Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και αύξησαν το δημόσιο χρέος και σπατάλησαν τα δάνεια

Η εξέλιξη του δημοσίου χρέους την εικοσαετία 1988-2008

Το χειρότερο είναι η κατασπατάληση  των δανείων

Μια αυτονόητη παραδοχή που αφορά στο δημόσιο χρέος  είναι ότι κανένας πολίτης αλλά και κανένας πολιτικός δεν είναι ευτυχής για την ύπαρξή του. Είναι βέβαιο ότι όλοι θα επιθυμούσαμε να είμαστε ως χώρα τόσο πλούσια, ανεπτυγμένη και αυτάρκης ώστε να δανείζουμε εμείς και όχι να δανειζόμαστε.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Όπως δανείζονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, έτσι δανείζονται και τα κράτη. Αναγκαίο κακό λοιπόν και για τη χώρα μας ο δανεισμός. Το θέμα βέβαια είναι πρώτον πώς δανειζόμαστε κάθε φορά, ποιες είναι δηλαδή  οι εκάστοτε βασικές παράμετροι των δανείων όπως το ύψος, οι όροι δανεισμού, η διάρκεια αποπληρωμής και δεύτερον πώς χρησιμοποιούμε το προϊόν του δανείου, αν δηλαδή το σπαταλάμε σε καταναλωτικές δαπάνες ή αν χρηματοδοτούμε σοβαρές επενδύσεις που οδηγούν τη χώρα στην ανάπτυξη η οποία βαίνει προς όφελος των πολιτών. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο έχουν πολύ μεγάλη σημασία για κάθε πολίτη, αφού τα δάνεια τελικά από την τσέπη του καθενός από εμάς θα ξεχρεωθούν.

Επειδή λοιπόν όλοι οι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό, η κυβέρνηση πιστή και εδώ στο δόγμα της “ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ″, καλλιεργεί  με συστηματική προπαγάνδα το μύθο ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τριπλασίασαν το δημόσιο χρέος  και υποθήκευσαν την οικονομία της χώρας.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και κυρίως για τις μελλοντικές επιλογές μας και όχι για λόγους μικροκομματικής αντιπαράθεσης, καλό είναι να γνωρίζουμε πως έχουν διαχειριστεί τα τελευταία 20 χρόνια τα δύο κόμματα το δημόσιο χρέος και γενικότερα τα δημόσια οικονομικά. Πολλά γράφονται και πολύ περισσότερα λέγονται, με δυσνόητη  ορολογία με σκοπό να συσκοτίσουν και όχι να φωτίσουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό παραθέτουμε  με απλά λόγια βασικά δεδομένα που αποδεικνύουν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Κατ’ αρχήν και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους,  πρέπει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία 20 χρόνια 1989– 2009, έχει από 10 χρόνια διακυβέρνησης το κάθε κόμμα. Η  Ν.Δ.  από 1989-1993 και 2004-2009 και το ΠΑΣΟΚ από 1994– 2004.

Την  τελευταία 20ετια το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 243,8 δις ευρώ και εξ αυτών τα 130,2 δηλαδή το 53,4% οφείλεται στη Ν.Δ.

Αναλυτικά:

Στις 31.12.1988, που στην ουσία αποχωρεί το ΠΑΣΟΚ, το  δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 15,8 δις ευρώ.

Στις 31.12.1993, που αποχωρεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 68,8 δις ευρώ. Δηλαδή η Ν.Δ. αυξάνει μέσα σε 5 χρόνια το δημόσιο χρέος κατά 53 δις ή 10,6 δις κατά μέσο όρο το χρόνο.

Στις 31.12.2003 παραδίδεται από το ΠΑΣΟΚ δημόσιο χρέος 182.4 δις ευρώ. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ αυξάνει το Δ.Χ. σε 10 χρόνια κατά 113,6 δις ή 11,4 δις κατά μέσο όρο το χρόνο.

Στις 31.12.2008 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό το δημόσιο χρέος ανήλθε  στα 259,6 δις.. Δηλαδή  η Ν.Δ. αυξάνει το Δ.Χ. μέσα σε 5 χρόνια κατά 77,2δις ευρώ ή κατά 15,4 δις κατά μέσο όρο το χρόνο.

Δηλαδή 4 δις επιπλέον κατ’ έτος από την 10ετία του ΠΑΣΟΚ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι την τελευταία 20ετία που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κυβέρνησαν από 10 χρόνια δημιουργήθηκε το 94% του συνολικού δημόσιου χρέους της κεντρικής κυβέρνησης (243,8 δις ευρώ), το 53,4 του οποίου (130,2 δις ευρώ) δημιουργήθηκε τη δεκαετία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και το 46,6% (113,6 δις ευρώ), τη δεκαετία του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή είναι η αλήθεια που σκοπίμως παραποιείται από τα στελέχη της Ν.Δ., τα οποία ξεχνούν ότι είναι κυβέρνηση 5 χρόνια τώρα και ότι ήταν κυβέρνηση και στις αρχές του 1990.

Όπως ξεχνούν και την  αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι το ΠΑΣΟΚ αξιοποιώντας και τα δάνεια, άλλαξε τη μορφή της Ελλάδας με τα μεγάλα έργα, πέτυχε την είσοδο της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ, που αποδείχθηκε σωτήρια στην παρούσα οικονομική κρίση, ανέλαβε και προετοίμασε Ολυμπιακούς Αγώνες που ανέδειξαν διεθνώς τη χώρα.

Και μετά από αυτά εύλογα τίθεται το ερώτημα, πώς διαχειρίστηκε  η Ν.Δ. το δανεισμό της χώρας;

Μήπως στήριξε την ανάπτυξη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την Παιδεία, το Ασφαλιστικό Σύστημα ή τις κοινωνικές παροχές που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ασθενέστερων τάξεων και προάγουν την κοινωνική συνοχή;

Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά και γι’ αυτό σήμερα είμαστε, εκτός όλων των άλλων, απροετοίμαστοι και ανοχύρωτοι στην παγκόσμια οικονομική κρίση που ήδη πλήττει και την Ελλάδα.

Τη λύση όμως  θα τη δώσει και σε αυτήν την συγκυρία ο λαός που όταν κληθεί, θα επιλέξει να πορευθεί για άλλη μια φορά με το ΠΑΣΟΚ, τη μόνη αξιόπιστη κυβερνητική δύναμη του τόπου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Πρόοδος" την Τρίτη 17.02.2009. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: