Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη του Γιώργου Κασσάρα στην εφημερίδα "Δράσις" της Ρόδου, 22/11/2010

Κατ’ αρχήν κ. Κασσάρα, πώς είδατε τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην περιοχή μας;
Άκρως ενδιαφέροντα, αφού ανέδειξαν ως πρώτους Καλλικρατικούς άρχοντες της περιοχής μας ανθρώπους της πολιτικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Διδακτικά, αφού απέδειξαν ότι ο Λαός εκτιμά και δεν ξεχνά. Ελπιδοφόρα, αφού οι εκλεγέντες μπορούν να εγγυηθούν την δημιουργία της πλατιάς συμμαχίας Κοινωνίας – Κυβέρνησης – Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι απαραίτητη για την επιτυχία της μεταρρύθμισης που φέρνει ο Καλλικράτης.

Το γεγονός ότι και ο κ. Μαχαιρίδης και ο κ. Κουσουρνάς θα υπηρετήσουν ένα νέο θεσμό από την άποψη της διεύρυνσης, σας ανησυχεί ή υπολογίζετε το ότι υπάρχει πρότερη εμπειρία;
Ακριβώς, αυτή η πρότερη εμπειρία, η γνώση της διοίκησης μιας ούτως ή άλλως μεγάλης νησιωτικής περιοχής, όπως ο Νομός μας, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση στο ξεκίνημα του νέου θεσμού, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στη Διοίκηση της Χώρας.

Πιστεύετε ότι στο τέλος της θητείας τους θα έχουν σαφές έργο να επιδείξουν ή απλά θα κληθούν να διαχειριστούν την περιοχή, υπό το βάρος των συγκυριών;
Η γνώση, η εμπειρία, η πίστη στο θεσμό και η επιθυμία για προσφορά στους νησιώτες, προοιωνίζουν ότι θα καταφέρουν να παράξουν το έργο εκείνο που απαιτείται για να τροχοδρομηθεί ο νέος θεσμός σε στέρεες ράγες και να εγγυηθεί στη συνέχεια την περαιτέρω ανάπτυξη της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Πόσο δύσκολο θα είναι το έργο τους με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία;
Θα ήταν ασφαλώς ευχής έργο η Χώρα μας να μην είχε οδηγηθεί σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση. Να ξεκινούσε η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ας πούμε με έλλειμμα μονοψήφιου αριθμού και με δημόσιο χρέος διψήφιου αριθμού. Αφού όμως δεν κάναμε ό,τι έπρεπε την ώρα που έπρεπε, τώρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ομοψυχία λοιπόν, ανασκούμπωμα και δουλειά.

Υπάρχουν χρήματα που θα διατεθούν στην αυτοδιοίκηση για ανάπτυξη;
Πολλά όχι, αλλά με όσα υπάρχουν είμαστε υποχρεωμένοι να επιτύχουμε το καλύτερο. Ο ίδιος ο θεσμός του Καλλικράτη βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Διίστανται οι απόψεις για τον Καλλικράτη: άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ταφόπλακα της ανάπτυξης και άλλοι για ραγδαία ανάπτυξη. Ποια η άποψή σας;
Ούτε ταφόπλακα, ούτε ραγδαία ανάπτυξη. Δεν υπάρχουν αυτοματισμοί ή μαγικές λύσεις. Απλά δημιουργούνται μεγαλύτεροι Δήμοι και ευρύτερες Περιφέρειες ικανές για καλύτερη οργάνωση, οικονομίες κλίμακος, και μεγαλύτερες δυνατότητες πρόσβασης στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Κάνοντας απολογισμό στην ΔΥΠΕ την οποία υπηρετείτε, που πιστεύετε ότι έχετε συμβάλει;
Πέραν από την αντιμετώπιση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας, μπορώ να αναφερθώ ενδεικτικά στα περισσότερο ουσιαστικά όπως:
Στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ΔΥΠΕ και τα Νοσοκομεία όπως και τις Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας που εποπτεύουν. Ο νόμος που η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε προ τετραμήνου ( Ν.3868/3-8-2010 ) περιέχει πολλές διατάξεις υπέρ των Δομών Υγείας των νησιωτικών περιοχών, όπως παραδείγματος χάριν:
-η απαγόρευση διορισμού επικουρικών (ειδικευμένων) ιατρών στην Αττική, την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και άλλες περιοχές της Χώρας, εάν προηγουμένως δεν έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον για ένα χρόνο στην Περιφέρεια και τα νησιά μας,
- ο διπλασιασμός του χρόνου αυτού ως προϋπηρεσία για τον γιατρό που διεκδικεί διορισμό σε μόνιμη θέση ιατρού ΕΣΥ.
- Η δημιουργία κουμπαρά στη 2η ΔΥΠΕ και από έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας των μεγάλων νοσοκομείων της 1ης και 2ης ΔΥΠΕ, για αναδιανομή υπέρ των νησιωτικών νοσοκομείων μας.
Στην υπογραφή του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου Ρόδου με την παρέμβασή μου στο Υπουργείο Οικονομικών, του οποίου τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν μόλις προκηρυχθεί ο πανελλήνιος διαγωνισμός για προσλήψεις στα νοσοκομεία της Χώρας.
Στην προοπτική αναβάθμισης των δομών υγείας στο νομό μας, με τη συμμετοχή μου στη διαμόρφωση του ΕΣΠΑ για την Υγεία, αφού εντάχθηκαν σε αυτό π.χ.:
Το ακτινοθεραπετικό – ογκολογικό τμήμα, ο γραμμικός επιταχυντής κ.λ.π. για το Νοσοκομείο της Ρόδου, η κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω, όπως και στην Κάρπαθο, η κατασκευή Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων στη Σύμη, την Νίσυρο, την Κάσο, την Χάλκη, όπως και άλλες μικρότερες δράσεις.

Εκτιμάτε ότι τελικά στα Δωδεκάνησα η υγεία είναι «άρρωστη»;
Γενικότερο είναι το πρόβλημα, απλά στο Νομό μας είναι εντονότερο λόγω ακριβώς της πολυνησιωτικότητάς του.

Από 1ης -1ου -2011 θα είσαστε βουλευτής Δωδεκανήσου. Πόσο αυτό σας γεμίζει ευθύνη;
Η ευθύνη είναι μεγάλη γιατί η συγκυρία είναι πρωτόγνωρη, τα προβλήματα μεγάλα και η δυνατότητα λύσεων περιορισμένη. Όμως οι νησιώτες δεν το βάζουμε κάτω, έχουμε μάθει στις φουρτούνες και θα παλέψουμε.

Πως έχετε σκεφθεί την θητεία σας; Με ποια θέματα θα ασχοληθείτε πρωτίστως;
Επιθυμία μου είναι να συνεχίσω να ασχολούμαι κυρίως με τα θέματα της υγείας, τα υποστελεχωμένα και καταχρεωμένα Νοσοκομεία μας, αλλά και τις υποχρηματοδοτούμενες Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας όπως και Ψυχικής Υγείας της περιοχής μας. Έχω τονίσει πολλές φορές ότι για αυτό το λόγο θα προσπαθήσω να ενταχθώ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: