Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Συνέντευξη του Γιώργου Κασσάρα στο Βασίλη Νικολή για τη δικτυακή εφημερίδα GR News

Κύριε Κασσάρα, μετά το ΠΑΣΟΚ η Κοινωνική Συμφωνία, με ποιες προσδοκίες και στόχους ξεκινάτε;

Κύριε Νικολή, είναι βέβαιον ότι ένα καινούργιο ξεκίνημα με ένα νέο πολιτικό φορέα, δημιουργεί οπωσδήποτε προσδοκίες. Εμείς στην Κοινωνική Συμφωνία, χωρίς να διαγράφουμε το παρελθόν μας στο ΠΑΣΟΚ, θέτουμε νέους στόχους που θεωρούμε ότι είναι εφικτοί. Δεν πιστεύουμε στους μονόδρομους. Αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε ξανά το κράτος πρόνοιας και την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες που τα δύο μεγάλα κόμματα εφαρμόζουν, υποταγμένα στις διαταγές των δανειστών, οδηγούν το λαό στο περιθώριο και στην κοινωνική αποσάθρωση.

Μπορούμε οι Έλληνες να κάνουμε ένα Εθνικό Σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αυτός είναι ο κυρίαρχος στόχος μας αυτή τη στιγμή πριν από οτιδήποτε άλλο.

Κοινωνική Συμφωνία για πολλούς φέρνει στη θύμηση το κοινωνικό συμβόλαιο που είχε εισαγάγει για πρώτη φορά ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Πράγματι, παραπέμπει υπό μίαν έννοια στο κοινωνικό συμβόλαιο, γιατί και τα δύο αναφέρονται στη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας. Όλοι καθημερινά διαπιστώνουμε ότι χωρίς την κοινωνική συναίνεση δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Βλέπουμε πράγματα που αποφασίζονται ερήμην του λαού να μην προχωρούν, να ακυρώνονται. Κοινωνική συμφωνία λοιπόν, κοινή προσπάθεια και συστράτευση όλων για να βγούμε από την κρίση.

Με την Κοινωνική Συμφωνία επιστρέφετε στις αξίες και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ του 1974;

Οι αξίες είναι αναλλοίωτες και διαχρονικές, οι θέσεις διαμορφώνονται ανάλογα με τις συνθήκες και τα προβλήματα της εποχής μας. Μέσα σε αυτόν τον νεοφιλελεύθερο καταιγισμό, καλό είναι και κάποιοι να θυμούνται τις αξίες, τις ιδέες και τα οράματα με τα οποία ξεκινήσαμε και στα οποία κυρίως πίστεψε και ακούμπησε η μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Κατεβαίνετε στις εκλογές για να εισπράξετε ψήφο διαμαρτυρίας;

Κατηγορηματικά όχι. Διεκδικούμε την θετική ψήφο των πολιτών για τις θέσεις και το πρόγραμμά μας.

Εξάλλου πιστεύω ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα εισπράττουν την αρνητική ψήφο των πολιτών, γιατί ενώ δεν τους προσφέρουν διέξοδο από την κρίση, τους βυθίζουν όλο και πιο βαθιά στη φτώχια. Δηλαδή οι πολίτες δεν διαμαρτύρονται απλώς, αλλά καταψηφίζουν τις αντιλαϊκές θέσεις τους.

Αν και η ημερομηνία των επικείμενων εκλογών είναι ακόμα άγνωστη ουσιαστικά βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Πολλοί διερωτώνται αν οι υποψήφιοι θα τολμήσουν να βγούνε στο δρόμο αυτή τη φορά; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι;

Θεωρώ ότι για τους περισσότερους είναι δύσκολο, γιατί υπάρχει διάχυτη μια δυσαρέσκεια για όλους τους πολιτικούς. Προσωπικά δεν έχω σταματήσει να περπατάω στους δρόμους. Και βέβαια θα συνεχίσω και στην προεκλογική περίοδο, όπως πάντοτε, με σεβασμό στον άνθρωπο και στην αντίθετη άποψη. Εξάλλου νοιώθω ότι είμαι ένας από αυτούς, ότι έχω πολλά να συζητήσω μαζί τους και ότι μπορώ να τους κοιτάζω στα μάτια.

Πού βάζετε τον πήχη του εκλογικού αποτελέσματος;

Δεν συνηθίζω να βάζω πήχεις. Αγωνίζομαι συνέχεια για το καλύτερο και επιδιώκω όπως ο καθένας που προσπαθεί, να πετύχω. Εργάζομαι πάντα συλλογικά με φίλους και συνεργάτες και απολαμβάνω τον αγώνα και τη διαδρομή. Αυτό εξάλλου δεν είναι η ζωή; Ένας διαρκής αγώνας, που αν τον κάνεις παρέα με φίλους και αγαπημένους, γίνεται όμορφος.

Η Κοινωνική Συμφωνία έχει ως έμβλημα δυο ιστιοπλοϊκά πανιά (γαλάζιο και κίτρινο) που παραπέμπει στη θάλασσα, το νησιωτικό χώρο. Τι θέση θα έχουν τα νησιά μας στα προγράμματα του κόμματος σας;

Αν δείτε καλύτερα είναι δυο πανιά στις αποχρώσεις του πράσινου. Όσο για τα νησιά μας έχουν πρωτεύοντα ρόλο, γιατί όλοι στην Κοινωνική Συμφωνία κατανοούν την αξία τους σε εθνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο. Όλοι, και με την δική μου διαρκή ενημέρωση, γνωρίζουν τα πάντα για τα νησιά και αναγνωρίζουν ότι χωρίς τα νησιά, χωρίς το Αιγαίο δεν υπάρχει Ελλάδα. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι βασικές προτεραιότητες των νησιών, συμπεριλήφθηκαν στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος μας, παρόλο που αυτά τα κείμενα είναι συνήθως σύντομα και δεν περιέχουν εξειδικευμένες θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: