Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Το μήνυμα των ευρωεκλογών

του Γιώργου Κασσάρα

Η πρώτη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ μετά από 9 χρόνια

Οι πολίτες ανέδειξαν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ χαρίζοντας του μια μεγάλη και καθαρή νίκη. Μετά από αρκετά χρόνια αμφισβήτησης μας χαμογελούν και πάλι, δείχνοντας την βούλησή τους να μας εμπιστευθούν εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας. Θεωρώ ότι η επιλογή τους αυτή δεν είναι τυχαία. Άλλωστε τίποτα στην πολιτική δεν γίνεται τυχαία. Αντίθετα πιστεύω ότι είναι μια συνειδητή επιλογή των πολιτών, μετά την μεθοδική δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, τα πέντε τελευταία χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έκανε μια σοβαρή όσο και επίπονη προσπάθεια αυτοκριτικής, ανασυγκρότησης και ανανέωσης σε πρόσωπα και ιδέες. Ανέδειξε τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και ιεράρχησε τις πολιτικές προτεραιότητες που θα ακολουθήσει εφόσον γίνει κυβέρνηση. Οι πολίτες, με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές, επικρότησαν αυτή την προσπάθεια, δημιουργώντας μας έτσι την υποχρέωση να συνεχίσουμε και να εξειδικεύσουμε έτι περαιτέρω τις προτάσεις μας για την ανασυγκρότηση της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο εξάλλου θα πείσουμε και όσους απείχαν από την ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές, να συμμετάσχουν στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν το μέλλον της χώρας και των ιδίων.

Οι πολιτικές της Ν.Δ. ηττήθηκαν

Η Ν.Δ. κατέγραψε την πρώτη της ήττα μετά από 5 χρόνια, χάνοντας 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, κατρακυλώντας από το 43% στο 32,29%. Οι πολίτες, μετά από μια μακρά περίοδο, κατά την οποία άντεξαν πολλά και ανέχτηκαν πολύ περισσότερα - αντιλαϊκά μέτρα, σκάνδαλα, επιλεκτική πολιτική υπέρ των εχόντων, αλαζονικές συμπεριφορές κ.α.- καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική. Ο πρωθυπουργός όμως και η κυβέρνηση προτιμούν να αναλύουν το μήνυμα των απεχόντων και όχι την απόφαση των ψηφισάντων. Είναι συνειδητή η προσπάθεια τους να αναφέρονται αποκλειστικά στην αποχή για να επισκιάσουν το μήνυμα της κάλπης.

Η ήττα βέβαια της κυβέρνησης αναγνωρίστηκε αλλά ερμηνεύτηκε από τον πρωθυπουργό όχι ως αποδοκιμασία της πολιτικής του, αλλά ως παρότρυνση των απεχόντων να την συνεχίσει πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά. Είναι και αυτός ένας ευφάνταστος δρόμος για να αποφύγεις τα δύσκολα. Τι θα έλεγε, αν είχε κερδίσει!

Η αποχή σωσίβιο της κυβέρνησης

Είχα αναφέρει σε άρθρο μου πριν τις εκλογές, ότι η ενδεχόμενη αποχή θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως ψήφος ανοχής ή και έγκρισης ακόμη της πολιτικής της. Έτσι και έγινε. Η αποχή όμως δεν προέρχεται από ένα κόμμα, όπως επεδίωξαν να την εμφανίσουν και δεν έχει την ίδια αφετηρία για όλους τους πολίτες. Διαχέεται σε όλα τα κόμματα και για κάποιους σίγουρα αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή, όχι όμως για όλους. Γιατί μπορεί η πολιτική, όπως με ευθύνη της κυβέρνησης τη βιώνουμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να μην είναι ελκυστική και να δημιουργεί αποστροφή ειδικά στους νέους, όμως είναι γεγονός ότι η αποχή πάντα στις ευρωεκλογές είναι μεγαλύτερη.

Η ψήφος είναι χαλαρή, αφού ούτε καινούργια κυβέρνηση εκλέγεται ούτε πέφτει η υπάρχουσα. Εφέτος ειδικά ενισχύθηκε από την τριήμερη αργία και την, με έντεχνο τρόπο, διαρκή προβολή της παραλίας από τα περισσότερα ΜΜΕ.

Και σε κάθε περίπτωση για να εξάγουμε ακριβέστερα συμπεράσματα καλό θα είναι επιτέλους να εκκαθαριστούν και οι εκλογικοί κατάλογοι.

Η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ

Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στην προτροπή του ΠΑΣΟΚ να καταδικάσουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και να μας δώσουν τη νίκη, ως πρώτο βήμα στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Η διαφορά μας από τη Ν.Δ. είναι μεγάλη αλλά είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται και εμείς να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια και προς πολλές κατευθύνσεις.

Κατά πρώτον πρέπει να προτείνουμε εξειδικευμένες και πρακτικές λύσεις για τα ‘καυτά’ προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και που δυσκολεύουν τη ζωή του. Δεύτερον να ξεσκεπάσουμε την πολιτική του ΛΑΟΣ, η οποία αναδεικνύοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας, προσεγγίζει μεν τους πολίτες αλλά οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς. Έτσι δημιουργεί σύγχυση στο εκλογικό σώμα και έχουμε την άνοδο των εκλογικών του ποσοστών όχι απαραίτητα από ιδεολογικούς του φίλους.

Ως ΠΑΣΟΚ έχουμε τεράστια ευθύνη γιατί οι πολίτες μας επέλεξαν πρώτο κόμμα. Ο πρόεδρος από το βράδυ των εκλογών έδειξε ότι αποδέχθηκε την ευθύνη, χωρίς υπερφίαλες και αλαζονικές δηλώσεις, αλλά με την αρμόζουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και από την επόμενη ημέρα ξεκίνησε τη δουλειά με τον Τομέα Οικονομίας για συγκεκριμένες προτάσεις, στη συνέχεια με τις προτάσεις για τους λαθρομετανάστες κοκ..

Είναι ελπιδοφόρο για τον τόπο ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουμε κατανοήσει την ευθύνη μας και πιστεύουμε ότι οι δεσμεύσεις μας είναι μονόδρομος για τη χώρα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Ρόδου ‘ΔΡΑΣΙΣ’ τη Δευτέρα 15.6.2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: