Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Τα νησιά χρειάζονται στήριξη για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

Σύμη 16 Νοεμβρίου 2008

Το ζει όποιος μένει ή ταξιδεύει στα ακριτικά νησιά μας, το Αγαθονήσι, την Πάτμο, τη Λέρο, τη Σύμη. Όπως βέβαια και στο κέντρο της Αθήνας, το Λιμάνι της Πάτρας και αλλού. Φαίνεται πως η Πολιτεία, το Κράτος και μέσω αυτών η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ‘’μένουν εδώ’’.

Επειδή όμως αρκετοί ταξιδεύουν, σίγουρα τους είναι γνώριμη η εικόνα, παραδείγματος χάριν, του Αστυνομικού Τμήματος στη μαγευτική είσοδο του λιμανιού του όμορφου νησιού της Σύμης. Εικόνες τριτοκοσμικού γκέτο, που προσβάλλουν όλους μας αλλά και υπονομεύουν την ποιότητα ζωής των νησιωτών μας.

Στο μπαλκόνι στοιβαγμένοι τριάντα- σαράντα, πολλές φορές και περισσότεροι, λαθρομετανάστες. Νέοι, γυναίκες, ακόμα και μικρά παιδιά. Κορμιά κουρασμένα, ψυχές πληγωμένες, μάτια κατεβασμένα, ματάκια τρομαγμένα, περίεργα.

Τυλιγμένοι με βρώμικες κουβέρτες, με την τουαλέτα βουλωμένη, με τις μύγες να σπάνε τη μοναξιά, εκτεθειμένοι στη ζέστη και το κρύο. Με διατροφή 5 ½ ευρώ ημερησίως και βέβαια χωρίς τον αναγκαίο ιατρικό έλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους.

Η Πολιτεία απούσα, χωρίς ένα στοιχειώδες σχέδιο που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένη δράση, από την καλύτερη φρούρηση των διάτρητων θαλάσσιων συνόρων μας και την παραδειγματική τιμωρία των δουλεμπόρων, μέχρι την οργανωμένη φιλοξενία των λαθρομεταναστών σε συγκεκριμένους χώρους και την κινητοποίηση των αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε., στην οποία οφείλουμε να το κάνουμε κεντρικό ζήτημα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της αυτό το τεράστιο και δυσανάλογο για τον πληθυσμό της βάρος, όταν ο μέσος όρος των μεταναστών, σε σχέση με το γηγενή πληθυσμό, στην Ευρώπη είναι 3,8%, ενώ στην Ελλάδα πρέπει να ξεπερνά ήδη το 12-15%. Ούτε αντιμετωπίζεται το πρόβλημα φιλανθρωπικά. Αν και οι κάτοικοι των νησιών και οι λιγοστοί δημόσιοι λειτουργοί κάνουν ότι μπορούν, ο όγκος των λαθρομεταναστών είναι τόσος που δεν αντιμετωπίζεται με καλές προθέσεις. Χρειάζονται οργάνωση, πόροι, χώροι και προσωπικό. Το κράτος πρέπει επιτέλους να κινητοποιηθεί δεν είναι δυνατόν τα νησιά μας, ο καθρέφτης της χώρας μας, να αφήνονται στην τύχη τους.

Δεν μπορεί να μην υποστηρίζονται οι Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως το Αστυνομικό Τμήμα της Σύμης. Απαράδεκτο, ακατάλληλο, εγκαταλελειμμένο το γραφείο του «Διοικητή»,του «Αστυνόμου Υπηρεσίας», ο «Χώρος Υποδοχής». Άραγε πόσο να κοστίζει η ανακαίνιση αυτού του πάλαι ποτέ κτιρίου κοσμήματος στην είσοδο του λιμανιού; Δεν την αντέχει κανένας προϋπολογισμός;

Και την όλη εγκατάλειψη συμπληρώνει η υποστελέχωσή του. Μόλις οκτώ αστυνομικοί, αντί για δέκα έξι που προβλέπει η οργανική του σύνθεση. Δηλαδή μόλις δύο αστυνομικοί σε κάθε βάρδια; Τι να πρωτοκάνουν; Πώς να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες; Τι υπηρεσίες να προσφέρουν στους ντόπιους; Πώς να αστυνομεύσουν-προστατεύσουν το νησί;

Ντροπή για όλους τους Κυβερνώντες. Ντροπή αρμόδιε κύριε Υπουργέ Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.

Καλές οι επισκέψεις σας στα νησιά και τα λόγια, αλλά τα νησιά χρειάζονται έργα. Γιατί εκθέτετε τα αστυνομικά όργανα ,στερώντας τους τη δυνατότητα να επιτελέσουν το καθήκον τους; Γιατί δυσκολεύετε τη ζωή των υπερήφανων Συμιακών και των επισκεπτών τους;

Και τέλος μια και έφθασε ο χειμώνας, βγάλτε από τις αποθήκες του Υπουργείου Εσωτερικών ένα λυόμενο και στείλτε το στη Σύμη. Κάπου θα το τοποθετήσει ο Δήμος. Είναι προτιμότερο, για όλους, από το μπαλκόνι του Αστυνομικού Τμήματος στην είσοδο του λιμανιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: