Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα παντού

Συνέντευξη του Γιώργου Κασσάρα στη Μίκα Βασιλάκη για λογαριασμό της εφημερίδας το "Βήμα της Δωδεκανήσου".

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί με αφετηρία το συνέδριο του κόμματος;
"Είμαι πολύ αισιόδοξος, γιατί κατά πρώτον το ΠΑΣΟΚ, μετά από πολύ επίπονες διαδικασίες, βγαίνει ενωμένο. Κατά δεύτερον και σημαντικότερο ξαναβρήκε την χαμένη ταυτότητα και το δρόμο του. Όλα τα στελέχη κατανόησαν ότι η θέση μας είναι δίπλα και γιατί όχι μπροστά στους αγώνες του λαού και των κινημάτων, όχι για αντιπολιτευτικούς λόγους, αλλά για την ουσιαστική στήριξη των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία και για τον λόγο αυτόν πρέπει να ανατραπεί".
Συμφωνείτε με την πρόταση μομφής πουν κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου;
"Συμφωνώ απολύτως, γιατί ο αγώνας απέναντι σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να δίνεται σε κάθε επίπεδο. Δεν μπορεί όλη η κοινωνία να αγωνίζεται, να διαδηλώνει στους δρόμους και στη Βουλή να λειτουργούν με διαδικασίες εξπρές, σα να μη συμβαίνει τίποτα. Επιπλέον, με την πρόταση δυσπιστίας, μεταφέραμε τη συζήτηση για τα προβλήματα του λαού εκεί που αρμόζει, δηλαδή στη Βουλή και όχι μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα. Το ΠΑΣΟΚ, σε κάθε περίπτωση, είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιεί κάθε μέσο που του παρέχουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι, για τη προστασία των συμφερόντων του λαού".
Πως σχολιάζετε την γενικότερη πολιτική κατάσταση;
"Δυστυχώς η πολιτική κατάσταση, με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι ζοφερή. Δεν υπάρχει έστω και ένας τομέας που μπορούμε να πούμε ότι η χώρα πάει καλά. Ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που μπορούν να ισχυριστούν σήμερα ότι περνούν καλύτερα από ότι πριν 4 χρόνια. Η κυβέρνηση παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις της τα έχει κάνει θάλασσα παντού. Η ανεργία πλήττει ολόκληρες περιοχές και κυρίως τους νέους. Η ακρίβεια εξανεμίζει το εισόδημα όλων μας. Η υγεία και η παιδεία χειμάζονται. Αλλά οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι διευθετήσεις συμφερόντων βαπτίζονται μεταρρυθμίσεις. Η δε διαφθορά, που η πάταξή της αποτέλεσε τη σημαία της Ν.Δ., έχει γίνει Λερναία Ύδρα, που δηλητηριάζει κάθε έκφανση και δραστηριότητα της δημόσιας ζωής. Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο και με αυτά τα δεδομένα το μέλλον της χώρας φαντάζει δυσοίωνο".
Πως κρίνετε το κυβερνητικό έργο της ΝΔ;
"Υπάρχει; Όπως είπα και προηγουμένως το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι διευθετήσεις των συμφερόντων των μεγάλων, η εξασφάλιση των δικών της παιδιών, η μετατροπή του κράτους σε κομματικό μηχανισμό εξυπηρέτησης ημετέρων και όσο για τη διαχείριση κρίσεων ας μη το θυμόμαστε καλύτερα γιατί μας πληγώνει όλους π.χ. η θύμηση του καλοκαιριού που κάηκε η χώρα και χάθηκαν εν καιρώ ειρήνης τόσοι συνάνθρωποί μας. Για όλους αυτούς τους λόγους επιμένουμε ότι είναι αναγκαίο να απομακρυνθεί ,το συντομότερο, η Ν.Δ. από την εξουσία".
Ποια είναι η άποψη σας για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με άλλες πολιτικές δυνάμεις;
"Η συνεργασία συγγενών πολιτικών δυνάμεων, με βάσει ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, είναι θετική και μόνο καλά μπορεί να φέρει. Πάντοτε υπήρχε ως ζητούμενο στη μεγάλη προοδευτική παράταξη και τα αριστερά κόμματα, αλλά μονίμως αποτύγχανε. Πιστεύω ότι θα είναι εφικτή αν πρυτανεύσει η εμπιστοσύνη και όχι η καχυποψία. Ο Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι απολύτως ειλικρινής όταν απλώνει το χέρι για συνεργασία και το σπουδαιότερο είναι, ότι η πρότασή του ισχύει και στην περίπτωση αυτοδυναμίας, για την οποία αγωνίζεται το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό ακριβώς δίνει μεγαλύτερη αξία στην πρότασή μας γιατί δεν το κάνουμε εξ ανάγκης. Σε καμία περίπτωση η αυτοδυναμία δεν αποτελεί εμπόδιο για ουσιαστική συνεργασία και πραγματικά απορώ γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το εκλαμβάνει έτσι".
Είναι γνωστό ότι συνεχίζεται τις περιοδείες σας στα νησιά. Ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες;
"Πράγματι επισκέπτομαι τα νησιά μας γιατί θέλω να είμαι δίπλα στους συμπατριώτες, να βοηθάω όπου μπορώ και να μαθαίνω από πρώτο χέρι τα προβλήματα που τους απασχολούν. Έτσι έχω κάνει, μετά τις εκλογές πάνω από 40 ταξίδια και συνεχίζω παρόλο που ο καιρός πολλές φορές δεν βοηθάει. Αυτό που διαπιστώνω, αν εξαιρέσει κανείς το μεγάλο και γνωστό πρόβλημα των συγκοινωνιών, είναι ότι υπάρχουν πολλά μικρά προβλήματα που δυσκολεύουν τη ζωή των συμπατριωτών μας και τα οποία με τη διάθεση μικρών κονδυλίων θα μπορούσαν να λυθούν και να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη και να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν τα σφαγεία στη Κάσο, το απάνεμο μουράγιο της Πάτμου, για να μπορούν να αποβιβάζουν οι λάντζες τους τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια ή ένα μουράγιο στη Κάρπαθο, στο χώρο της ΔΕΗ, για να γίνονται εκεί οι φορτοεκφορτώσεις των καυσίμων και να αποσυμφορηθεί το κεντρικό λιμάνι ή ακόμη ένας παιδίατρος στο Καστελόριζο και την Αστυπάλαια ή ένας καθηγητής Αγγλικών σε ένα άλλο μας νησάκι ή …"
Με δεδομένη παλαιότερη δήλωση σας για την παραμονή σας στον πολιτικό στίβο, έχει αποκρυσταλλωθεί η απόφαση σας για τα μελλοντικά σας σχέδια;
"Κυρία Βασιλάκη, είναι γεγονός ότι με βασάνισε πολύ και άργησα να πάρω την απόφαση να ασχοληθώ με τα Δωδεκάνησα, μέσα από την κεντρική πολιτική σκηνή, γιατί σε ότι κάνω θέλω να είμαι συνεπής. Από τη στιγμή λοιπόν που το πήρα απόφαση, θα είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στα νησιά και τους συμπατριώτες μας. Με προκαλεί και ταυτόχρονα με συνεπαίρνει ο καινούργιος αυτός δρόμος της ζωής μου και η ιδέα ότι μπορεί να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι για το καλό του τόπου μου. Πρέπει να σας πω ότι το χαίρομαι ιδιαίτερα που περιοδεύω και γνωρίζω καλύτερα τα νησιά και τους ακρίτες μας. Είναι ούτως ή άλλως μια σπουδαία εμπειρία για μένα, που με γεμίζει ως άνθρωπο. Αν αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την εκλογή μου στη Βουλή την επόμενη φορά, το θέλω, αλλά δεν το ξέρω. Εγώ θα είμαι και πάλι υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές, αλλά για το αν θα εκλεγώ θα αποφασίσουν οι συμπατριώτες μας. Διαθέτω τις γνώσεις μου, την εμπειρία μου, μα πάνω από όλα το μεράκι μου, για τον τόπο μου και ελπίζω ότι οι συμπατριώτες μας θα με θεωρήσουν άξιο να τους εκπροσωπήσω και στη Βουλή στις ερχόμενες εκλογές".

Δεν υπάρχουν σχόλια: