο Πρωθυπουργός έχοντας στραμμένο το βλέμμα στη ΔΕΘ, ελπίζει ότι θα καταφέρει να αντιστρέψει τις δημοσκοπήσεις υπέρ του, με τις συνήθεις εξαγγελίες και με την ταυτόχρονη καταγγελία του ΠΑΣΟΚ ότι οδηγεί δήθεν αντιθεσμικά τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ελπίζει και στοχεύει η ανάκαμψη να ξεκινήσει από τον ίδιο χώρο που άρχισε προ έτους η πτώση του κόμματός του. Αυτό δεν είναι κακό, αφού η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Ο λαός όμως δεν αντέχει άλλο τους πειραματισμούς τους. Η χώρα έχει περιέλθει σε βαθιά κρίση και απαιτείται επειγόντως συγκεκριμένο και άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ είχαμε από καιρό παρουσιάσει τις εκτιμήσεις μας για την πορεία της οικονομίας. Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν προαναγγέλλουμε ότι θα κάνουμε θαύματα από την μια ημέρα στην άλλη. Εκείνο όμως για το οποίο δεσμευόμαστε είναι ότι θα εφαρμόσουμε συγκροτημένο, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας.

Είμαστε αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι και σε καμία περίπτωση δεν θα ακολουθήσουμε το «βλέποντας και κάνοντας» της Ν.Δ..

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Η Δράσις" της Ρόδου τη Δευτέρα 10/08/2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: