Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Το μήνυμα δεν παρελήφθη

Παρόλο που η πολιτική της κυβέρνησης καταδικάστηκε στις εκλογές, συνεχίζουν να προκαλούν, σαν να μη συνέβη τίποτα, επιβάλλοντας καινούργιους φόρους και απομυζώντας από την αγορά και το τελευταίο ευρώ.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΣΑΡΑ

Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στην καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στα διαδοχικά λάθη της , από την περιβόητη "απογραφή",τη διάλυση ουσιαστικά των ελεγκτικών υπηρεσιών, τις παλινωδίες στις διάφορες αποφάσεις της, την έλλειψη συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και στρατηγικής κ.α., που οδήγησαν στην κατάρρευση των εσόδων του Κράτους, τον υπέρμετρο δανεισμό, την εκτίναξη της ανεργίας, των ελλειμμάτων και του Δημοσίου Χρέους και που έφεραν τη χώρα ανοχύρωτη μπροστά στη διεθνή οικονομική κρίση.

Και σήμερα, παρόλο που στις προ είκοσι μόλις ημερών εκλογές, οι πολίτες με την ψήφο τους καταδίκασαν την πολιτική τους, αφαιρώντας τους έτσι στην ουσία κάθε μανδύα πολιτικής νομιμοποίησης λήψης σκληρών μέτρων, βλέπουμε να μην πτοούνται και να συνεχίζουν την ίδια καταστροφική πολιτική, σαν να μη συνέβη τίποτε. Το μήνυμα εστάλη αλλά προφανώς δεν παρελήφθη.

Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, ακολουθούν την πεπατημένη πολιτική της Ν.Δ.. Επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τους αδυνάτους και ‘χαϊδεύουν’ τους έχοντες, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι αυτή η Κυβέρνηση ούτε έχει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να εφαρμόσει άλλη πολιτική.

Επιπλέον, όπως και όλα τα προηγούμενα έτσι και αυτά τα μέτρα θα είναι αναποτελεσματικά, αφού τα περισσότερα βασίζονται σε έκτακτες εισφορές, στην φορολόγηση των ανήμπορων και χειμαζομένων λαϊκών στρωμάτων ή στην αμφίβολη τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Οπότε πρέπει να θεωρείται σίγουρη και αναπόφευκτη η επιβολή δεύτερου πακέτου το φθινόπωρο.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ενθαρρύνει με ουσιαστικά μέτρα την ανάπτυξη και τις επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα παράγουν πλούτο, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, επιλέγει με περισσή προχειρότητα τον εύκολο δρόμο που οδηγεί στην περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων και στο στέγνωμα παντελώς της αγοράς από ρευστό.

Αντί να ενισχύσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση, τους αφαιρεί κάθε δυνατότητα επιβίωσης και τις σπρώχνει ακόμα πιο βαθιά στην απελπισία.

Αντί να περιορίσει τη σπατάλη της κυβέρνησης και τους υπέρογκους μισθούς των "γαλάζιων golden boys", φορολογεί το καρτοκινητό του φοιτητή και των συνταξιούχων.

Και βέβαια, μετά από σχεδόν 6 χρόνια στην εξουσία, συνεχίζουν να λένε ότι και για αυτά τα μέτρα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Πότε άλλοτε όμως ανέλαβαν τις ευθύνες τους, για να το πράξουν και σήμερα;

Επί των ημερών τους κατέρρευσαν τα πάντα, οικονομία, υγεία, ασφάλεια, ακτοπλοΐα, παιδεία, γιγαντώθηκε η διαφθορά, τα σκάνδαλα και η αδιαφάνεια και αυτοί συνεχίζουν να γαντζώνονται στην εξουσία για να ολοκληρώσουν τις "δουλειές" τους.

Η χώρα όμως ούτε αντέχει, ούτε τους αντέχει άλλο.

Έχει ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου από την κρίση, που μόνο μια νέα Κυβέρνηση, ένας νέος Πρωθυπουργός, το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, μπορούν να εγγυηθούν.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Πρόοδος" της Ρόδου την Κυριακή 28.6.2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: