Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Δελτίο Τύπου | Να λειτουργήσει επειγόντως ο ΟΚΑΝΑ στο ακριτικό νησί της Καλύμνου ζητά ο Γιώργος Κασσάρας

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, την οποία συνυπέγραψαν και οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, κύριοι Νίκος Ζωίδης και Δημήτρης Κρεμαστινός, σχετικά με την ανάγκη άμεσης κάλυψης της θέσης ψυχιάτρου προκειμένου να λειτουργήσει ο ΟΚΑΝΑ Καλύμνου.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι ενώ είναι σε όλους γνωστό το μείζον πρόβλημα των ναρκωτικών στην Κάλυμνο και όλοι οι τοπικοί φορείς έχουν ήδη πράξει το καθήκον τους, το κατεξοχήν αρμόδιο κεντρικό κράτος, δηλαδή το Υπουργείο και η ΔΥΠΕ, αδρανούν και ο ΟΚΑΝΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης ψυχιάτρου.

Παρατίθεται το κείμενο της ερώτησης, όπως κατατέθηκε στη Βουλή

………………………………………………………………………………………………………

Αθήνα, 12.1.2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

κ. Ανδρέα Λοβέρδο

ΘΕΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΚΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Προ δεκαμήνου περίπου, εξαγγέλθηκε στην Κάλυμνο, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Δημήτρη Κρεμαστινό,και την Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη, παρουσία των φορέων του νησιού και του βουλευτή Δωδεκανήσου - μέλους της ίδιας Επιτροπής, Γιώργου Κασσάρα, η λειτουργία ΟΚΑΝΑ Καλύμνου, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ιδιαίτερα οξυμένο στο νησί με αποτέλεσμα να αποτελεί κοινωνική μάστιγα πλέον.

Οι μικροκλοπές και οι ξυλοδαρμοί ηλικιωμένων τις νύχτες, για 20 ευρώ, είναι πια σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Μέχρι σήμερα όμως, παρά τις καλές προθέσεις και την αναγνώριση του προβλήματος, ουσιαστικά ουδέν έχει γίνει, διότι η Πολιτεία, δηλαδή το Υπουργείο και η ΔΥΠΕ, αδυνατούν να διαθέσουν ένα ψυχίατρο.

Οι τοπικοί φορείς έπραξαν το καθήκον τους, δεδομένου ότι:

- Το ΒΟΥΒΑΛΕΙΟ Νοσοκομείο-Κ.Υ. Καλύμνου, παρά την υποστελέχωσή του, διαθέτει ψυχολόγο, νοσηλεύτρια και το οίκημα στον προαύλιο χώρο του.

- Ο ΟΚΑΝΑ αναλαμβάνει την ανακαίνιση-διαμόρφωση του οικήματος και την απαιτούμενη εκπαίδευση του στελεχιακού δυναμικού.

- Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου–Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου διαθέτει την κοινωνική λειτουργό της και,

- Ομοίως, η Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου, Λέρου και Αστυπάλαιας, τη δική της κοινωνική λειτουργό.

-Τέλος, ο Δήμος παρέχει γραμματειακή υποστήριξη.

Υπήρξε ανταπόκριση λοιπόν από όλους, πλην του κατ΄εξοχήν αρμόδιου και υπεύθυνου, δηλαδή του Κεντρικού Κράτους.

Για να λειτουργήσει όμως ο ΟΚΑΝΑ στην Κάλυμνο, απαιτείται η ύπαρξη ψυχιάτρου έστω και με τρίμηνη απόσπαση, από οποιαδήποτε υπηρεσία, ώστε όλοι οι προαναφερόμενοι να εκπαιδευθούν από τον ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα (με δαπάνες του ΟΚΑΝΑ) και εντός μηνός να λειτουργήσει το παράρτημά του στην Κάλυμνο.

Ταυτόχρονα και πριν εκπνεύσει το τρίμηνο, πρέπει να διορισθεί στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου (ΚΘΛ) ο Καλύμνιος ψυχίατρος Μαύρος Μιχαήλ του Πέτρου, (οι σχετικές διαδικασίες και κρίσεις ολοκληρώθηκαν προ μηνών) και να διατεθεί στη συνέχεια για τις ανάγκες του ΟΚΑΝΑ Καλύμνου.

Τέλος, πρέπει να τροποποιηθεί ο Οργανισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου Καλύμνου και να προβλεφθεί θέση ψυχιάτρου.

Επειδή είναι απαράδεκτο, 200 ασθενείς και μια ολόκληρη κοινωνία 16.000 κατοίκων να μη λυτρώνονται, ελλείψει ενός και μόνου ψυχιάτρου, επείγει η άμεση ρύθμιση του θέματος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες από τις απαιτούμενες ενέργειες έχει ήδη προβεί το Υπουργείο και τι άλλο προτίθεται να πράξει στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να λειτουργήσει ο ΟΚΑΝΑ στην Κάλυμνο.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Κασσάρας

Νίκος Ζωίδης

Δημήτρης Κρεμαστινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: