Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Θύμα και η υγεία

ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σε πλήρη διάλυση οδηγεί η κυβέρνηση το σύστημα υγείας, με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή του.
Η λειτουργία του ακόμη, στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και στο φιλότιμο των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.


4.3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Στο υπέρογκο ποσό των 4,3 δις ευρώ ανέρχεται σήμερα το συνολικό χρέος των Νοσοκομείων, με δεδομένο βέβαια και το ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι που τα κατάντησαν, δεν μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους.
Και όλα αυτά γιατί η Κυβέρνηση της Ν.Δ., πρωτίστως, δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να εξυγιάνει το σύστημα των προμηθειών, παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις της.
Και κατά δεύτερον, δεσμευμένη από τις συνέπειες της “Απογραφής”, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το οποίο ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, αφού είναι γνωστό πως αν δεν πληρώνεις έγκαιρα τον προμηθευτή σου, αγοράζεις φάρμακα, μηχανήματα και υλικά πολύ ακριβότερα, οι τόκοι τρέχουν και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, οδηγώντας έτσι και τα Νοσοκομεία στην υπερχρέωση.

ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Επί διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα κενά των ιατρών στις νησιωτικές, παραμεθόριες και δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, καθιερώθηκε ο θεσμός των επικουρικών ιατρών.
Έτσι λοιπόν όταν μια προκήρυξη για κάλυψη κενής θέσης στα νησιά μας απόβαινε άγονη, με γρήγορες διαδικασίες προχωρούσε η πρόσληψη των επικουρικών ιατρών και έτσι εδίδετο λύση στην καλύτερη στελέχωση των νοσοκομείων.
Σήμερα η Κυβέρνηση, πληρώνοντας το τίμημα (τι φταίει όμως ο λαός) της κάλπικης “Απογραφής” της, αδυνατεί να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με δαπάνες πρόσληψης ιατρών για όλη την Ελλάδα. Έτσι λοιπόν κυριολεκτικά τίναξε στον αέρα, σε βάρος των νησιών, το θεσμό των επικουρικών ιατρών, που αμείβονται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, αφού τον επέκτεινε σε όλη την Ελλάδα.
Γιατί λοιπόν ο ιατρός να επιλέξει τη νησιωτική περιοχή και όχι τον τόπο των συμφερόντων του;
Πέτυχε δηλαδή η Κυβέρνηση, αντί να έχουμε τους επικουρικούς ιατρούς στα νησιά μας, να τους βρίσκουμε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα άλλα αστικά κέντρα, προς τέρψη και των ρουσφετολόγων Υπουργών, Βουλευτών και λοιπών κομματικών παραγόντων της Ν.Δ..
Όσον αφορά στα Δωδεκάνησα, εξακολουθούν οι κυβερνητικοί παράγοντες να συζητούν για το πού θα μεταστεγαστεί το ΙΚΑ Ρόδου, διαιωνίζοντας το πρόβλημα, πού θα αναγερθεί το μεγάλο νοσοκομείο της Κω, πού το μικρό νοσοκομείο της Καρπάθου κ.ο.κ.. Στα νησιά οι συμπατριώτες μας θα εξακολουθούν να ψάχνουν για γιατρούς, οι Καστελλοριζιοί θα πηγαινοφέρνουν τα μικρά παιδιά τους στη Ρόδο για παιδίατρο, καμιά φορά ίσως και στις απέναντι ακτές και θα ήταν ευχής έργο κύριε Υπουργέ Υγείας να είχατε και στελεχώσει με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό το πολυδύναμο ιατρείο του νησιού που πρόσφατα εγκαινιάσατε. Και βέβαια ο νέος της Κάσου, από ένα απλό κάταγμα θα χάνει το πόδι του, όσο η αεροδιακομιδή θα θεωρείται υπηρεσία πολυτελείας. Η έγκυος από την Κάρπαθο θα χάνει τη ζωή της. Οι τραυματίες της Πάτμου θα μεταφέρονται με λάντζες στη Λέρο ή στη Σάμο για μια ακτινογραφία επειδή είναι τραγική η λειτουργία του Κ.Υ. Πάτμου και πολλά άλλα μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας που συμβαίνουν καθημερινά στα νησιά μας και η ζωή των κατοίκων θα επαφίεται μόνον στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του λιγοστού υπηρετούντος προσωπικού.
Έχουμε λοιπόν μια κυβέρνηση που ή δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα, οπότε είναι ανίκανη ή δεν θέλει να τα λύσει οπότε είναι επικίνδυνη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να απομακρυνθεί για να σταματήσει η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας , η αδιαφορία για την υγεία και την ίδια τη ζωή των πολιτών και συνολικά ο κατήφορος της Χώρας.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιών μας στον τομέα της υγείας

Ο Γιώργος Κασσάρας, επιθυμώντας να είναι κατά το δυνατόν δίπλα στους κατοίκους των νησιών μας, να ενημερώνεται από πρώτο χέρι για τα προβλήματα τους, να γίνεται κοινωνός των αγωνιών και συμμέτοχος στις προσπάθειες για την επίλυσή τους, παρευρίσκεται στα νησιά μας και συμμετέχει στις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες, ενώνοντας και αυτός τη φωνή του με τη δική τους στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Έτσι συγκεκριμένα, την 6.7.2008 παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι τοπικές Αρχές της Καλύμνου προς τιμή των ηρωικών Αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν στα Ίμια, υπέρ της Πατρίδας, πιστοί στο καθήκον. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων κατέθεσε, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στεφάνι στο μνημείο με τις προτομές τους που κοσμεί τον χώρο έξω από το Λιμεναρχείο Καλύμνου και μετέβη μαζί με τους εκπροσώπους των αρχών στη θαλάσσια περιοχή της θυσίας, όπου αποδοθήκαν τιμές με τη ρίψη στεφάνων στη θάλασσα.
Την 11.7.2008 συμμετείχε στο Παγκωακό συλλαλητήριο για τα προβλήματα της υγείας που οργάνωσαν οι φορείς του νησιού.
Καταγγέλθηκε από όλους η Κυβέρνηση για την εγκατάλειψη και την έλλειψη πολιτικής βούλησης αντιμετώπισης των προβλημάτων που χρονίζουν.
Απαιτήθηκε η άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ιατρών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ουδεμία από τις 14 κενωθείσες, τα τελευταία χρόνια, θέσεις ιατρών έχει καλυφθεί μέχρι σήμερα. Με αυτή την κατάσταση όμως η ασφάλεια στην υγεία είναι μια διφορούμενη έννοια, αφού εύκολα μπορεί να γίνει το λάθος.
Την 14.7.2008 και για τον ίδιο σκοπό, την ανάδειξη δηλαδή των επικίνδυνα οξυμένων στον τομέα της υγείας προβλημάτων των νησιών και την προσπάθεια συμβολής στην επίλυσή τους , επισκέφθηκε την Κω κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Τομέα Υγείας, γιατρό και βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Καρανίκα και τον πρ. Υφυπουργό Υγείας- βουλευτή Χανίων Μανώλη Σκουλάκη. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Νομό μας Γιώργος Νικητιάδης και Νίκος Ζωίδης, καθώς επίσης και ο Γιώργος Κασσάρας.

Φωτο: από την συνέντευξη τύπου που έδωσε το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στην ΚΩ για την υγεία

Μετά από επίσκεψη στο ΙΚΑ και στο Νοσοκομείο Κω και τις συσκέψεις με τους Διοικητές τους και του προέδρους των συλλόγων, των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, δόθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία καταγγέλθηκε η συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης για απαξίωση του ΕΣΥ και των μονάδων υγείας με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση και η πλήρης αδιαφορία της για την υγεία των κατοίκων των νησιών.
Η αδιαφορία της αποτυπώνεται εμπράκτως και την βιώνουν καθημερινά οι πολίτες από:
Ø Την φοβερή έλλειψη προσωπικού αφού και από τον ξεπερασμένο από τις ανάγκες Κανονισμό Λειτουργίας, καλύπτονται μόνο το 57% των θέσεων.
Ø Την απουσία στο ΙΚΑ φαρμακοποιού και βοηθού φαρμακοποιού.
Ø Την μη λειτουργία του Μικροβιολογικού και Ακτινολογικού τμήματος ελλείψει παραϊατρικού προσωπικού.
Ø Την έλλειψη παιδιάτρων σε όλα τα νησιά, όπως στην Κάλυμνο που το Νοσοκομείο στερείται παιδιάτρου 2 ½ χρόνια, καρδιολόγων, ΩΡΛ, γυναικολόγων και άλλων ειδικοτήτων…
Και όλα αυτά την ώρα που ο Υπουργός Υγείας συνεχίζει να εγκαινιάζει καλοστελεχωμένες ιδιωτικές μονάδες και υποστελεχωμένα πολυδύναμα ιατρεία στα νησιά μας.
Η προσφορά του μέχρι σήμερα εξαντλείται στο να μοιράζει υποσχέσεις, όπως δεσμεύτηκε πριν ένα χρόνο ότι θα λειτουργήσει στη Κω ΕΚΑΒ. Ένα χρόνο μετά η υπόσχεση παραμένει υπόσχεση.
Αυτή την κατάσταση όμως οι νησιώτες την πληρώνουν με την υγεία τους, την αρτιμέλειά τους και κάποιες φορές με τη ζωή τους.
Και αυτός είναι ένας ακόμη σοβαρός λόγος για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση, που κατάντησε τους νησιώτες “κατοίκους μειωμένων προσδοκιών” και τους αναγκάζει να ζουν συντροφιά με το αίσθημα ανασφάλειας για την υγεία και τη ζωή τους.

17.7.2008
Από το Γραφείο Τύπου