Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Στήριγμα για τα Δωδεκάνησα

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
 &
 Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΟΡΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 

Του Γιώργου Κασσάρα

Ιδιαίτερης αξίας για το Νομό Δωδεκανήσου είναι τα 12 άμεσα μέτρα κυβερνητικής πολιτικής για τον  τουρισμό, που εξήγγειλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιας και η Οικονομία των νησιών μας, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στηρίζεται στον τουρισμό. Οι προτάσεις αυτές δημιουργούν ένα ουσιαστικό πλέγμα προστασίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους του χώρου και ταυτόχρονα ικανοποιούν χρόνια αιτήματά τους.   

Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Τη  μείωση κατά 50% των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια, που θα ανοίξει το δρόμο για πολύ περισσότερες  αφίξεις στα αεροδρόμιά μας. 
Τη μείωση των ακτοπλοϊκών ναύλων, που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες προτάσεις  του ΠΑΣΟΚ για την επίλυση του ακτοπλοϊκού προβλήματος, θα ανοίξει το δρόμο σε πολλούς τουρίστες, κυρίως Έλληνες, για να επισκεφθούν τα νησιά μας. 
● Επίσης τις οικονομικές προτάσεις για πάγωμα των δανείων, μέχρι τον Ιούλιο του 2010, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις, τον τριπλασιασμό  του ποσού του ΤΕΜΠΜΕ και τη μείωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων, την κατάργηση του ΕΤΑΚ, την αναστολή καταβολής  της εισφοράς  του Ν. 128/75 καθώς και την εξέταση μείωσης του ΦΠΑ, που θα  δώσουν μια  μεγάλη ανάσα στις τουριστικές επιχειρήσεις. 
● Την αύξηση των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού σε 500.000 από 380.000 και την επέκταση κατά 2 ημέρες των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό, που θα βοηθήσουν στην έναρξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα, όπως και την ενίσχυση του εισαγόμενου φοιτητικού και μαθητικού τουρισμού, που θα τονώσουν συνολικά την αγορά και τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων της φιλοξενίας. 
● Εξάλλου με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, το πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας και την αναστολή της πρόβλεψης των 50 ενσήμων σε 100 για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, θα στηριχθούν περαιτέρω οι μισθωτοί των τουριστικών κλάδων.    

Εάν μάλιστα αυτά τα μέτρα εμπλουτισθούν με πολιτική ανοίγματος και προσέγγισης νέων αγορών και μάλιστα της πλησιόχωρης Τουρκίας, μιας μεγάλης αγοράς, τότε πράγματι η οικονομική κρίση θα μας προσπεράσει χωρίς να πλήξει καίρια την τουριστική μας βιομηχανία και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των νησιών μας. Γιατί  είναι αλήθεια ότι στα απέναντι παράλια υπάρχουν πολλοί οικονομικά ευκατάστατοι, που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τα νησιά μας. Η ταλαιπωρία όμως της έκδοσης βίζας λειτουργεί αποτρεπτικά. 

Είναι γνωστά τα προβλήματα, αφού η Τουρκία είναι εκτός Συνθήκης Σένγκεν. Βέβαια εφέτος τα προβλήματα με τη βίζα, λόγω ενίσχυσης του Προξενείου με προσωπικό, ήταν λιγότερα και μπράβο γι’ αυτό στο ΥΠΕΞ. Όμως αυτό δεν αρκεί, αφού για να ταξιδεύσει ένας Τούρκος προς την Ελλάδα απαιτείται να πάει στη Σμύρνη για να υποβάλει πλήθος  δικαιολογητικών και μετά από μια εβδομάδα να ξαναπάει για να πάρει τη βίζα, που είναι μιας χρήσης. Αν μετά από λίγες ημέρες θέλει να ξαναρθεί, θα υποστεί την ίδια διαδικασία-ταλαιπωρία.  

Απαιτούνται επομένως θαρραλέα μέτρα  και αναβάθμιση του Προξενείου της Σμύρνης, με λειτουργία εάν είναι δυνατόν και Υποπροξενείου και όπου είναι απαραίτητο, διαπραγματεύσεις, με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Συνθήκη Σένγκεν, για θέσπιση μέτρων  όπως η ημερήσια βίζα, η πολλαπλών επισκέψεων ή η ομαδική βίζα, όπως ως γνωστό ισχύει για πολίτες άλλων χωρών (Ρωσία, Κίνα).   

Τέλος, η  παρουσίαση της δέσμης των προτάσεων του  ΠΑΣΟΚ από τον ίδιο τον Πρόεδρό μας   Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία των εμπλεκομένων φορέων,  καταδεικνύει τη σημασία που δίνει το κόμμα μας στον τουρισμό.   

Είναι και αυτό μια απόδειξη για τον τρόπο που θέλει να  πορευθεί το ΠΑΣΟΚ, ως αυριανή κυβέρνηση. Μαζί με το λαό και όχι απέναντι. Με πραγματική συναίνεση στα έργα και όχι με επίπλαστη στα λόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: