Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Δελτίο Τύπου | Παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Ρόδου έως την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ζητά ο Γ. Κασσάρας

© rhodes-hospital.gr

Ο βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012, με θέμα την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ρόδου, τόνισε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος έλλειψης προσωπικού στο Νοσοκομείο, δεδομένου ότι από τη μία πλευρά δεν γίνονται προσλήψεις, ενώ από την άλλη λήγουν οι συμβάσεις των εκεί εργαζομένων.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι δεν έχει νόημα η συνεχής συζήτηση του προβλήματος, αλλά η εύρεση έμπρακτης λύσης για την απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου της Ρόδου. Προτείνει δε την παράταση, μέσω της νόμιμης διαδικασίας, των συμβάσεων των εργαζομένων του νοσοκομείου, ώστε οι συμβασιούχοι (ΙΔΟΧ), μαζί με το επικουρικό προσωπικό, να δώσουν λύση στο πρόβλημα, έως την οριστική κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

Παραθέτουμε το απόσπασμα των πρακτικών της Βουλής με την ομιλία του Γ. Κασσάρα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

…………………………………………………………………………………………….

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κασσάρας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε.

Πραγματικά, εδώ είμαστε, όχι για να αντιπαραθέσουμε απλά αριθμούς, γιατί οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, αλλά οι πολίτες της Δωδεκανήσου, και όχι μόνο της Ρόδου, έχουν πρόβλημα.

Εγώ δεν μπορώ να αμφισβητήσω ένα κείμενο, ένα υπόμνημα που το υπογράφει ο παραιτηθείς Διοικητής, που η παραίτησή του δεν ξέρω αν έχει γίνει ακόμη, είπε ότι θα παραμείνει στη θέση του… Απ’ ό,τι μαθαίνω τώρα έγινε δεκτή. Και βεβαίως, το υπογράφουν και όλοι οι διευθυντές, όπως προαναφέρθηκε.

Εγώ θα πω, σε όσους συναδέλφους εδώ δεν το γνωρίζουν, ότι ευτύχησα να είμαι για 10 μήνες υποδιοικητής στην δεύτερη ΔΥΠΕ. Άρα, αντιμετώπισα το πρόβλημα και από τα μέσα, που λέμε.

Υπήρχε ένα «έγκλημα» κατά του νοσοκομείου, γιατί λειτούργησε το νέο μεγάλο νοσοκομείο για χρόνια, με τον παλαιό οργανισμό του μικρού (παλαιού) νοσοκομείου. Όταν αναλάβαμε, υπογράφηκε στις 8 Απριλίου ο νέος οργανισμός, δημοσιεύτηκε 23 Απριλίου του 2010, και στο μεταξύ, είχαν γίνει οι διορισμοί της 7Κ, και το νοσοκομείο δεν πήρε παρά μόνο τέσσερις προσλήψεις. ‘Ίσως θα μπορούσαν να πάρει 10, δεν έκαναν σωστά την αριθμητική.

Εμείς, λοιπόν, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, στις 27 Μαΐου σαν ΔΥΠΕ, με την κυρία Παπανικολάου και τον κ. Ζώτο, προτείναμε διορισμούς 60 μονίμων. Τότε είχαμε προσλήψεις 2600 σε όλη την Ελλάδα, η ΔΥΠΕ έπαιρνε 330, και δώσαμε 60 στο νοσοκομείο της Ρόδου. Αυτή η απόφασή μας, εγκρίθηκε από την διυπουργική που εγκρίνει τις προσλήψεις στις 9/12/2010. Άρα, νομίζω είναι ένα στοιχείο, που βεβαιώνει ότι το νοσοκομείο έχει ανάγκη από αυτόν τον κόσμο. Βεβαίως στη συνέχεια ήρθαν οι περιορισμοί από την οικονομική κατάσταση της χώρας, έξω αρχικά η υγεία, από το 1:5, στη συνέχεια περιέλαβε και την υγεία και πήγαμε στο 1:10, δεν έγινε κανένας διορισμός μόνιμου, έκτοτε, προσωπικού.

Και εμείς, τι κάναμε λοιπόν; Προσπαθήσαμε σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Κόκκινο τότε, τον διοικητή- είχαμε συγκρουστεί και με τον κ. Μαχαιρίδη, που υιοθετώ όσα είπε προηγουμένως- το ότι πράγματι έπρεπε να κινούμαστε στα όρια της νομιμότητας, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη φράση, για να μπορούμε πράγματι να διατηρούμε 86 ανθρώπους, 86 εργαζομένους, τους συμβασιούχους του 2011, που συμφωνεί και η ΔΥΠΕ, και το Υπουργείο, και το νοσοκομείο, ότι είναι απαραίτητοι. Σήμερα έχει λήξει η σύμβασή των 40 που ήταν από το ΑΣΕΠ ή ΙΔΟΧ. Οι επικουρικοί 16 ομοίως λήγουν, η προγραμματική σύμβαση, επίσης, άρα, μας λείπει αυτός ο αριθμός για να λειτουργήσει το νοσοκομείο της Ρόδου.

Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Και εάν δεν πούμε εδώ μόνο ένα πράγμα, πως θα το λύσουμε το ζήτημα, πάλι θα φύγουμε κάνοντας μια άλλη σύσκεψη σαν και αυτές που έχουμε κάνει κατ’ επανάληψη για να περιγράψουμε το πρόβλημα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κασσάρα, Τι προτείνετε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ: Για εμένα είναι η μοναδική αυτή τη στιγμή που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Λέω, λοιπόν, ότι η ΔΥΠΕ δεν έχει αρμοδιότητα να λύσει αυτό το ζήτημα και δεν θα το λύσει. Τόσο καιρό προσπαθούμε σχοινοβατώντας να δώσει λύσεις, αλλά να που και οι επίτροποι πια σταμάτησαν.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εκείνο που έχετε προτείνει ήδη το απάντησε ο υπουργός, οπότε καλό είναι να το ξανακούσει, γιατί απάντησε ότι το υπουργικό συμβούλιο για το 2012 δεν θα εγκρίνει καμία θέση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ: Αν δεν μπορούμε να βρούμε καμία λύση, όπως αυτή που βρέθηκε για τη βοήθεια στο σπίτι που παρατάθηκαν οι συμβάσεις, θα πρέπει να βγούμε να ομολογήσουμε ότι το πρόβλημα δεν το λύνουμε. Δεν υπάρχουν άλλες μεσοβέζικες λύσεις, ούτε κάποιος διοικητής θα μας λύσει το πρόβλημα, διότι πράγματι ήταν προσοντούχος και έντιμος και μείωσε τις δαπάνες και αύξησε τα έσοδα του νοσοκομείου, αλλά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα ούτε αυτός.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η πρόταση της ΔΥΠΕ που ο υπουργός είπε ότι για το 2012 δεν μπορεί να εισαχθεί στο υπουργικό συμβούλιο, για κανονικές θέσεις, για επικουρικούς όμως ισχύει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ: Κύριε πρόεδρε, να μας συγχωρήσουν οι συνάδελφοι βουλευτές, αλλά όλο αυτό το διάστημα δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αφήσουμε το νοσοκομείο, χωρίς 40, 50, 60, 70 για ένα μήνα ή δύο, μετά να λύνουμε το πρόβλημα με μπαλώματα, να ξοδεύουμε περισσότερα λεφτά για τα μπαλώματα, να πληρώνουμε περισσότερα λεφτά για διακομιδές. Πρέπει να βρούμε μια λύση, οι συμβασιούχοι να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την ώρα που θα γίνονται οι διορισμοί μονίμων. Αλλιώς, δεν λύνουμε το πρόβλημα, απλά θα συζητάμε κάθε φορά, θα τρώμε ξύλο εμείς κάτω και δεν θα βρίσκουμε διοικητές για να μπουν στη θέση αυτή. Θα ήθελα ακόμα να πω επίσης ότι με δύο-τρεις γιατρούς η Πάτμος και η Σύμη έχουν λύσει το πρόβλημά τους. Γιατί το καθυστερούμε; Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, είναι γνωστά αυτά στο υπουργείο.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όταν έχεις τέτοια προβλήματα και είσαι η διοίκηση, κ. Κασσάρα, τότε «σπας και μερικά αβγά». Αν είναι να κάνω οικονομία χωρίς να κάνω τη δουλειά μου, δεν τη θέλω αυτή την οικονομία. Λέω, λοιπόν, ως πληροφορία ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, αλλά όταν έχω ένα τέτοιο πρόβλημα ποτέ δεν οδηγούμαι να κλείσω χειρουργεία ή δομές. Όταν είναι τα στοιχεία με 58% πληρότητα, κάτι πρέπει να κάνω για να προσαρμοστώ σε αυτά που έχω.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ: Με νοσηλευτικό προσωπικό θα αφήσουμε τα χειρουργεία και θα αυξήσουμε την πληρότητα. Τεχνικά είναι χαμηλά η πληρότητα. Το θέμα είναι, ότι δεν μπορεί να λύνουμε το πρόβλημα κατόπιν εορτής κάθε φορά.

Αθήνα, 20.1.2012

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: