Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου | Πρόταση του Γ. Κασσάρα για άρση της αδικίας εις βάρος των υποψήφιων φοιτητών των ειδικών κατηγοριών του Αιγαίου

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας υπέβαλε πρόταση προς την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, την οποία συνυπέγραψαν 5 ακόμη βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ από το Αιγαίο, για τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Φ.253/67430/Β6 Υπουργικής Απόφασης, που περιορίζει την εισαγωγή των υποψηφίων φοιτητών των ειδικών κατηγοριών μόνον στην διοικητική τους περιφέρεια. Δηλαδή στους Δωδεκανήσιους πολυτέκνους κ.α. δίνει το δικαίωμα εισαγωγής μόνο στις λίγες ούτως ή άλλως σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Με την προτεινόμενη τροποποίηση, θα αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία που υπάρχει σε βάρος των πολυτέκνων και όσων εμπίπτουν σε ειδικές κατηγορίες νησιωτών, οι οποίοι λόγω του γεωγραφικού αυτού περιορισμού,δεν μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ειδικών κατηγοριών σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ που επιθυμούν εκτός της διοικητικής τους περιφέρειας, κάτι που βάσει του Νόμου δικαιούνται.

---------------------------------------------

Παρατίθεται το κείμενο της σχετικής επιστολής.

Αθήνα, 8.12.2011

Προς: το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμέτων,Υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου

Θέμα: «Πρόταση για τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Φ.253/67430/Β6 Υπουργικής Απόφασης, με απαλοιφή ή τροποποίηση του γεωγραφικού περιορισμού που τίθεται στους υποψήφιους των ειδικών περιπτώσεων».

Το άρθρο 59 παρ.11 του Ν.3966/24.06.2011 (ΦΕΚ118Α’) εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με απόφασή του να καθορίζει τον αριθμό των θέσεων των εισακτέων, τα αναγκαία δικαιολογητικά, τη διαδικασία κατάθεσης, τον τόπο και χρόνο υποβολής, καθώς και θέματα σχετικά με την ένταξη των υποψηφίων στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνους, τρίτεκνους, και κοινωνικών κριτηρίων).

Όμως, με την υπ’ αριθμ. Φ.253/67430/Β6 Υπουργική Απόφαση, (άρθρο 3 - Διαδικασία επιλογής), ο Υφυπουργός Παιδείας δεν ρύθμισε μόνο διαδικαστικά θέματα, αλλά και θέματα ουσίας, προβλέποντας ότι οι ανωτέρω υποψήφιοι, εάν δεν εισάγονται με τη γενική σειρά, κρίνονται στη συνέχεια ως υποψήφιοι της ειδικής περίπτωσης στην οποία εμπίπτουν, μόνο για τις σχολές ή τμήματα της διοικητικής περιφέρειας στην οποία έχουν δηλώσει ότι ανήκουν, κάτι για το οποίο δεν είχε σχετική εξουσιοδότηση από το Νόμο.

Ο γεωγραφικός αυτός περιορισμός είναι προδήλως αντίθετος με το γράμμα, αλλά και με το πνεύμα του Νόμου Ν.3966/24.06.2011.

Στη διοικητική Περιφέρεια Αιγαίου, οι σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν είναι ελάχιστες και περιορισμένων επιστημονικών αντικειμένων, με αποτέλεσμα η ευνοϊκή ρύθμιση του Ν.3966/24.6.2011, σε συνδυασμό με το πλήθος και τη γεωγραφική θέση των νησιών, να παραμένει κενό γράμμα για τους πολύτεκνους και τους εμπίπτοντες σε ειδικές κατηγορίες νησιώτες, αφού δεν μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ειδικών κατηγοριών σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ που επιθυμούν, αλλά βρίσκονται εκτός της διοικητικής τους περιφέρειας.

Επιπλέον, η μη εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων του Νόμου, για κάποια από τα άτομα που ανήκουν σε χρήζουσες μείζονος προστασίας κοινωνικές ομάδες, λόγω γεωγραφικών και μόνο περιορισμών, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι όλοι οι ΄Ελληνες είναι ίσοι, με το άρθρο 21 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι πολύτεκνες οικογένειες τελούν υπό την προστασία του Κράτους, και βέβαια με το άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος για τη Νησιωτικότητα

Δεδομένου ότι ο γεωγραφικός αυτός περιορισμός επιβάλλεται να αρθεί, καθώς είναι και αντίθετος με το Ν.3966/24.06.2011, αλλά και με το ίδιο το Σύνταγμα, προτείνουμε να απαλειφθεί το άρθρο 3 παρ.1 εδ. 2 της υπ’ αριθμ. Φ.253/67430/Β6 Υπουργικής Απόφασης, με αναδρομική μάλιστα για το 2011 ισχύ, χωρίς όμως επιπτώσεις για τους ήδη εισαχθέντες, οι οποίοι ουδεμία ευθύνη φέρουν.

Αν η πρότασή μας για απαλοιφή του ως άνω εδαφίου δεν γίνει αποδεκτή, προτείνουμε την τροποποίηση της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης ως εξής:

Το άρθρο 3 παρ. 1 εδ. 2 τροποποιείται ως εξής: «Εάν δεν εισάγονται στη σχολή ή το τμήμα που έχουν δηλώσει πρώτο στις προτιμήσεις τους, κρίνονται στη συνέχεια για επιλογή στις επιπλέον θέσεις της ίδιας σχολής ή τμήματος, ως υποψήφιοι της ειδικής περίπτωσης στην οποία ανήκουν α) για τις σχολές ή τμήματα της διοικητικής περιφέρειας που βρίσκεται η μόνιμη και κύρια κατοικία των γονέων τους, οι οποίοι έχουν την επιμέλεια αυτών ή της οικογενείας των ίδιων των υποψηφίων, εάν πρόκειται για ενηλίκους, την οποία έχουν προσδιορίσει στο Μηχανογραφικό Δελτίο, ή β) για τις σχολές ή τμήματα της έδρας της διοικητικής περιφέρειάς τους ή γ) για τις σχολές ή τμήματα της πλησιέστερης στη δική τους διοικητικής περιφέρειας, όπου υπάρχει η σχολή που έχουν δηλώσει».

Με αυτόν τον τρόπο, οι υποψήφιοι ειδικών περιπτώσεων που κατοικούν στα νησιά του Αιγαίου, θα μπορούν να εισαχθούν σε σχολές, που βρίσκονται στην Αττική, στην οποία εξάλλου ευρίσκεται η έδρα της Διοικητικής τους Περιφερειας, λόγω ακριβώς των ιδιαίτερων νησιωτικών συνθηκών, ή στην πλησιέστερη στην κατοικία τους περιφέρεια, π.χ. στην Κρήτη.

Οι Βουλευτές

Γιώργος Κασσάρας

Πυθαγόρας Βαρδίκος

Δημήτρης Κρεμαστινός

Γιώργος Παπαμανώλης

Παναγιώτης Ρήγας

Ελπίδα Τσουρή

Δεν υπάρχουν σχόλια: