Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Σε αυτές τις εκλογές το παιχνίδι αλλάζει

Γράφει ο Γιώργος Κασσάρας*


Υπ. βουλευτής με την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Οι επερχόμενες εκλογές δημιουργούν μια προσδοκία, μια προσμονή για το τι θα φέρει η επόμενη ημέρα, παρόλο που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ψυχολογική διάθεση όλων μας, λιγότερο ή περισσότερο.
Η προσδοκία δημιουργείται κατά κύριο λόγο, από το καινούργιο πολιτικό σκηνικό που έχει στηθεί λόγω της γέννησης των νέων κομμάτων, που προέκυψαν από τις αλλεπάλληλες διασπάσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, που κυριάρχησαν για σχεδόν 40 χρόνια στο πολιτικό σκηνικό.
Και ενώ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων, κάποιοι προέβλεπαν το τέλος του δικομματισμού και το κλείσιμο του κύκλου της μεταπολίτευσης, ο δικομματισμός με το άνοιγμα της κάλπης ξεπηδούσε ακμαιότερος ως να ήταν επτάψυχος, αφού μέχρι και τις τελευταίες εκλογές συγκέντρωνε ποσοστά που άγγιζαν το 80%.
Αυτό πιστεύω μέχρι την ώρα που εγκαταστάθηκε στη χώρα μας η τρόικα με τα διαδοχικά της μνημόνια και μέτρα. Έτσι ο,τι δεν κατάφεραν οι ενδοχώριοι πολέμιοι του δικομματισμού τόσα χρόνια, το κατάφερε όπως όλα δείχνουν, άμα τη εμφανίσει της, η τρόικα με τα μνημόνιά της.
Τα δυσβάσταχτα και αντιλαϊκά μέτρα σε συνδυασμό με τη συντηρητική στροφή του ΠΑΣΟΚ, δημιούργησαν φυγόκεντρες δυνάμεις και έτσι γεννήθηκαν τέσσερα νέα κόμματα, κατά τη διάρκεια αυτής της Βουλής. Τα κόμματα αυτά, μεταξύ των οποίων και η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ φαίνεται ότι συγκεντρώνουν ένα ποσοστό γύρω στο 25%, καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στον δικομματισμό.
Έτσι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι σε αυτές τις εκλογές το παιχνίδι αλλάζει. Η αλαζονεία των δύο παικτών, με τους ανόητους διαπληκτισμούς τους όπως π.χ. αυτούς που παρακολουθούμε τελευταία για το αν θα γίνει ντιμπέιτ ή όχι, ενώ η χώρα βουλιάζει, θα τελειώσει.
Θα αναγκαστούν τα δύο μεγάλα κόμματα που ευθύνονται για πολλά από τα δεινά της χώρας, να ξεπεζέψουν επιτέλους από το άλογο της αυτοδυναμίας και να αφουγκραστούν το λαό. Θα αναγκαστούν να κάνουν συνεργασίες. Θα ανοίξουν τα αυτιά τους σε πολλές και ωραίες νέες ιδέες, που τόσα χρόνια δεν θέλουν ούτε να ακούσουν και έτσι βήμα-βήμα κάτι καλό θα προκύψει για αυτήν την τάλαινα χώρα. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, της οποίας έχω την τιμή να είμαι υποψήφιος, έχει επεξεργασθεί ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και ανασυγκρότησης της χώρας. Είναι ανοικτή σε προτάσεις για προγραμματικές συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων, που θα βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την οδήγησαν οι δύο συνεταίροι της συγκυβέρνησης. 
*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΡΑΣΗ της Ρόδου τη Δευτέρα 30.4.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: