Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Θύμα και η υγεία

ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σε πλήρη διάλυση οδηγεί η κυβέρνηση το σύστημα υγείας, με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή του.
Η λειτουργία του ακόμη, στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και στο φιλότιμο των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.


4.3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Στο υπέρογκο ποσό των 4,3 δις ευρώ ανέρχεται σήμερα το συνολικό χρέος των Νοσοκομείων, με δεδομένο βέβαια και το ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι που τα κατάντησαν, δεν μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους.
Και όλα αυτά γιατί η Κυβέρνηση της Ν.Δ., πρωτίστως, δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να εξυγιάνει το σύστημα των προμηθειών, παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις της.
Και κατά δεύτερον, δεσμευμένη από τις συνέπειες της “Απογραφής”, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το οποίο ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, αφού είναι γνωστό πως αν δεν πληρώνεις έγκαιρα τον προμηθευτή σου, αγοράζεις φάρμακα, μηχανήματα και υλικά πολύ ακριβότερα, οι τόκοι τρέχουν και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, οδηγώντας έτσι και τα Νοσοκομεία στην υπερχρέωση.

ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Επί διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα κενά των ιατρών στις νησιωτικές, παραμεθόριες και δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, καθιερώθηκε ο θεσμός των επικουρικών ιατρών.
Έτσι λοιπόν όταν μια προκήρυξη για κάλυψη κενής θέσης στα νησιά μας απόβαινε άγονη, με γρήγορες διαδικασίες προχωρούσε η πρόσληψη των επικουρικών ιατρών και έτσι εδίδετο λύση στην καλύτερη στελέχωση των νοσοκομείων.
Σήμερα η Κυβέρνηση, πληρώνοντας το τίμημα (τι φταίει όμως ο λαός) της κάλπικης “Απογραφής” της, αδυνατεί να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με δαπάνες πρόσληψης ιατρών για όλη την Ελλάδα. Έτσι λοιπόν κυριολεκτικά τίναξε στον αέρα, σε βάρος των νησιών, το θεσμό των επικουρικών ιατρών, που αμείβονται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, αφού τον επέκτεινε σε όλη την Ελλάδα.
Γιατί λοιπόν ο ιατρός να επιλέξει τη νησιωτική περιοχή και όχι τον τόπο των συμφερόντων του;
Πέτυχε δηλαδή η Κυβέρνηση, αντί να έχουμε τους επικουρικούς ιατρούς στα νησιά μας, να τους βρίσκουμε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα άλλα αστικά κέντρα, προς τέρψη και των ρουσφετολόγων Υπουργών, Βουλευτών και λοιπών κομματικών παραγόντων της Ν.Δ..
Όσον αφορά στα Δωδεκάνησα, εξακολουθούν οι κυβερνητικοί παράγοντες να συζητούν για το πού θα μεταστεγαστεί το ΙΚΑ Ρόδου, διαιωνίζοντας το πρόβλημα, πού θα αναγερθεί το μεγάλο νοσοκομείο της Κω, πού το μικρό νοσοκομείο της Καρπάθου κ.ο.κ.. Στα νησιά οι συμπατριώτες μας θα εξακολουθούν να ψάχνουν για γιατρούς, οι Καστελλοριζιοί θα πηγαινοφέρνουν τα μικρά παιδιά τους στη Ρόδο για παιδίατρο, καμιά φορά ίσως και στις απέναντι ακτές και θα ήταν ευχής έργο κύριε Υπουργέ Υγείας να είχατε και στελεχώσει με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό το πολυδύναμο ιατρείο του νησιού που πρόσφατα εγκαινιάσατε. Και βέβαια ο νέος της Κάσου, από ένα απλό κάταγμα θα χάνει το πόδι του, όσο η αεροδιακομιδή θα θεωρείται υπηρεσία πολυτελείας. Η έγκυος από την Κάρπαθο θα χάνει τη ζωή της. Οι τραυματίες της Πάτμου θα μεταφέρονται με λάντζες στη Λέρο ή στη Σάμο για μια ακτινογραφία επειδή είναι τραγική η λειτουργία του Κ.Υ. Πάτμου και πολλά άλλα μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας που συμβαίνουν καθημερινά στα νησιά μας και η ζωή των κατοίκων θα επαφίεται μόνον στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του λιγοστού υπηρετούντος προσωπικού.
Έχουμε λοιπόν μια κυβέρνηση που ή δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα, οπότε είναι ανίκανη ή δεν θέλει να τα λύσει οπότε είναι επικίνδυνη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να απομακρυνθεί για να σταματήσει η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας , η αδιαφορία για την υγεία και την ίδια τη ζωή των πολιτών και συνολικά ο κατήφορος της Χώρας.

2 σχόλια:

administrator είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
administrator είπε...

Περισσότερες από πέντε φορές εξαγγέλθηκαν προσλήψεις για 5000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και φυσικά όσο τις είδατε εσείς , άλλο τόσο τις είδαμε κι εμείς! Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός ¨εικονικής πραγματικότητας" που του είχε αποδώσει πέρυσι ο τομ. υγείας Χ. Πρωτόπαππας.Μην ξεχνάμε τα μεγάλα έργα που έγιναν στην προ-ολυμπιακή Αθήνα επι των ημερών του σαν Δημάρχου...Μόνο η κ. Γ. Αγγελοπούλου τον είχε παραξηγήσει οτι δεν είχε κάνει ουτε ένα πεζοδρόμιο ... Τόσα κάγκελα έβαλε ο άνθρωπος!!
Αγαπητέ σύντροφε Γιώργο , μπορεί ο ρόλος του ξυπνητηριού να μην είναι ευχάριστος , το ξύπνημα όμως είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ ! Σε στηρίζουμε !